Ryanair Tattoo: Viraal bereik en winstgevendheid – Sat1 Frühstücksfernsehen

Kun je geld verdienen met reclame tatoeages? Vandaag namen we reclametatoeages voor Sat1 Frühstücksfernsehen onder de loep met onze social media expert Stephan Czaja! Enkele weken geleden heeft een jongeman uit pure liefde voor de luchtvaartmaatschappij “Ryanair” een enorme tatoeage op zijn onderarm laten zetten. Daar te zien: Een groot vliegtuig met het logo van het bedrijf meer dan 30 centimeter groot. Hij zegt zelf dat hij er geen geld voor kreeg, hij deed het uit pure liefde. Waarom? Hij houdt gewoon van vliegen met de luchtvaartmaatschappij.

Sat1 Frühstücksfernsehen Interview: Tatoeage Marketing

Er zijn veel voorbeelden van mensen die goed geld hebben verdiend door hun huid als advertentieruimte te verhuren. Een van de bekendste voorbeelden komt natuurlijk uit de Verenigde Staten, waar een jongedame midden in haar voorhoofd reclame maakt voor een groot online casino. Hoeveel geld verdien je daarmee, is het een slim zaken idee?

Reclame: Het hangt allemaal af van het bereik

Bereik is veel waard voor bedrijven, dus boek klassieke reclame, bv. op affiches of ook in zoekmachines. Slimme virale campagne of niet – uiteindelijk kan elk oppervlak worden gebruikt voor reclame. Waar het om gaat is het bereik dat wordt bereikt.

Reclame betekent bereik en dus perceptie bij potentiële eindklanten (doelgroep). Hoe meer reclame je maakt, hoe waarschijnlijker het is dat een klant het product van het bedrijf zal gebruiken, bijvoorbeeld de volgende keer dat hij naar Google gaat of zelfs naar de supermarkt. Kortom, hoe meer bereik, hoe beter. Laten we een klein rekenvoorbeeld geven om te laten zien hoe je zo’n tatoeage zou kunnen berekenen.

Berekening van reclamekosten (digitaal): rentabiliteit

Laten we voor ons voorbeeld eens kijken naar een klassieke reclamecampagne op Instagram.

  1. Wij betalen een paar cent voor elke impressie (waarneming door gebruikers) en misschien 40 of 50 cent voor elke klik (bijvoorbeeld in de Insta Story naar de online winkel).
  2. Voor 1000 impressies betalen we misschien €15.
  3. Voor een merk tatoeage kun je tussen de 5.000 en 6.000 euro nemen, voor het halsgebied al 10.000 tot 15.000 euro.

Als bedrijf kunnen we nu gewoon tegenwicht bieden.

  1. Als 1000 impressies in klassieke onlinereclame ons 15 € kosten, zou onze tatoeage op de nek dus (over de levensduur) moeten zijn
  2. 1000 (dit is hoeveel 1000 vertoningen kosten) x 1000 mensen bereiken
  3. Dit betekent dat een marketingmanager rekening moet houden met in totaal 1.000.000 mensen of impressies om de uitgave van 15.000 euro te laten renderen.

Kan een onbekende “merkambassadeur” dat doen?

Virale coup in de doelgroep

Het gaat natuurlijk niet alleen om het bereik, ook de doelgroep is van cruciaal belang – daarom boeken vooral merken voor jongere bedrijven zulke gekke ideeën. Als onze luchtvaartmaatschappij deze virale coup plande, deed ze het heel slim. Want uiteindelijk was de tatoeage niet alleen een viraal onderwerp op sociale netwerken, zelfs Sat 1 Endlich Feierabend en Sat 1 Frühstücksfernsehen berichtten er vandaag over. Dit betekent dat miljoenen contacten werden gegenereerd voor de luchtvaartmaatschappij. Dat betekent bereik en nieuwe indrukken. Het logo was meer dan 10 seconden zendtijd!

U kunt het hier zien in de schermafbeelding:

Conclusie: Twijfelachtige trend

Zoals u hier in de video kunt zien, speelt geld een grote rol en leidt het tot beslissingen waar u spijt van zult krijgen.

….