Personeelsmarketing (werving) met sociale media: Maten & Instrumenten – 9 Tips!

Stages, studies en diploma’s – vooral bij de aanwerving van jonge werknemers spelen sociale netwerken als Instagram, TikTok en YouTube een steeds belangrijkere rol. Je eigen merkaanwezigheid op Instagram, je eigen Facebook-kanaal of zelfs je kanaal op YouTube. Het gebruik van sociale netwerken zorgt niet alleen voor bereik, maar ook voor potentiële nieuwe werknemers. Hier zijn onze tips – zo vindt u goede werknemers! Wist je dat? Verwacht wordt dat het tekort aan vaardigheden tegen 2030 tot 3 miljoen zal stijgen. 52% van de bedrijven beschouwt dit tekort aan geschoolde arbeidskrachten als de grootste uitdaging voor de komende jaren.

Aanbevelingen van werknemers en interne sollicitanten

Tip 1 – Gebruik en activeer uw eigen bronnen via doorverwijzingen van werknemers en interne sollicitanten.

In feite vertrouwen wij over het algemeen het meest op de aanbeveling van vrienden. Waarom veel geld uitgeven aan job portals op het internet als u uw eigen netwerk kunt gebruiken om nieuwe werknemers aan te trekken? Bij het werven van personeel vergeten veel mensen dat vooral hun eigen netwerk een uitstekend instrument is om via referral marketing werknemers te werven. Er zijn twee belangrijke plaatsen die je kunt gebruiken: Interne en externe aanwerving.

Interne aanwerving: werknemers bevelen banen aan

Intere reclame – De meeste mensen zijn op zoek naar professioneel succes en willen zich dienovereenkomstig ontwikkelen, ook wat hun eigen loopbaan betreft. Voordat u te veel personeelsadvertenties plaatst, betaal en wacht – is er misschien al een persoon in uw bedrijf die het werk zou kunnen doen? Velen onderschatten of vergeten deze eenvoudige en snelle manier. Uw gepromoveerde werknemer brengt dus twee voordelen met zich mee. Hij of zij kent het bedrijf al en kan in de nieuwe functie soms heel snel goede resultaten boeken. Tegelijkertijd kan uw werknemer een nieuwe persoon opleiden in zijn of haar oude functie. Op die manier zorgt u er direct voor dat de nieuwe functie wordt ingevuld en dat de vacante functie door inwerken perfect wordt ingevuld.

Externe werving: sociale media en direct marketing als sleutel

Externe werving – Adverteren op sociale netwerken is natuurlijk een uitstekende manier. Maar vergeet het persoonlijke niet!

Vraag uw werknemers actief of zij in hun vrienden- of kennissenkring mensen kennen die op zoek zijn naar een baan. Ook hier heeft u twee directe voordelen. Ten eerste zien werknemers dat u hun beslissingen vertrouwt (d.w.z. hen om hulp vraagt). De nieuwe persoon zal het waarschijnlijk goed doen omdat hij of zij bij het bedrijf is gekomen via de aanbeveling van een vriend of kennis die ook voor u werkt. Wie wil er dan negatief opvallen?

De tweede externe manier is uw eigen netwerk, of sociaal netwerk! De meeste bedrijven hebben tegenwoordig hun eigen Instagram-, Facebook- of zelfs YouTube-kanaal. Als je 5.000 of 10.000 mensen hebt die je volgen, dan kent elke persoon waarschijnlijk 10 of 20 andere mensen. Als slechts één op de vijf mensen iemand kent die op zoek is naar een baan, hebt u al 1.000 of 2.000 potentiële contacten die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in uw vacature.

Uw post of verhaal wordt snel gedeeld. Het beste van alles is dat deze vacature u geen cent heeft gekost, afgezien van de tijd die u aan de post heeft besteed.

Ongeacht de sector, van geneeskunde tot ambachten, is het belangrijk om een merk te hebben dat aantrekkelijk is voor nieuwe werknemers. Normen” zoals stipte loonbetaling volstaan, bijvoorbeeld als het gaat om instrumenten voor interne aanwerving.

Ontwikkelen werkgeversimago

Tip 2 – Ontwikkel uw eigen employer brand.

Waarom hebben grote bedrijven als Apple, Facebook en andere zo’n groot succes bij het werven van werknemers? Natuurlijk betalen ze zeer hoge salarissen, maar dat is niet de enige reden. Bovenal helpt het positieve imago het merk om jonge mensen aan te trekken. Zij bieden een toekomstgerichte industrie met zekere banen. Daarnaast is de werkplek zelf erg aantrekkelijk door de vele mensen met knowhow die je als werknemer omringen bij bedrijven als Apple en Facebook. Bovendien zijn er tal van voorzieningen die de bedrijven aanbieden, zoals gratis eten! Deze voorzieningen zullen zo dadelijk belangrijk worden, in de volgende tip over voordelen in uw bedrijf.

