Geotagging, locatie en geotargeting

Geo-tagging en locatie-tracking zijn een belangrijke functie in sociale netwerken. Enerzijds voor gebruikers die graag aan anderen willen laten zien waar zij hun tijd doorbrengen en wat zij hebben beleefd. Anderzijds voor bedrijven en adverteerders die advertenties willen plaatsen op Facebook, Instagram en andere sociale netwerken. Zoals wij vorige week in het artikel Geofilter hebben gemeld, is met name locatietargeting een eersteklas functie voor elk reclamebedrijf om verspilling te voorkomen.

Voorbeeld: Promotie voor Berlijn

We openen een nieuwe mode flagship store in Berlin-Mitte!

Wij zitten midden in Berlijn, wat betekent dat ons verzorgingsgebied idealiter de directe looproute naar onze nieuwe winkel is, maximaal 1 à 2 km rondom de locatie.

Geotargeting, dank je Geotagging

In het verleden werd personeel erop uitgestuurd om flyers in het centrum van de stad te verspreiden. Vandaag is de hele zaak een beetje anders. De advertentie wordt rechtstreeks naar de smartphone van de gebruiker gestuurd. De advertentie wordt dus uiterst nauwkeurig uitgezonden, alleen naar mensen die zich binnen een straal van 2 km van de locatie bevinden. Werkt dat? Ja! Met geo-targeting?

Maar hoe komen we aan de gegevens? Bijvoorbeeld door geotagging, het markeren van mensen en foto’s met locaties. Op die manier leren Facebook en andere sociale netwerken waar een gebruiker zich (waarschijnlijk) op dat moment bevindt. Dit maakt (onder andere) plaatsbepaling mogelijk.

We kunnen nog een advertentie sturen naar mensen die in het onmiddellijke verzorgingsgebied wonen. Dit kunnen alle mensen zijn die een bepaalde leeftijd hebben, misschien zelfs met bepaalde interesses en die binnen een straal van tien kilometer wonen of verblijven.

Het feit dat mensen hun location tracking relatief vaak hebben geactiveerd, bijvoorbeeld om andere apps zoals Car2go, WhatsApp en vele andere te gebruiken, betekent dat positiegegevens vrij nauwkeurig kunnen worden bepaald. Zodra een persoon uit onze doelgroep opvalt in gebied XY, kan hij of zij onze advertentie laten afspelen.

Advertenties De planning moet vroeg gebeuren

Als je denkt dat je meteen 10.000 euro in advertenties kunt stoppen, heb je het mis. Vaste klanten krijgen natuurlijk altijd voorrang bij het verzenden van advertenties. Bedrijven hebben geen directe en onmiddellijke invloed op de weergave van advertenties. Als het socialemediaplatform al een grote klant heeft (die in hetzelfde gebied adverteert [lokaal, thematisch]) die relatief regelmatig en vaak op bepaalde tijdstippen advertenties boekt, krijgt deze vaste klant, als je hem zo wilt noemen, natuurlijk een voorkeursbehandeling. We zouden het als bedrijf tenslotte niet anders doen!

Waar is het de moeite waard om te adverteren?

Hier is een actuele verdeling van social media-gebruikers in Duitsland.

Statistik: Marktanteile von Social-Media-Portalen in Deutschland von Januar 2019 bis März 2019 | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Mensen houden ervan om zichzelf te markeren op plaatsen

Mensen houden ervan om zichzelf in plaatsen te labelen. Sociale netwerken zijn ook altijd een kans voor mensen om bekend te worden, wat betekent dat je jezelf kunt vertegenwoordigen. Volgens de regel, mijn huis, mijn auto, mijn boot! Hoewel we waarschijnlijk het grootste deel van ons dagelijks leven op kantoor en in onze flat doorbrengen, vinden we het vooral leuk om vakantiefoto’s te posten, of zelfs de trendy bar in Berlin-Mitte. We willen dat anderen weten waar we zijn, wat we doen en met wie! Daarom speelt geo-tagging een grote rol voor privé-gebruikers. De combinatie geeft veel mogelijkheden aan bedrijven die willen adverteren via locatie en geo-tagging.

Geotargeting: Wat is het?

