Blogger & Influencer Evenementen in Duitsland

Blogger & Influencer Events in Duitsland vinden de laatste maanden en jaren steeds vaker plaats. Of het nu gaat om de Hamburgse Hafencity of de Berlijnse modeweek, of het nu gaat om parfum of modetijdschrift, evenementen met Instgram- en YouTube-sterren zijn tegenwoordig in de mode. Minder agentschappen hebben zich op deze jonge talenten gericht. Dus vandaag willen we u een inzicht geven in ons werk aan campagnes en evenementen met jonge social media sterren in Duitsland! Wil je meer weten over bloggen? We hebben hulp en tips over het onderwerp ” influencer worden“, “hoe word ik een influencer categorie ” en over het onderwerp“Hoeveel is mijn Instagram kanaal waard?“of de prijzen en kosten voor agentschappen.

Influencer Events, wat is het geheim?

Het geheim van blogger- en influencer-events schuilt in het enorme bereik en de uiterst precieze doelgroep die de gasten hier verenigen. Bloggers en influencers bereiken miljoenen mensen via hun social media-kanalen. Dus als je specifiek de juiste mensen bij elkaar brengt, kun je op één evenement meer bereik in een specifieke doelgroep genereren dan grote prime-time tv-shows kunnen. Als je de kosten van een grote productie vergelijkt met die van een blogger- en influencer-evenement, zul je snel zien dat de kosten aanzienlijk lager zijn en de gebruikte middelen veel efficiënter worden ingezet. Meer doelgroep, meer betrokkenheid, minder uitgaven.

Hoge betrokkenheid van de gebruiker in plaats van uitschakeling

Reclame is wat het is: reclame. Veel kijkers schakelen actief uit. Dit betekent dat de gespeelde advertenties door niemand worden opgemerkt. Hetzelfde principe geldt voor veel kranten en tijdschriften, waarvan de advertenties slechts één keer worden doorgebladerd zonder dat er ook maar één woord van wordt gelezen.

Terwijl de klassieke advertenties nauwelijks worden opgemerkt, zijn dergelijke gebeurtenissen zeer hardnekkig en strekken zij zich uit over een betrekkelijk lange periode. Zij vinden niet slechts voor een seconde plaats, zoals de ontvangst van een advertentie in een tijdschrift. Ze duren ook niet maar een uur, net zo min als een TV-uitzending. Bloggers posten op een verschoven tijdsbasis. Influencer-evenementen strekken zich uit van de dag ervoor, bv. de eerste postings in de Instagram Stories, via de dag van het evenement, via verdere kleine Stories en Instagram-postings, tot de berichtgeving, bv. op YouTube, via een “follow me around”-video van de bloggers.

Wat is een “volg mij rond” video?

Selfies zijn vooral populair bij bloggers, zoals iedereen op het eerste gezicht kan zien op Instagram. Selfies zijn zelfgemaakte foto’s van zichzelf met de camera van de eigen mobiele telefoon. De foto’s tonen meestal een portret van een enkele persoon of een groep. “Follow me around” zijn zeer vergelijkbaar, vanuit het eerste-persoonsperspectief, alleen in bewegend beeldformaat. Hier, bijvoorbeeld, neemt een Youtuber de camera en praat over de betreffende gebeurtenis terwijl hij loopt. Links en rechts ontmoet je mensen, worden korte uitspraken toegevoegd of zelfs delen van de show. De camera vergezelt de blogger de hele tijd. Het videomateriaal wordt aan het eind aan elkaar gemonteerd, meestal tot een video van 10 minuten. Hier geven de bloggers hun kijkers en lezers zeer intieme inzichten in gebeurtenissen.

Dit is het soort video waar gebruikers van YouTube en andere sociale-mediaplatforms dol op zijn; het principe van achter de schermen heeft altijd gewerkt. Het is hetzelfde op Hollywood feestjes of exclusieve gala’s in Berlijn. Slechts een geselecteerd publiek heeft toegang, de relevantie van de mensen verhoogt de belangstelling van derden en zo wordt een eenvoudig feest al snel een mediaspektakel.

Hoe kunt u influencer-evenementen gebruiken voor uw eigen bedrijf?

Bloggers en influencers werken vooral zo goed omdat het privépersonen zijn die “iets” van zichzelf en hun leven met anderen delen. Zodra de kanalen te promotioneel worden, zou het hele principe niet meer werken. De meeste bloggers zijn heel voorzichtig met wie ze samenwerken en waarover ze berichten plaatsen en in welke hoeveelheid. Jezelf als bedrijf integreren in de kanalen van de bloggers is soms geen gemakkelijke opdracht.

Hoe ziet zo’n verhaal eruit voor social media-campagnes?

Laten we als casestudy eens kijken naar een grote verzekeringsmaatschappij die haar eigen merk probeert te plaatsen binnen een blogger- en influencer-evenement. Het zou vrij moeilijk zijn om te zeggen dat alle deelnemers hier alleen zijn om een verzekeringsmaatschappij op de markt te brengen. Zo worden “natuurlijke” concepten gesmeed, die op hun beurt een samenhangend verhaal bieden, voor de fans en voor de blogger zelf. Want campagnes zijn het succesvolst als de bloggers zelf overtuigd zijn van de producten die ze vertegenwoordigen. Dus laten we het verhaal veranderen in “voeding” en lifestyle bloggers uitnodigen maar food bloggers. Plus een VIP gast, bijvoorbeeld een atleet die veel aandacht aan zijn dieet besteedt. Wij plaatsen het gezondheidsaspect op de voorgrond en hebben een eerste sluitend verhaal, om samen te komen en om de verzekering te steunen. Een eenvoudig en beproefd instrument in de mediawereld is sponsoring. Bij elk evenement zijn er sponsors, die dan bijvoorbeeld ook de persmuur versieren met hun logo’s. Op die manier wordt de verzekering geïntegreerd, krijgt de gebeurtenis een kader en wordt het verhaal samenhangend.

