Zoekmachine optimalisatie (SEO / SEA): Google agentschap, e-commerce, advertenties + Top10 tips

Zoekmachine optimalisatie, hoe werkt het eigenlijk? Vandaag willen we dieper ingaan op het onderwerp zoekmachine-optimalisatie, of SEO. Zodat u begrijpt hoe het mechanisme (PageRank) en het algoritme achter zoekmachines als Google of Bing, Yandex en Duck Duck Go werken. Natuurlijk met een duidelijke focus op Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Miljarden zoekopdrachten worden elke dag gestart via Google, dit is waar de zoektocht naar informatie begint, maar ook waar de aankoop van producten begint. Momenteel worden dagelijks ongeveer 3,45 miljard zoekopdrachten gegeven. Zoekmachineoptimalisatie is dus interessant voor de hele sector van de elektronische handel!

Hoe werkt een zoekmachine, eenvoudig uitgelegd?

Niet alleen in de e-commerce, maar ook voor bureaus, dienstverleners en nog veel meer, zijn rankings bovenaan de zoekresultaten uiterst interessant. Vandaag nemen we het onderwerp SEO, SEA en SEM onder de loep. Wat betekent SEO, wat zijn impressies, clicks en hoe werkt content marketing? Hoe schrijf je goede SEO teksten? Hoe lang moeten teksten zijn? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen die ons als agentschap bereiken! Onze basis SEO check voor u!

Zoekmachines hebben als uiteindelijk doel hun gebruikers te voorzien van de beste en meest informatieve inhoud.

Voordelen van zoekmachine optimalisatie

Een klein overzicht van de voordelen:

 • Acquisitie van nieuwe klanten via XL-platform Google
 • SEO is duurzaam en meetbaar
 • Gericht op exacte trefwoorden
 • Meer bezoekers voor site / online winkel
 • Betere teksten, meer conversie
 • SEO vergroot bekendheid

In Berlijn, Keulen, Düsseldorf, München en Hamburg en in heel Duitsland winnen zoekmachineoptimalisatie en digitale verkoopkanalen aan belang.

Algoritme, PageRank en strategie

Om de beste resultaten te vinden, kijkt uw algoritme naar de inhoud van het internet en beoordeelt de afzonderlijke pagina’s met behulp van de “PageRank”-procedure, een analyseprocedure die wij later in meer detail zullen bespreken. De evaluatie van de pagina’s leidt vervolgens tot de opsomming van de afzonderlijke pagina’s, gesorteerd op relevantie, in een lijst (de zoekresultaten). Degenen die de gebruiker de meeste toegevoegde waarde en informatie bieden, komen bovenaan de zoekresultaten te staan. Hoe beter de tekst, hoe vollediger het geheel, hoe beter de structuur, hoe sneller de pagina laadt, hoe hoger de rangschikking.

Zodra gebruikers een zoekopdracht geven op een portaal, worden de resultaten binnen milliseconden weergegeven. Het algoritme van de zoekmachine werkt 7 dagen per week, 24 uur per dag en evalueert voortdurend de pagina’s van het internet opnieuw.

Door deze constante updates zorgen de Google-operatoren ervoor dat hun gebruikers alleen relevante resultaten te zien krijgen. Daarom besteden zoekmachines zoveel aandacht aan de kwaliteit van internetpagina’s. Teksten moeten dan ook worden geoptimaliseerd en voorbereid voordat ze in de blog, op de homepage of in de online shop worden gepubliceerd.

Zoekmachine optimalisatie doelen: eenvoudig uitgelegd

Doel – Het doel van de exploitanten van de zoekmachine (ook uw doel): de beste informatie verstrekken. Daarom ook een toegevoegde waarde voor de gebruikers. De resultaten zijn gesorteerd op relevantie. Betekent, geef de exacte inhoud.

Trefwoorden – Het algoritme evalueert individuele pagina’s (PageRank methode). Daarom zijn niches zo interessant bij zoekmachine-optimalisatie, zelfs lange trefwoordreeksen als: “BMW nieuw model in zwart waar te koop” leveren leads op.

Beïnvloedende factoren – Bij de evaluatie spelen vele factoren een rol: Lengte van de tekst, laadsnelheid, links, en nog veel meer.

Organisch + betaald (tip!) – De exploitanten worden gefinancierd via geavanceerde plaatsingen, bv. Google Adwords. Dit betekent dat er advertenties zijn vóór de organische zoekresultaten. Deze plaatsing mag ook niet worden vergeten in de algemene context van prestatiemarketing. Lees hier meer over Google Ads.