Bovendien weet iedereen die solliciteert bij bedrijven als Facebook of Apple dat het team absoluut zeer gemotiveerd zal zijn. Dit trekt sollicitanten aan die zelf gemotiveerd zijn. Hier kun je dus niet alleen werken, maar je hoogstwaarschijnlijk ook ontwikkelen en misschien zelfs vrienden maken die “net als jij een tikje” krijgen.

Daarom is het ook belangrijk dat u naar buiten toe communiceert dat uw bedrijf gezond, innovatief en toekomstbestendig is. Je kunt dit op vele manieren doen, van eenvoudige Instagram-verhalen die laten zien hoe het werk backstage wordt gedaan tot sociale-mediacampagnes die specifiek over het onderwerp werving gaan. Bijvoorbeeld, net op tijd voor het nieuwe jaar, het begin van de training in de zomer. Hier kunt u gedurende twee of drie maanden adverteren en tegelijkertijd uw imago als werkgever verbeteren.

Grondbeginselen van een aantrekkelijk werkgeversmerk:

  • Aantrekkelijke werkplek
  • Veilige werkplek
  • Gemotiveerd, positief team

Creëer voordelen: Voordelen voor de werknemers

Tip 3 – Creëer voordelen.

Flexibele werktijden, individuele thuiswerkoplossingen en, natuurlijk, individuele carrièreontwikkelingsplannen. Wie voordelen creëert voor de werknemers, wordt beloond met erkenning. Dergelijke positieve aspecten helpen uw bedrijf bijvoorbeeld bij de eerder genoemde aanbevelingsmarketing, zodat uw werknemers zelfstandig vrienden of kennissen benaderen die op zoek zijn naar een baan. Natuurlijk zullen zij hun vrienden en kennissen onmiddellijk vertellen over de vele voordelen die uw bedrijf biedt.

Individuele voordelen verschillen natuurlijk van bedrijf tot bedrijf. Start-ups en kleinere bedrijven kunnen niet dezelfde salarissen bieden als grote bedrijven, maar ze kunnen flexibeler zijn op het gebied van werktijden of thuiswerken.

Voor de motivatie in startende ondernemingen helpt echter ook een gezamenlijk bedrijfsuitje in plaats van voortdurend verhogingen aan te bieden. U kunt deze eenmalige investering goed plannen. Of het nu gaat om een dagtocht of om twee weken Tenerife, dit verhaal zal een blijvende herinnering zijn voor uw hele team, met alle voordelen van dien.

Deze positieve aspecten communiceren zichzelf in de hierboven beschreven referral marketing, maar u kunt ze ook rechtstreeks communiceren, bijvoorbeeld in sollicitatiegesprekken maar ook in interviews met de media.

Voordelen die werknemers waarderen:

  • Flexibele werktijden voor werknemers
  • Oplossingen voor thuiskantoren (ook per dag)
  • Vakantiedagen voor recreatie van werknemers
  • Bedrijfsuitje met het hele team
  • Individuele loopbaanontwikkelingsplannen
  • Gezondheids- en sportvoorzieningen in grotere ondernemingen
  • Sociaal engagement van bij het begin

Ontwikkeling carrièrewebsite: personeelsadvertenties

Tip 4 – Zelfs als je de beste advertenties op Instagram doet, kun je nog steeds weinig aanvragen krijgen!

Waarom? U hebt een concreet en centraal contactpunt nodig voor mensen die een baan zoeken en bij u willen solliciteren. Idealiter heeft u uw eigen kleine carrière portal op uw website.

Dit kan één enkele pagina zijn waarop uw vacatures te vinden zijn, uiteraard gelinkt in het hoofdmenu, of een uitgebreider systeem, bijvoorbeeld bestaande uit een bovenliggende pagina en verschillende vacatures, voor verschillende banen of ook verschillende steden.

Potentiële sollicitanten kunnen zo een snel overzicht krijgen, de belangrijkste informatie over de bekendgemaakte vacature vinden en natuurlijk ook de contactgegevens, zodat zij weten naar wie zij hun sollicitatie moeten sturen.

Tip! Zodat mensen uw website kunnen vinden, zodat hij snel kan worden gedeeld of zelfs snel in Messenger kan worden getypt, moet de URL kort en bondig zijn. Bijvoorbeeld, zoals dit:

Invoering van online aanvraagprocedures

Tip 5 – Met de vorige tip hebt u een one-stop-shop gecreëerd waar sollicitanten uw huidige vacatures kunnen vinden.

