Filter – term, definitie en de beste 5 apps voor iPhone & Android

Filters hebben twee betekenissen in social media-marketing, afhankelijk van of men de term “filter” vanuit een systematisch of een visueel perspectief bekijkt.

Filter als technische functie in inhoudsbeheer

Filters zijn functionaliteiten binnen content management systemen die een meer gerichte selectie van inhoud mogelijk maken. Bijvoorbeeld door gerichte filtering op basis van een trefwoord, of in socialemediabeheer ook filtering op basis van een bepaalde leeftijds- of interessegroep.

Een heel eenvoudige filter die bijna iedereen dagelijks gebruikt is het zoekvak. Door op een bepaald trefwoord te zoeken, krijgen we alleen actuele resultaten voor dit trefwoord te zien. Dit kunnen bijvoorbeeld evenementen en gebeurtenissen zijn, maar ook actueel videomateriaal over een aanstaande bioscoopfilm. Of de zoekopdracht nu wordt uitgevoerd op Google, Facebook, YouTube of Instagram, het zoekvak is waarschijnlijk het meest gebruikte filter door privégebruikers.

Natuurlijk kunnen filters in content management systemen veel complexer zijn. Op een eenvoudige manier worden filters zeer vaak aangeboden op websites, van online portaalsites voor onroerend goed tot een eenvoudige blog waar gebruikers de berichten van verschillende categorieën of fotoalbums kunnen bekijken. Iets verderop voeren filters nog meer verfijnde taken uit. Sleutelwoord Big Data. Filters sorteren specifieke interesse- en doelgroepen voor marketingbureaus, maar ook voor bedrijven uit databases. Maar ze sorteren ook anomalieën in de astronomie. Gegevensreeksen worden geëvalueerd en bepaalde gebeurtenissen zorgen ervoor dat het algoritme aanslaat en dat deze gebeurtenis bijzonder geschikt blijkt te zijn. Daarna kunnen wetenschappers dit filtersysteem gebruiken om de afzonderlijke gebeurtenissen gericht te bekijken.

Door de grote hoeveelheden gegevens die tegenwoordig worden gecreëerd, of het nu gaat om particuliere gebruikers die hun gegevens vrijgeven op sociale netwerken of om bedrijven die met Industry 4.0 een netwerk over de hele wereld opzetten, worden filters en algoritmen steeds belangrijker.

Filters en apps voor kleuren en foto’s

Filters kunnen ook visuele hulpmiddelen zijn om foto’s voor Instagram of Facebook te verbeteren. Met heel eenvoudige filters, zoals helderheid, kunnen we beelden helderder, kleurrijker, donkerder, zachter, korreliger maken,… Filters stellen ons in staat veel te doen. Speciale filter-apps kunnen gemakkelijk met een paar muisklikken worden aangeschaft en zorgen voor bijpassende stemmingen. Het oranje-gele licht van de warme zon in Miami, op 32°, dompelt het beeld onder in een zomerse stemming. Nog één klik en je bent al in Siberië, koude tinten en veel blauw. Dit zijn twee uitersten, bijvoorbeeld. Natuurlijk zijn er nog veel meer filters, bijvoorbeeld op Snapchat. Hier kunt u filters niet alleen als kleurvariant kiezen, maar ook als overlay in video’s. Je wordt bijvoorbeeld een fee, ondergedompeld in wit, roze licht met gloeiende ogen en bloemen in je haar. Lichtvlekken en ronddwarrelende vuurvliegjes geven een bepaalde sfeer. Filters kunnen dus heel geraffineerd zijn en veel doen!

Gratis fotofilter-apps voor Android en iPhone

Wij hebben de twee beste gratis fotofilter apps voor Android en iPhone smartphones in ons onderzoek hier op een rijtje gezet.

Foto-editor door Aviary

Snapseed

De 5 beste beeldbewerkingsapps