Hoeveel zoekacties zijn er per dag?

Momenteel worden per dag ongeveer 3,45 miljard zoekopdrachten gegeven. In Duitsland, bijvoorbeeld, worden 9 van de 10 zoekopdrachten via Google verricht. Niemand verlaat pagina 1, een volle 86% klikt niet door naar pagina 2, wat de relevantie van de eerste pagina aantoont. 68% kijkt alleen naar de eerste 5 van 10 zoekresultaten.

 • 3,45 miljard zoekopdrachten per dag
 • 9 van de 10 Duitsers gebruiken Google voor zoekopdrachten
 • 86% verlaat pagina 1 niet
 • 68% kijkt alleen naar de eerste 5 van 10 zoekresultaten (pagina 1)

Interessante feiten maken het verschil! Wil je meer? Boek onze keynote sprekers.

Wat is SEO-optimalisatie?

Hoe werkt “Zoekmachine Optimalisatie”? Als u wilt dat uw eigen website of e-commerce hoog in de resultaten van zoekmachines komt te staan, moet u aan zoekmachine-optimalisatie doen, dat is duidelijk.

Zoekmachineoptimalisatie betekent goede SEO-teksten! SEO-teksten worden gemaakt door SEO-managers in het bedrijf of in opdracht van het bureau, hier gaat het niet alleen om de doorlopende tekst, maar om de hele structuur en de structuur erachter, zoals eerder beschreven. Want alleen door een goede basisstructuur van afzonderlijke teksten kunnen later grote systemen tot stand worden gebracht.

Kerncijfers die een goed beeld geven van het succes zijn onder meer trefwoorden zoals interne links, maar ook verblijftijd op de pagina, alsmede het aantal bezochte pagina’s. Hoe langer een gebruiker op de pagina blijft, hoe hoger de verblijftijd. Dit is een uiterst belangrijke sleutelfiguur in zoekmachine-optimalisatie.

Sleutelfiguur in zoekmachineoptimalisatie

 • Dwell time – Hoe lang blijft een gebruiker op de pagina?
 • Interactie – Als de gebruiker actief acties uitvoert (interactie), bv. scrollen op de pagina, afbeeldingen openen, op links klikken, enz.
 • Gemiddeld aantal pagina’s – hoeveel pagina’s openen bezoekers gemiddeld?
 • Demografische gegevens – Welke doelgroep zit op de website (leeftijd, land, stad, interesses, enz.)

Wat is SEO-inhoud?

Het succes van zoekmachine-optimalisatie wordt gemeten aan de hand van de SEO kengetallen (hierboven). De basis voor succes in de zoekmachine is SEO-content (teksten). Het creëren van inhoud betekent inhoud buiten de tekst. Zoals u zult zien in onze 10 tips voor de zoekmachine, gaat het om meer dan alleen doorlopende tekst. Van een zuivere tekstopmaak tot informatie met toegevoegde waarde, tot interne links of zelfs image SEO, er zijn veel bouwwerken op een homepage of in e-commerce.

Daarnaast is er de hele structuur achter de afzonderlijke teksten met hun zoekmachine-optimalisatie. Deze structuur wordt kort en duidelijk samengevat in een redactioneel plan. Dit redactieplan is de basis voor de samenwerking tussen het bureau en u als klant. Het biedt een voorafgaande planning in termen van tijd, maar het geeft ook de fundamentele strategische overwegingen van trefwoorden en onderwerpsgebieden weer. Het redactionele plan dient als oriëntatie, ook voor alle betrokken werknemers.

Als u echter de absolute basis van SEO wilt begrijpen, raden wij u de 10 tips aan die zo dadelijk volgen! Want met hen zult u de methodologie achter de eerste SEO-inhoud relatief snel en gemakkelijk begrijpen.

Trefwoorden – Beste praktijk: Creatieve inhoud marketing

Voordat we naar de top 10 SEO tips gaan, volgt hier het sleutelwoord in zoekmachine optimalisatie: trefwoorden!

Trefwoorden zijn specifieke termen die uiteindelijk het doel van een enkele tekst zijn. Dit artikel zou als centraal toetsenbord bijvoorbeeld de term kunnen hebben: “SEO Tekst” of meer algemeen “SEO Agentschap”. Duidelijk en doelgericht, want het gaat hier om zoekmachine-optimalisatie.