Geo-targeting stelt adverteerders en bedrijven in staat om op basis van geografische informatie gerichte advertenties te plaatsen op sociale netwerken zoals Facebook, YouTube en Instagram. Hoe werkt geo-targeting precies in reclame?

Voordelen van geo-targeting

Wat zijn de voordelen van targeting? Wij vermijden verspilling in reclame. Neem bijvoorbeeld een klassieke affiche: elke grote affiche waarop een advertentie te zien is, of het nu voor een juwelier is of voor een nieuw TV-programma, is gericht op doelgroepen. Niet alleen op doelgroepen, maar ook op basis van het beschikbare budget. Beide factoren beperken de reclame, klassiek in gedrukte media, maar ook in sociale-mediamarketing.

  • Welke doelgroepen moeten we bereiken en waar ontmoeten we ze?
  • Welk budget hebben we voor contacten?

CPM, de prijs per duizend contacten.

In de reclame-industrie, komt alles neer op de CPM, de duizend-contact prijs.

Hoeveel kosten maken wij voor ongeveer 1000 contacten of vertoningen?

Door advertenties te richten op een specifieke regio of de gebruikers van een specifieke regio, kunnen advertenties zeer effectief worden gemaakt omdat er niet veel verspilling is.

In een concrete casestudie zou een dergelijke geo-targeting bijzonder nuttig zijn voor een supermarktketen, vooral wanneer alleen gebruikers worden aangesproken die in het verzorgingsgebied wonen. Een dergelijke complexe geo-targeting omvat uiteraard vele steden en regio’s, en natuurlijk ook speciale districten. Maar geo-targeting kan ook worden gedaan voor evenementen. U kunt bijvoorbeeld mensen in de onmiddellijke omgeving live targeten, 3 dagen voor een evenement of festival, zoals hierboven beschreven.

Zelfs als de persoon niet in de buurt woont, registreert de smartphone permanent de huidige locatiegegevens. Hierdoor kunnen advertenties specifiek worden uitgezonden naar de mensen die zich in een bepaalde regio bevinden. Dit is nu juist het geheim van het succes van geo-targeting. Hoe meer informatie een sociaal netwerk over de individuele gebruikers heeft, hoe preciezer de advertenties kunnen worden afgespeeld.

Geo-targeting voor steden

Ad managers, zoals die van Facebook, maken het mogelijk om hier reclame te maken voor individuele steden. Alle gebruikers die in het stadsgebied wonen, komen aan bod. Dit stadsgebied wordt praktisch en eenvoudig weergegeven als een visuele kaart wanneer de eerste advertentie wordt aangemaakt, en natuurlijk ook voor alle volgende advertenties. Hier ziet u bijvoorbeeld het hele stadsgebied van Berlijn in blauw gemarkeerd. Vooral voor plaatselijke bedrijven is een dergelijke functie natuurlijk zeer waardevol. Zij kunnen zich richten tot mensen uit hun stad, hetzij voor hun eigen autodealerbedrijf, busmaatschappij of plaatselijk reisbureau.

Geo-targeting voor zoeken in de buurt

Uiteraard kunnen de richtfuncties niet alleen op steden worden toegepast, maar ook op een bepaalde straal van een regio. Bijzonder praktisch voor lokale advertenties.

In uw advertentiemanager kunt u dus een marker instellen, een specifieke locatie definiëren en zo de instellingen voor het verzorgingsgebied starten. In de volgende stap bepaalt u hoeveel kilometer het stroomgebied moet zijn, 10 km, 20 km, of 80 km, u hebt de vrije keuze.

Optimaliseer advertenties en bespaar geld in het proces

Met de praktische geo-targeting functie kunt u veel ongewenste verspilling voorkomen. Dit betekent bijvoorbeeld dat contacten die niet in het verzorgingsgebied wonen, van de zoekopdracht worden uitgesloten. Dit bespaart u natuurlijk geld bij het plaatsen van advertenties. Als je deze geo-targeting functie vervolgens combineert met de doelgroep instelling in je ad manager, kun je niet alleen specifieke mensen uit een stad, zoals Berlijn, targeten, maar kun je ook de leeftijd van de target persoon specificeren, welk geslacht ze hebben, of welke hobby’s aanwezig moeten zijn.

Adviseur en agentschap voor sociale media

Nog vragen? We kijken uit naar uw telefoontje of e-mail: