Creative Commons – Vrij gebruik voor privé en commerciële doeleinden

Creative Commons is een model uit het licentierecht waarvoor gebruikers geen vergoeding hoeven te betalen aan de auteurs of de makers. In tegenstelling tot de normale auteurs- en licentiewetgeving, waarbij royalty’s worden betaald aan auteurs en makers, stellen deze makers inhoud gratis ter beschikking onder Creative Commons-licenties.

Verschillen in Creative Commons

Creative Commons-licenties verschillen ook voor verschillende soorten inhoud. Of u nu een foto, een video of een stuk softwarecode wilt gebruiken, de auteurs kunnen aangeven onder welke categorie zij hun werk willen publiceren. Enerzijds is er de mogelijkheid om de naam van de auteur te noemen, anderzijds is er de mogelijkheid van volledige vrijgave voor gebruik. Een van de bekendste Creative Commons projecten op het gebied van software wordt gebruikt door miljoenen bloggers en bureaus, maar ook online winkels, WordPress. Vele ontwikkelaars over de hele wereld werken gratis aan dit systeem en brengen het zo met de dag verder. Geen van deze auteurs beweert bij naam genoemd te worden. Iedereen mag de software vrij gebruiken, voor privé- en commercieel gebruik.

Privé- en commercieel gebruik van media onder Creative Commons

De gebruiksrechten van Creative Commons-media verschillen ook tussen privé- en commercieel gebruik. Sommige auteurs stellen hun werk alleen voor privé-gebruik ter beschikking; voor commercieel gebruik, d.w.z. in de commerciële zin, moet nog steeds worden betaald. Andere auteurs, zoals in het voorbeeld van WordPress, stellen hun werk volledig gratis ter beschikking. Zodat iedereen, particulieren of bedrijven, het kunnen gebruiken.

Juridische valkuilen bij Creative Commons

Veel blogs hebben veel beeldmateriaal nodig, en daarom gebruiken velen beelddatabanken die foto’s aanbieden onder Creative Common licenties. Dit kan echter juridische gevolgen hebben, omdat niemand controleert wie de inhoud naar de platforms heeft geüpload. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs de auteur van de foto te zijn. Als je vervolgens een van deze onder Creative Commons aangeboden foto’s op een internetsite gebruikt, dreig je met een waarschuwing en die kan, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het land van de auteur, zeer hoog oplopen en zo al snel een struikelblok vormen voor kleine bedrijven.

Creative Commons en gebruiksrechten

https://www.youtube.com/watch?v=8YkbeycRa2A

Wat is Creative Commons?

  • Creative Commons is een model van licentierecht waarbij geen vergoeding hoeft te worden betaald aan de auteur of maker
  • Scheppers stellen hun inhoud gratis ter beschikking onder Creative Commons
  • Er is de mogelijkheid om de naam van de auteur te noemen, maar ook volledige vrijlating voor gebruik
  • Voorbeeld: WordPress, er zijn wereldwijd veel ontwikkelaars bezig met deze software, maar geen van de auteurs beweert bij naam genoemd te worden.
  • Attentie! Er zijn ook juridische valkuilen met Creative Commons, in beeldbanken wordt niet gecontroleerd of de gebruiker die de inhoud uploadt naar het platform ook de auteur is, als deze foto’s worden gebruikt, wordt men bedreigd met waarschuwingen.