Men zou hele boeken kunnen schrijven over trefwoorden, heel eenvoudig en mooi als een begrijpelijk voorbeeld, vind ik verkeerd gespelde termen. Zij laten zien hoe een enkele SEO-tekst kan worden geïnterpreteerd. Wilt u een klein voorbeeld van creatieve SEO-content?

Bijvoorbeeld, als op een trefwoord als “SEO Angentur” (ja, dat leest u goed) meer dan 2.500 keer per maand wordt gezocht, dan zullen goede SEO managers dat trefwoord krijgen. Meer dan 2.500 mensen in Duitsland zoeken elke maand naar “SEO Angentur”! In een jaar tijd is dat een hele 30.000 zoekopdrachten, voor een spelfout waar de meeste mensen zeker niet aan denken! Theoretisch, 30.000 potentiële klanten voor uw SEO bureau. De volgende kop is bedoeld om de aandacht van Google te vestigen op onze pagina voor dit specifieke trefwoord.

SEO Angentur (Beste praktijk “Spelfouten in SEO”)

Vorige maand waren er daadwerkelijk 2.900 zoekopdrachten op Google.de voor het trefwoord “SEO Angentur”. Hier geldt precies hetzelfde voor “Influenza Agentur”, omdat velen de spelling van “Influencer” en “Influenza” verwarren, hetzij door onwetendheid of door autocorrectie op de smartphone. Kleine test? Zoek maar eens op “influencer agency”! Ons social media bureau staat op nummer 1 in de zoekresultaten.

SEO voorbeeld 472 % prestatie: stijging in 12 maanden

Bij een agentschap voor sociale media draait alles om goede inhoud, in foto- en videoproducties, maar ook in zoekmachineoptimalisatie, kortweg SEO. Contentmarketing is het toverwoord, plus een paar kwalitatieve backlinks – maar is het echt zo eenvoudig? En werkt SEO eigenlijk wel? Hier is een beetje inzicht in een klantenproject dat we ongeveer 12 maanden geleden zijn begonnen. Meer bepaald, een beste praktijk op het gebied van e-commerce (reizen). Totaal +372 % prestatieverhoging of met andere woorden: Gedeeltelijk uitverkocht!

Hoe werkt PageRank?

PageRank-algoritme – Het zogenaamde PageRank-algoritme is een specifieke procedure om een groot aantal gekoppelde documenten, zoals internetpagina’s, blogs en online winkels op het World Wide Web, te rangschikken op basis van hun structuur.

Hoe kunt u uw Google ranking verbeteren? Top 10

Nu hebben we de ultieme 10 SEO tips voor uw homepage of e-commerce. Het antwoord op de grote vraag, vooral voor kleine bedrijven die goedkope SEO nodig hebben en zich geen SEO-bureau kunnen veroorloven: “Hoe kan ik mijn homepage zichtbaar maken op Google?” – hier is het antwoord! 10 tips van een SEO-bureau voor uw homepage en online winkel:

 1. Trefwoorden – Bepaal uw trefwoorden, bij voorkeur in een redactioneel plan.
 2. Focus – Focus op één trefwoord per pagina
 3. Toegevoegde waarde – creëer informatieve inhoud van ten minste 500 woorden
 4. Interne links – Zet zinvolle links in de tekst
 5. URL – Maak goede URL’s gebaseerd op de titel en zonder vulwoorden (am, im, and, …)
 6. Andere elementen – Gebruik opsommingstekens, nummering en tabellen
 7. Image SEO – afbeeldingen, foto’s en foto’s moeten worden geoptimaliseerd voordat ze worden geüpload (compressie, bestandsnaam, enz.)
 8. Inhoud van derden – Gebruik media van derden, zoals Youtube, Instagram en Facebook
 9. Externe links – links van andere pagina’s (backlinks)
 10. Google Ads – Gebruik Google AdWords om gerichte aandacht te krijgen

Wat kost een goede SEO optimalisatie?

Wat kost zoekmachine marketing? De vraag naar de kosten van zoekmachine-optimalisatie kan niet in zijn algemeenheid worden beantwoord. Zoekmachine-optimalisatie is immers een kwalitatieve dienst, geen kwantitatieve.

Wie SEO-teksten aanbiedt die onmiddellijk kunnen worden berekend, kan niet serieus zijn. Vergelijkt u alleen teksten voor een webwinkel, bijvoorbeeld op het gebied van “dierenvoeding” of “vakanties”, aan de andere kant heeft u SEO-teksten voor veeleisende onderwerpen, bijvoorbeeld “advocaten en recht”, “onroerend goed” of zelfs “investeringen”, de kwaliteit en de vraag varieert per project en per onderwerp.

