Door gebruikers gegenereerde inhoud – Web 2.0: voor- en nadelen
Web 2.0, door gebruikers gegenereerde inhoud, is de grote nieuwe bron van innovatie. Terwijl de wereld millennia lang was gebouwd op een zender-ontvanger model, één zender, vele ontvangers, is met Web 2.0 en de structuur alles veranderd. Tegenwoordig kan iedereen afzender worden en zo zijn er sterren op YouTube en Instagram die nog naar school gaan. Via blogs zijn deskundigen opgedoken die de mensen voordien niet kenden. Vandaag zijn het niet langer individuele TV-stations of kranten die opiniemakers zijn, iedereen kan opiniemaker worden! Omdat iedereen graag zijn mening deelt, wordt er natuurlijk een zeer grote hoeveelheid gegevens verzameld. Sleutelwoord Big Data. Degenen die het eerst begrijpen hoe met deze gegevens moet worden omgegaan, vooral met de hoeveelheid en de complexiteit ervan, zijn vandaag de dag grote spelers. Veel landen vertrouwen op technische modellen om hun burgers te beheren, sommige zelfs om hen te controleren. Hoe meer we over onszelf onthullen, bewust of onbewust, hoe krachtiger de databases worden. Maar waar er schaduw is, is er natuurlijk ook licht! Door gebruikers gegenereerde inhoud heeft onze wereld veranderd. Laten we eens kijken naar het voorbeeld van Wikipedia. De grootste encyclopedie ooit gemaakt in de wereld. Hoe werkt het? Alleen met de hulp van velen! Maar laten we bij het begin beginnen.
In onze blog over sociale media hebben wij reeds uitvoerig bericht over de ontwikkeling van sociale netwerken en het zender-ontvanger model. Ongelooflijk interessante verhalen die de mediawereld hebben gerevolutioneerd. Net als de drukpers. Omdat de informatie plotseling voor iedereen beschikbaar is, en niet alleen beschikbaar, kunnen de gebruikers de inhoud actief beïnvloeden. Maar hoe is het allemaal begonnen?
Facebook was niet het eerste sociale netwerk; er waren al veel voorlopers, zoals MySpace, dat tegenwoordig bijna niemand meer kent. Maar zelfs MySpace was niet het eerste platform met sociale communicatiefuncties. In feite waren het forums en veilinghuizen zoals Ebay. Hier had u voor het eerst de gelegenheid om op voet van gelijkheid, in forums, informatie uit te wisselen met anderen. Bovendien kon je voor het eerst ook
Het eerder besproken zender-ontvangermodel is volledig veranderd. De dominantie van mediahuizen zoals radiostations, kranten of TV-zenders is doorbroken. Gebruikers hoeven niet langer alleen maar te consumeren, zij kunnen zelf creatief worden,
Web 2.0 en door gebruikers gegenereerde inhoud
Gebruikers hebben nu alle opties. Met de toenemende bandbreedte en natuurlijk de verdere ontwikkeling van eindapparatuur, van camera-notebooks tot smartphones en software voor videobewerking en beeldverwerking, komen er steeds meer mogelijkheden voor elk individu beschikbaar. Bloggers die elke dag met foto’s en verhalen op Instagram verslag doen van zichzelf en hun belevenissen, over Youtubers die soms extreem uitgewerkte producties maken zodat ze eens per week een absoluut hoogtepunt hebben, over mensen op Tiktok die graag plezier maken en anderen vermaken. Twitter, aan de andere kant, is voor onderwerpen zoals politiek, zaken of zelfs onroerend goed.
Iedereen kan zijn eigen kanaal en natuurlijk zijn eigen gemeenschap opbouwen. Ook de gemeenschap creëert voortdurend door gebruikers gegenereerde inhoud, bijvoorbeeld door video’s en foto’s te sturen, maar ook door commentaar te leveren. Eindeloze gegevens over gebruikers, van gebruikers. Zo evolueert Web 2.0 voortdurend en wordt de inhoud steeds beter. Het algoritme van de sociale netwerken dat elke seconde beslist welke inhoud relevant is of kan zijn voor de individuele gebruiker en welke niet. Alleen al op YouTube wordt elke seconde meer dan 1000 uur aan videomateriaal geüpload. Een ongelooflijke hoeveelheid video’s die moet worden geëvalueerd en gesorteerd door een intelligent algoritme. Hieruit blijkt de creativiteit van de mensen, maar ook de wil om zelf omroeper te worden. Kleine video’s met uitleg en tutorials over make-up of heerlijke recepten om te bakken en te koken, kleinere discussies over actuele onderwerpen, podcasts en reisvlogs.
Elke dag worden miljarden stukjes media-inhoud gecreëerd, een ongelooflijk aantal. Big Data is daarom zo’n groot onderwerp geworden. Want al deze gegevens en informatie kunnen natuurlijk ook tot het negatieve leiden. Daarom willen we de voor- en nadelen van door gebruikers gegenereerde inhoud nog eens onder de loep nemen.
Voordelen van door gebruikers gegenereerde inhoud
De voordelen van door gebruikers gegenereerde inhoud zijn duidelijk, de kennis van de mensheid neemt met de dag toe. Vandaag kan iedereen zichzelf informeren. Niemand heeft een bibliotheekkaart nodig, wat vooral belangrijk is in kleine steden en dorpen, waar er zelden grote kennisdatabanken zijn. Voor studenten, personeelsopleidingen, maar ook voor de eigen persoonlijke ontwikkeling, zijn er talloze modellen in de sociale netwerken. Van
Nadelen en gevaren van door gebruikers gegenereerde inhoud
Naast de talrijke voordelen zijn er ook nadelen. Over het algemeen richt de kritiek zich op gepersonaliseerde reclame, en op het feit dat de algoritmen van de sociale medianetwerken alleen uitspelen wat wij leuk vinden. Daardoor gaat een groot deel van de pluraliteit in de informatie verloren, want alles wat we zien is precies wat we willen. Andere meningen, tegengestelde ideeën, het normale discours vindt niet plaats.
Het derde belangrijke punt van kritiek heeft betrekking op de politieke beïnvloeding van mensen. Dit is niet langer een utopie, zoals we in 2018 zagen met het grote Cambridge Analytica-schandaal. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg moest uiteindelijk zelfs getuigen voor de Senaat. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Sommige landen, met name China, rekenen op de volledig digitale burger, maar niet voor vrijheid, maar voor bewaking. Via beoordelingsprocedures worden alle burgers voortdurend in categorieën ingedeeld.
Degenen die tegen bepaalde ideeën zijn, worden gedegradeerd. Wie te veel minpunten heeft verzameld, wordt bepaalde voorrechten ontzegd. Bijvoorbeeld leningen of vluchten naar het buitenland. Dit alles wordt gedaan door gegevens te vergelijken. Met name de sociale media-app
- Personalisering van reclame
- Geen nieuwe inhoud door algoritme dat altijd uitvoert wat we willen zien
- Manipulatie van opinie en politiek denken