Interview met Michael Brenner over Facebook Ads in agentschappen

Social media marketing wordt steeds belangrijker in bedrijven. Pioniers als Asos, Zara en Otto laten al jaren zien hoe modebedrijven sociale netwerken kunnen gebruiken om bereik en merkstatus te genereren. Dit combineert verschillende aspecten, van hoogwaardige tot exclusieve inhoud. Tekst, beeld of videomedia maken het portfolio op het sociale web compleet.

Onze gast is Michael Brenner, social media specialist en oprichter van AdBaker – Adverteren via sociale media. Hij is verantwoordelijk voor easyBestBrands, Prometheus Cotoure en ook Cocaïne modellen. Om een diepgaand inzicht te krijgen, wilde ik met een social media-professional om de tafel gaan zitten en de belangrijkste feiten over mode en sociale netwerken in tien vragen vastleggen.

Interview: Michael Brenner / Lukinski - über Social Media Marketing Interview: Michael Brenner / Lukinski - über Social Media Marketing Interview: Michael Brenner / Lukinski - über Social Media Marketing

Stephan M. Czaja (Goedemorgen! Laten we beginnen met een klein onderscheid te maken in welke sociale netwerken interessant zijn voor bedrijven in 2014.

Michael Brenner (AdBaker): Wij zitten voornamelijk op Facebook. We gaan zeer zelden naar andere sociale netwerken, als we dat doen, dan Google+. Maar hier meer om redenen van zoekmachine optimalisatie. In bijzondere gevallen maken wij gebruik van Twitter en Pintrest. Voor ons staat Facebook, met meer dan een miljard geregistreerde leden wereldwijd, absoluut op de voorgrond. Bovendien is er alle informatie van de gebruikers. Een bundeling van persoonlijke interesses die mensen via het netwerk kenbaar maken. Daarom is social media marketing op Facebook onze belangrijkste focus en bieden wij alleen diensten op dit gebied aan.

Stephan M. Czaja (Lukinski): Als we sociale netwerken onderverdelen in tekst-, beeld- en videonetwerken, waar kan reclame dan volgens u het doeltreffendst worden geplaatst? Of met andere woorden, welke media transporteren informatie en marketingboodschappen het best naar de gebruiker?

Michael Brenner (AdBaker): Het hangt erg af van de adverteerders, welke doelgroep je hebt, welk onderwerp. In de mode-industrie mag Youtube niet worden onderschat. Maar tegelijkertijd ook – en natuurlijk – Facebook. Maar Pinterest is ook interessant in de modesector, omdat de beelden daar echt goed tot hun recht komen. Alle andere netwerken zijn eerder oninteressant voor modehandelaars. Dus ik zou neigen naar Facebook en Youtube.

“Het praatcijfer is voor mij een veel belangrijkere factor dan het aantal fans!”

Stephan M. Czaja (Lukinski): Nu we het toch over verschillende vormen van inhoud hebben, welke indicatoren zijn eigenlijk zinvol voor meetbaar succes in de sociale media? Hoe meet je het succes van een social media campagne bij AdBaker?

Michael Brenner (AdBaker): In het begin werk ik altijd op zo’n manier met mijn klanten dat ik ze eerst zelf verschillende doelen laat definiëren. Dit zijn doelstellingen die daadwerkelijk eindigen op de website van het bedrijf. Met andere woorden, de eigenlijke actie vindt alleen plaats op de website. De respectieve sociale netwerken dienen dan “slechts” als verkeersvangers. Met andere woorden, wij sturen het verkeer van de sociale netwerken door, bijvoorbeeld naar de e-commerce (online shop) waar de echte conversie plaatsvindt.
Voor mijn klanten is het aantal fans vaak een belangrijke succesfactor… Dit moet echter met de nodige voorzichtigheid worden behandeld, aangezien het bereik aanzienlijk is verminderd. Dit betekent dat je met een normale post op je pagina eigenlijk maar 20% van de fans bereikt.

Om dit tegen te gaan, kunt u interactieve inhoud aanbieden. In de hoop dat mensen meer zullen reageren, d.w.z. uw berichten zullen liken, de foto’s zullen delen, enz. Hierdoor stijgt de zogenaamde “talk-about-rate” en is het bereik dus weer hoger. De doelstellingen kunnen en mogen niet alleen worden bepaald door het aantal fans. Voor mij is het praatcijfer een veel belangrijkere factor dan het aantal fans.

Stephan M. Czaja (Lukinski): Even kort voor alle lezers: hoe komt het praatcijfer tot stand?

Michael Brenner (AdBaker): Het praatcijfer komt van de interactie met de post. Dit is een factor die zegt hoe populair de pagina is bij mijn gebruikers. Daarom is het praatcijfer een zeer betekenisvolle factor. Maar je kunt ook kijken naar het gemiddelde bereik dat een pagina heeft. Als beheerder van fanpagina’s op Facebook heb je de mogelijkheid om onder de post een indicator te zien die aangeeft hoeveel mensen zijn bereikt. Dit maakt het gemiddelde bereik een tweede belangrijke factor voor social media marketing bij bedrijven.