SEO-teksten kunnen dus niet worden afgemeten aan het aantal woorden alleen. Kwaliteit is een hoog goed, per slot van rekening staan de teksten weken, maanden en jaren online. Het gaat ook om de reputatie van uw bedrijf. De kwaliteit moet goed zijn, niet alleen het algoritme van Google waardeert dit, maar ook uw bezoekers. Zo bent u snel weer terug bij de kerncijfers voor succes: verblijftijd, interactie en het gemiddeld aantal bezochte pagina’s.

Kwaliteit loont!

Uiteindelijk gaat het allemaal om conversie. Met goede zoekmachine optimalisatie trekt u bezoekers naar uw aanbod, slechts één klik verwijderd van kopen.

Wat kost een advertentie op Google? … en SEO?

Google. Klinkt dat spannend voor je? Dat is zo. Met Google Adwords kunt u gerichte mensen bereiken, op basis van leeftijd, interesses, woonplaats en vele andere parameters. Eet en kijk daarom eens naar het systeem achter betaald bereik! Lees hier meer over Google AdWords en de voordelen, kosten en campagnebeheer.

Berekeningsvoorbeeld, kosten voor zoekmachine adverteren

Als u de kosten van zoekmachinereclame wilt kwantificeren, is één manier te berekenen hoeveel betaald verkeer (bereik) kost, d.w.z. bezoekers via Google AdWords of soortgelijke modellen. Wij plaatsen deze kosten in verhouding tot het organische bereik dat door goede SEO-teksten wordt verkregen.

Laten we het gebied van “onroerend goed” als voorbeeld nemen. Wie hier clicks koopt, dus bezoekers, betaalt meer of minder, afhankelijk van de concurrentie op de individuele zoekterm.

Klik-prijzen: Betaald verkeer

Hier kunt u de klikprijs zien voor bepaalde zoekopdrachten. Maar je ziet ook het verschil in de spelling. In het kort: U boekt advertentieruimte (individuele trefwoorden) met Google AdWords. Hoe minder advertentieruimte beschikbaar is, hoe hoger de prijs. Zoals te zien in het voorbeeld “huis kopen Berlijn” in vergelijking met “huis kopen Berlijn” – 50% bespaard!!!

 • “Koop huis Berlijn” met 9.900 zoekopdrachten per maand is 1,10€ / klik
 • “Koop een huis in Berlijn” met 1.000 zoekopdrachten per maand is 1,19€ / klik
 • “Koop Berlijn huis” met 720 zoekopdrachten per maand is slechts 0,55€ / klik

Als u erin slaagt 10.000 bezoekers per maand te bereiken, zult u 120.000 bezoekers per jaar bereiken. 120.000 kliks die niet door betaalde reclame gefinancierd hoeven te worden. Zoekmachine-optimalisatie loont dus enorm op lange termijn.

 • 120.000 bezoekers per jaar aan een gemiddelde van 0,92€ /klik = 110.400€ equivalente waarde

Een goed SEO-project dat in 5 jaar 120.000 bezoekers trekt, bereikt in totaal 600.000 mensen, wat neerkomt op 552.000 euro.

Adverteren op Google? Hoe Google Ads & Adwordswerken

Wat kost een SEO tekst? Hoeveel teksten heb je nodig?

Afhankelijk van het systeem en de klant verschilt de hoeveelheid teksten die moeten worden gemaakt voor een goede zoekmachine-optimalisatie. Niet alleen de hoeveelheid teksten verschilt, maar ook de verwerkingstijd. Er zijn grote verschillen tussen kleine, lokale bedrijven en online shops met 10.000 artikelen.

Maar niet alleen het begin van de tekst verschilt per sector; ook het aantal woorden, de onderwerpen, de publicatietijd (frequentie) en het aantal in een bepaalde periode gepubliceerde artikelen lopen uiteen.

 • Aantal teksten
 • Aantal woorden
 • Selectie van het onderwerp
 • Tijdstip van publicatie en hoeveelheid
 • Uvm.

WordPress SEO: Teksten en Open Source Systeem – Aanbeveling

Wie voor het eerst met het onderwerp zoekmachine-optimalisatie wordt geconfronteerd, of zich er althans voor het eerst intensief mee bezighoudt, of binnenkort een nieuw systeem moet opbouwen, zal al snel voor de vraag komen te staan wat de moeite waard is? Welke software kan ik gebruiken om een goede website of homepage te bouwen en ook een online winkel?