Maar net zo gemakkelijk als het vinden van je vacatures moet het solliciteren erop zijn. Om deze stap zo gemakkelijk mogelijk te maken, moet u een online sollicitatieprocedure opzetten. In het eenvoudigste geval bouwt u een contactformulier waar gebruikers hun belangrijkste informatie direct kunnen invoeren. Dit omvat contactgegevens, leeftijd, woonplaats, maar ook de mogelijkheid om een sollicitatiebrief, CV en eventuele referenties te uploaden.

Aanvraagformulieren voor WordPress

Tip! De meeste websites en online winkels zijn gebouwd met WordPress. WordPress is het meest populaire content management systeem in de wereld. Als u ook WordPress gebruikt, kijk dan eens naar Contact Form 7! Met deze gratis plugin kunt u gemakkelijk formulieren bouwen voor uw aanvragers: Contactformulier 7.

Onboarding: opleiding en kwalificatie van werknemers

Tip 6 – Een andere tip die u kunt gebruiken als u hem actief toepast in uw bedrijf is het onboarden van nieuwe werknemers.

In veel bedrijven worden nieuwe werknemers meteen in het diepe gegooid. Bijgevolg genieten zij geen enkele opleiding en hebben zij geen concreet aanspreekpunt dat hen toont hoe zij in het bedrijf moeten werken, zodat zij snel effectieve werknemers worden! Zo zinkt hun eigen motivatie snel.

Niet alleen de eerder genoemde voordelen, zoals flexibele werktijden, een thuiskantoor of gedeelde bedrijfsvakanties, bieden u een grote meerwaarde bij het zoeken naar werknemers, maar ook de onboarding van werknemers is een argument. Zij kunnen echt iets van u leren en het meenemen voor de toekomst.

Veel bedrijven maken hiervoor gebruik van beroepsopleidingen. Een typische beroepsopleiding in Duitsland duurt 3 jaar. Om een beroepsopleidingsbedrijf te worden, moet het AEVO-examen worden afgelegd, dat vrij snel verloopt. Meer tips zijn hier te vinden, extern: AEVO-examen.

Online job portals: Stepstone, Indeed, Meinestadt, Monster & Co.

Tip 7 – Als u snel nieuwe medewerkers nodig hebt en nog geen media beschikbaar hebt, zoals een eigen website of Instagram-kanaal, loont het de moeite om te adverteren op online vacatureportalen.

Op jobportalen profiteert u van het bestaande bereik van de bedrijven. U hoeft dus niet zelf een nieuw bereik op te bouwen om mensen van uw aanbod te overtuigen.

Job portals zijn ook de moeite waard als u veel werknemers tegelijk nodig hebt. Als een bedrijf groeit en je hebt rond de maandwisseling 8 of 9 mensen nodig voor vijf verschillende functies, dan wordt het moeilijk om al die vacatures via sociale netwerken als Instagram bekend te maken. U hebt dus een andere manier nodig, hetzij een eigen klein carrièrenetwerk op uw website, zoals eerder beschreven, hetzij u moet uw werknemers vinden via jobportalen.

Het kleine nadeel is dat je voor elke personeelsadvertentie moet betalen. Tijd is ook een factor, want hoe langer de advertentie online staat, hoe meer u moet betalen voor de advertentie.

Beurzen en conferenties: Offline Marketing

Tip 8 – Nog duurder dan het installeren van vacatureportalen is een eigen stand op handelsbeurzen en conferenties.

Het grote voordeel is dat grote bedrijven in één klap veel mensen kunnen leren kennen en ontmoeten. Vooral voor het zoeken naar stagiairs, dat elk jaar opnieuw begint, zijn dergelijke beurzen een uitstekende gelegenheid om snel veel contacten te leggen.

Natuurlijk moet je je zo’n stand kunnen veroorloven. Daarom zijn dergelijke conferenties en handelsbeurzen meestal alleen interessant voor grote ondernemingen. Start-ups en kleinere bedrijven moeten vertrouwen op Instagram als wervingskanaal voor nieuwe werknemers.

Contacten met hogescholen en universiteiten

Tip 9 – Elke kleine stad heeft een technische hogeschool of een universiteit.

Duizenden jongeren studeren hier elk jaar en elk jaar komen er honderden of duizenden bij. Er zijn dan ook veel stageplaatsen nodig. Als u als bedrijf banen of stages te bieden heeft, neem dan contact op met de universiteit. Hier kunt u niet alleen eenmalig goede nieuwe medewerkers vinden, maar ook op lange termijn over nieuw personeel beschikken.

Vergeet offline niet!