Interview: Michael Brenner / Lukinski - über Social Media Marketing

Stephan M. Czaja (Lukinski): Over het koppelen van sociale netwerken en e-commerce gesproken, hoe kun je campagnes en acties in sociale netwerken op een zinvolle manier koppelen?

Michael Brenner (AdBaker): Dat kan. Ook al wordt Facebook vanuit juridisch oogpunt vaak negatief beoordeeld en is de bereidheid van gebruikers om op Facebook te kopen zeer gering. Facebook zal nooit zo’n hoge koopbereidheid hebben als Google Adwords, omdat mensen daar al hun zoekopdrachten geven met de bedoeling te kopen. Toch biedt Facebook een goede gelegenheid om producten onder de aandacht te brengen die nog niet zo lang op de markt zijn. Gebruikers worden bewust gemaakt van zaken en worden getarget op basis van hun interesses. Dit is een manier om potentiële kopers te bereiken. Dit is vaak geen directe aankoop, maar het is voldoende als de gebruiker kennis heeft genomen van uw nieuwe – bijvoorbeeld – modeplatform en u dus volgt (u een “Like” geeft). Een paar berichten later klikt de gebruiker op de website, waar hij of zij vervolgens een aankoop kan doen. Het proces van aandacht tot daadwerkelijke aankoop duurt lang en is enigszins moeilijk te meten, maar kan niettemin zeer goed worden gebruikt om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te behouden.

Stephan M. Czaja (Lukinski): Welke ervaring hebt u met viraliteit in sociale netwerken? Heb je ooit acties gehad die bijzonder verrassend waren?

Michael Brenner (AdBaker): Ja, absoluut. Maar natuurlijk probeer ik altijd zo goed mogelijk te voorspellen hoe hoog de viriliteit zal zijn. Aan de ene kant kunt u bestaande kengetallen nemen, bijv. “Wat heeft de laatste tijd goed gewerkt?”, “Welke foto’s en video’s zijn gedeeld?”, “Waarop is commentaar geleverd? Maar u kunt dit ook beïnvloeden met verschillende instrumenten. Zo zijn er online marketingtools die op basis van trefwoorden, afbeeldingen en soortgelijke media op andere Facebook-fanpagina ’s evalueren en weergeven hoeveel “likes” en “shares” deze berichten hebben gekregen. U kunt zich dan op deze afbeeldingen of tekstuele inhoud oriënteren en zelf soortgelijke inhoud publiceren. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt via de API van Facebook. Via deze methode kunt u velen bereiken, zowel oude als nieuwe fans.

Stephan M. Czaja (Lukinski): Viraliteit betekent “mond-tot-mond propaganda”. Welke effecten motiveren gebruikers om überhaupt deel te nemen aan campagnes of bijdragen?

Michael Brenner (AdBaker): Ik denk dat de post verschillende factoren moet bevatten en in geen geval op onhandige reclame mag lijken. Een foto met “koop nu” zal weinig actie uitlokken, het is veel meer persoonlijke, grappige en trieste inhoud die bijdraagt tot viraliteit. Het liefst delen, liken en reageren mensen op verhalen of posts waarmee ze zich (emotioneel) kunnen verbinden.

Stephan M. Czaja (Lukinski): Hebben sociale netwerken de reclamecommunicatie veranderd?

Michael Brenner (AdBaker): Ik denk dat er hier zeker iets veranderd is. Heel vaak lees ik berichten en ervaar ik het bericht niet als reclame. Dan heeft de adverteerder zeker goed werk geleverd! Als ik een foto zie, klik ik op de link die me naar een blog brengt, waar ik dan zie welke acties ik moet ondernemen. Deze zijn vaak onderworpen aan een vergoeding.

De aard van de reclame is zeker meer veranderd in de richting van onbewuste reclame, maar dat is niet noodzakelijk een negatieve zaak.

Stephan M. Czaja (Lukinski): In hoeverre verwerkt u feedback van gebruikers uit sociale netwerken in uw bedrijfsprocessen?

Michael Brenner (AdBaker): Dat is een goede vraag, maar ook hier kun je geen algemeen antwoord geven. Ik hoorde gisteren nog van een vriend dat hij erg voorzichtig is met opmerkingen op sociale netwerken. Want hij zegt dat als hij zijn bedrijfsprocessen te veel laat beïnvloeden door onbekenden of fans op sociale netwerken, hij het risico loopt ook onbewust beïnvloed te worden door de concurrentie – want wie weet wie uiteindelijk die ene of twee kritische postings schrijft. In sociale netwerken is het onmogelijk te bepalen van wie de commentaren of de kritiek afkomstig zijn. Naar mijn mening moet men de signalen niet negeren, maar ze waarnemen en analyseren. Na verloop van tijd moet dan worden bepaald of bepaalde processen moeten worden gewijzigd en aan de gebruikers moeten worden aangepast.

Stephan M. Czaja (Lukinski): Dank u voor uw openhartige woorden over het onderwerp sociale-mediamarketing! Bent u op zoek naar een social media expert voor uw online project? U kunt alle relevante informatie vinden op de AdBaker website.

___

Bron: www.lukinski.de/interview/…