Onze aanbeveling voor homepages met goede zoekmachineoptimalisatie is WordPress! WordPress is een gratis tool, zogenaamde open source software. Met dit content management systeem kunt u uitstekende blogs en zelfs online winkels maken en zo uw eigen e-commerce systeem opzetten.

Wilt u meer weten over WordPress, dan vindt u hier een aantal goede, basistips voor het open-source content management systeem!

 • WordPress: Gratis website en e-commerce maken

Wat doet iemand als SEO Manager?

Seo-managers zorgen voor de hele strategie, de structuur en het beheer van het project. De basisvoorwaarde voor goede SEO managers is bovenal kennis en ervaring. Zoekmachine-optimalisatie is voortdurend in ontwikkeling, net als veel andere strategieën en methoden in online marketing. Elk jaar is er nieuwe software, zijn er nieuwe updates, wordt het algoritme gewijzigd, maar ook de nodige eisen, bv. door de toenemende concurrentie. Een goede SEO manager moet een overzicht hebben van al deze factoren om het succes van een project te garanderen.

Welke zoekmachine is de beste?

De beste zoekmachine is Google. Afgezien van de Chinese markt en Rusland, domineert Google een groot deel van de markt. In landen als Duitsland of Amerika is het zelfs 90% van de mensen die hun zoekopdrachten via Google geven. 90% van alle zoekopdrachten betekent in een land als Duitsland, waar meer dan 60 miljoen mensen online zijn, op een bevolking van 80 miljoen, 75% van het totaal aantal burgers. Bijna 54 miljoen mensen zoeken hier dan ook naar producten, informatie en diensten via Google.de.

54 miljoen willen informatie!

In de grote landen is het niet anders; ook in Amerika wordt meer dan 90% van alle zoekopdrachten met Google opgelost. Bijgevolg is niet alleen zijn relevantie op het gebied van zoekmachine-optimalisatie groot, maar ook op het gebied van zoekmachinemarketing, d.w.z. het adverteren in zoekmachines door middel van advertenties, speelt Google duidelijk de grootste rol.

Hier ziet u de marktaandelen van de meest gebruikte zoekmachines op de desktop naar bekeken pagina’s wereldwijd in geselecteerde maanden van september 2015 tot januari 2020.

Statistik: Marktanteile der meistgenutzten Suchmaschinen auf dem Desktop nach Page Views weltweit in ausgewählten Monaten von September 2015 bis Januar 2020 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista.

SEO teksten schrijven: Online cursus

Tip! Wilt u meer weten over SEO? Bekijk gratis + premium video’s in de Lukinski SEO Masterclass en hier gratis in de Social Media One blog.

SEO optimalisatie: bureau, check, tools en advies

U wilt uw homepage of uw e-commerce optimaliseren? Neem contact op met ons agentschap en onze contactpersonen!

Nieuw! Native Ads: aanbeveling in plaats van “reclame

Native ads (ook wel native display ads genoemd) verwijzen naar alle betaalde advertentieformaten die discreet als advertenties worden aangeduid. Native advertising is gewoon reclame die er niet uitziet als reclame. Native ads hebben kleine nadelen, maar vooral voordelen. Wist je dat al? Volgens een white paper van AppNexus is de CTR van native display advertising gemiddeld 8,8 keer hoger. Volgens Forbes neemt de aankoopintentie met 18% toe bij native ads. Wij meten ook altijd een hogere CTR in onze klantprojecten. Waar heeft dit mee te maken? Personalisering van inhoud, storytelling en meer discrete communicatiekanalen: referral marketing. Waarom Native Advertising? Wat is native advertising? Wat is native advertising?

Jobs: SEO en prestatiemarketing

Heb je al ervaring met X? En je bent op zoek naar nieuwe uitdagingen? Perfect! Steun ons en onze klanten in performance marketing. Hier vindt u meer informatie over ons, vacatures en contactgegevens voor uw sollicitatie:

Prestatiemarketing: Overzicht

E-mailmarketing is een onderdeel van de algemene prestatiemarketingstrategie.

Agentschap, verkoop sluitstrategie

Performance Marketing Agency – Performance marketing omvat een mix van online marketing tools. Hier stellen wij stap voor stap alle gebieden en voordelen voor. Je zult het leren kennen: Social Media, E-mail Marketing, Affiliates, Display en Native Advertising, maar ook Content Marketing, Search Engine Ads en last but not least Search Engine Optimisation. Alles begint met de juiste strategie en een goed performance marketing bureau dat uw vak verstaat.

 • Prestatiemarketing