Patreon: Sociale media met een betaalfunctie – een overzicht

Patreon is een platform waarmee artiesten, makers en andere makers financieel gesteund kunnen worden door hun fans en supporters. Makers kunnen hun eigen pagina’s op Patreon aanmaken en fans de kans geven hen regelmatig te steunen met een abonnement. Fans kunnen dan exclusieve content, vroege toegang tot nieuwe projecten, Q&A-sessies of andere beloningen ontvangen, afhankelijk van hun abonnementsniveau. Patreon is een manier voor artiesten en makers om minder afhankelijk te worden van traditionele financieringsmethoden zoals reclame of sponsoring en om rechtstreeks door hun fanbase te worden gesteund. Het platform is erg populair geworden en heeft een verscheidenheid aan makers uit verschillende gebieden, waaronder podcasts, videogames, strips, muziek, literatuur en meer.

Hoe Patreon werkt

Patreon werkt doordat artiesten en makers een pagina op het platform aanmaken en abonnementsniveaus en beloningen instellen voor hun supporters. Abonnementsniveaus kunnen verschillende prijzen en voordelen hebben, zoals toegang tot exclusieve inhoud of de mogelijkheid om deel te nemen aan vraag- en antwoordsessies met de maker.

U kunt er hier ook meer over te weten komen: Pateron.

Fans en supporters kunnen zich dan abonneren op de site van de maker, waardoor ze toegang krijgen tot de bijbehorende beloningen. Abonnementen kunnen maandelijks of per gemaakt werk worden gefactureerd.

Makers krijgen dan regelmatig financiële steun van hun supporters, die ze kunnen gebruiken om hun creatieve projecten te financieren en te verbeteren. Patreon behoudt een percentage van de inkomsten om de kosten van het platform en de werking ervan te dekken.

Patreon heeft ook hulpmiddelen en functies om makers te helpen hun pagina’s te beheren en te communiceren met hun fans, zoals de mogelijkheid om berichten en updates te sturen of een gemeenschapsforum te maken.

Patreon: Stichting en bedrijf

Patreon is een Amerikaans bedrijf gevestigd in San Francisco, Californië. Het werd in mei 2013 opgericht door ondernemer Jack Conte en softwareontwikkelaar Sam Yam.

Jack Conte, die ook muzikant is, had moeite om zijn muziekcarrière te financieren via de verkoop van cd’s en downloads en zocht naar alternatieve manieren om gesteund te worden door zijn fans. Zo ontstond het idee voor Patreon, een platform waarmee makers rechtstreeks door hun fans kunnen worden gesteund.

Sinds de oprichting is Patreon uitgegroeid tot een van de belangrijkste platforms voor de creatieve industrie, met duizenden makers en miljoenen supporters over de hele wereld. Het bedrijf heeft ook verschillende investeringsrondes doorlopen en in totaal meer dan 160 miljoen dollar aan investeringen ontvangen.

Belangrijke feiten over het bedrijf

Kerncijfers op Patreon:

  • Jaar van oprichting: 2013
  • Hoofdkantoor: San Francisco, Californië, VS
  • Aantal makers op het platform: meer dan 200.000
  • Aantal supporters: meer dan 7 miljoen
  • Totaal bedrag uitgekeerd aan scheppers: meer dan 3 miljard dollar
  • Aantal landen waar Patreon actief is: meer dan 200
  • Investeringen ontvangen door Patreon: meer dan 165 miljoen US dollar