Er zijn veel creatieve ideeën om mensen aan te trekken. Het hoeft niet altijd social media marketing of carrière portals te zijn. Met een beetje ruimte kun je snel geweldige ideeën realiseren die vanzelf viraal kunnen gaan.

Doe aan personeelsmarketing via sociale media – 9 tips

Rekrutering en marketing via sociale media is, zoals we hebben geleerd, zeer interessant, vooral voor kleine, nieuwe bedrijven en start-ups. Hoewel handelsbeurzen, conferenties of zelfs banenbeurzen nogal wat geld kosten, vooral als u over een langere periode meerdere werknemers zoekt, moet u overwegen uw eigen netwerk te gebruiken.

Referral marketing naar vrienden en bekenden door uw werknemers, bijvoorbeeld via voordelen die zij ontvangen. Ook het positieve merkimago speelt een rol. Benader actief uw werknemers, maar ook uw kennissen, over het feit dat u momenteel op zoek bent naar werknemers.

Gebruik je eigen Instagram-kanaal om advertenties te plaatsen of plaats gewoon nieuwe vacatures in je Story of Timeline.

Creëer een centraal contactpunt op uw website, uw eigen kleine carrièrenetwerk. Dit biedt sollicitanten de mogelijkheid rechtstreeks contact met u op te nemen via een online sollicitatieformulier in plaats van ingewikkelde sollicitaties per post te versturen.

TikTok: Doelgroep 14 tot 25 jaar

Instagram Marketing – Vandaag de dag is het een van de toonaangevende sociale netwerken. Met meer dan een miljard gebruikers over de hele wereld is Instagram synoniem met verschillende thema’s zoals lifestyle, mode, parfum, juwelen, reizen en nog veel meer. Hoe relevanter het sociale netwerk wordt, hoe meer mensen mee willen doen. Hoe meer spelers er in het veld zijn, hoe minder ruimte er is voor elk individu. De juiste strategie voor contentplanning, communitybeheer en Instagram-reclame bepaalt uiteindelijk het succes. Maar Instagram is niet zoals de andere sociale netwerken om alleen door feiten en cijfers te worden veroverd, Instagram moet ook echt leuk zijn! Elke dag nieuwe posts, nieuwe verhalen voor de community, Instagram betekent veel werk als je het goed doet.

Instagram: Doelgroep 20 tot 35 jaar

Heb je ooit gehoord van Tik Tok? Tik Tok is een van de nieuwste sociale netwerken en misschien wel de opvolger van Instagram en Facebook. Tik Tok is de trend, vooral onder jongeren tussen 8- en 18-jaar oud, zij zijn vooral aanwezig op TikTok. Nu al staat de app voor Android en iOS op nummer 1 in de download charts in meer dan 30 landen. Ook in Europa wordt nu fors geïnvesteerd.

TikTok vestigt zich zo als merk en wordt daardoor relevanter voor merken uit andere sectoren. Begrijpelijk, want de jeugd van tegenwoordig is de welvarende doelgroep van morgen. De doelgroep van het platform is zeer, zeer jong. Maar wel een doelgroep die voor ons als adverteerders steeds relevanter wordt naarmate ze ouder worden. Daarom regelen wij ook contacten met beïnvloeders uit het netwerk van de volgende generatie.

Tip! Instagram als e-commerce? Lees meer hier: Instagram Shopping

Youtube: Doelgroep 15 tot 45 jaar

YouTube Reclame & Marketing – Het vinden van de juiste YouTube marketing strategie voor je eigen bedrijf is niet zo eenvoudig. Vooral omdat YouTube-marketing extreem verschilt van andere, meer klassieke marketingmethoden. YouTube-video’s zijn uiteindelijk kleine tv-producties, als je ze wilt vergelijken. Het concept, de presentatie, dat alles is anders dan typische reclame. De inhoud heeft een volledig gescheiden concept, het formaat is volledig gescheiden en wordt ook bepaald door zijn eigen parameters, bijvoorbeeld de lengte van de video. Maar alvorens in te gaan op de precieze details, moet er een YouTube marketing strategie worden opgesteld.

Facebook: Doelgroep 30 tot 60 jaar

Bijna geen enkel reclameplatform heeft zich de afgelopen jaren zo snel ontwikkeld als Facebook. In het begin waren er slechts zeer weinig opties en zeer beperkte advertentieformaten om de optimale doelgroep effectief te bereiken. Sindsdien is er veel gebeurd. Lees hier hoe u uw bereik en omzet kosteneffectief kunt vergroten met de kracht van Facebook adverteren. Advies, ideeën, implementatie en content marketing. Wij helpen u in alle stappen van Facebook marketing. De taken van een Facebook reclamebureau zijn zeer divers.