Hetzelfde concept zou ook kunnen worden gerealiseerd voor een autofabrikant die alle influencers naar het evenement brengt met de shuttleservice en vriendelijke chauffeurs. Natuurlijk, als de bloggers vertrekken, staat hun eigen chauffeur hen op te wachten in een gloednieuwe auto. Op die manier kunnen we ook automerken integreren in een influencer-evenement aan de zijlijn.

De gemakkelijkste manier om bloggerevenementen te organiseren is echter in het kader van grotere evenementen. Laten we een groot evenement als de Berlijnse modeweek nemen, bijvoorbeeld. Hier komen talrijke bloggers en moderedacteuren, maar ook inkopers van modehuizen en modellen, bijeen om een week lang de mode te vieren. Bedrijven die hier side-events organiseren, vallen meestal niet op omdat ze populair zijn bij de gasten! Vooral evenementen die kunnen scoren bij grote bloggers trekken automatisch kleinere bloggers aan, want die willen natuurlijk de eerder genoemde selfies met de grote, wijdverspreide bloggers.

Gebruikersoverdracht van bloggers: migratie van fans

Wanneer verschillende bloggers samenkomen, foto’s van elkaar nemen, taggen ze elkaar ook. Deze tagging maakt de gebruikers van de respectieve blogger bewust van de kleinere blogger. Evenzo zullen de fans veel intensiever met elkaar omgaan. Vanwege de relatief vergelijkbare interessegebieden en de relatief vergelijkbare doelgroepen van de twee bloggers, zullen veel van de gebruikers de ander ook een “like” geven of hen volgen. Dit effect op de overdracht van gebruikers is niet zo klein als men zou denken. Tijdens één blogger-evenement kunnen enkele duizenden gebruikers migreren. Deze migratie van gebruikers is een zeer gewenste methode voor veel jonge bloggers om hun eigen fans en volgers te vergroten.

Bijvoorbeeld, als een blogger met 10k (10.000 volgers) een blogger ontmoet met 1M (1.000.000 volgers), die een foto plaatst, is het soms mogelijk dat ze spontaan naar 12k springt, deze stijging komt overeen met 20%, door een enkele foto met de grote blogger. Aangezien veel jonge bloggers op zoek zijn naar dergelijke kansen, is de gebruikershike een goed principe om het bereik van het eigen evenement verder te vergroten. Deze kleinere bloggers hoeven ook niet gemonetariseerd te worden, die komen vanzelf wel.

Strategieontwikkeling voor gebruikerstransformatie

Natuurlijk kunt u deze effecten ook in uw eigen campagne integreren! Laten we teruggaan naar het voorbeeld van de Berlijnse modeweek, we organiseren een exclusief bloggerevenement en nodigen twintig geselecteerde bloggers en begeleiders uit. Plus een paar modellen, kleinere modeontwerpers en een paar moderedacteuren. Exclusief, met muziek en goede catering. Ze hebben twee tot drie uur nodig om mooi te worden.

In de aanloop naar het evenement kunnen we een bloggersactie organiseren waarbij jongere bloggers een felbegeerd VIP-ticket voor het evenement krijgen. Om dit ticket te winnen, moeten zij een specifieke actie uitvoeren die in de aanloop naar het evenement publiciteit voor het desbetreffende bedrijf genereert. Tien bloggers worden dan geselecteerd en krijgen een van de exclusieve VIP-tickets toegestuurd. Zo krijgen ze toegang tot het evenement en kunnen ze foto’s nemen met hun sterren. Zo heb je met een loterijcampagne nog meer potentieel voor virale effecten door de mensen in de aanloop naar de campagne te vermenigvuldigen.

Complexiteit van Influencer-evenementen

Bij elke volgende alinea zult u zien hoe omvangrijk dergelijke evenementen kunnen worden voor het planningsbureau. Daarom is het belangrijk om een ervaren partner aan uw zijde te hebben die weet hoe dergelijke evenementen moeten worden georganiseerd. Vooral met blogger en influencer evenementen, is het belangrijk om gelukkige gasten te hebben! Zoals bij elk exclusief en high-profile evenement is het de sfeer die succes of mislukking bepaalt. Niet alleen de klassieke factoren zoals catering, muziek en locatie spelen een rol. Ook andere aspecten spelen een grote rol, zoals een geschikte moderator die de groepen bij elkaar houdt en het kaderprogramma opstelt, het gaat om de aankleding en de mogelijkheden tot interactie met de fans, alsmede de keuze van gastheren en barmannen bij avondevenementen.

Bij influencer-evenementen moet je goed letten op de verschillende uitdagingen van de afzonderlijke doelgroepen, aangezien de leeftijdsgroepen in de jongere jaren sterk verschillen. Terwijl ouderen op hun 25ste of 35ste al heel vast en relatief gelijkaardig zijn, is het onderscheid tussen een evenement voor 14- tot 16-jarigen al heel anders dan een evenement voor 18- tot 20-jarigen. Dit is ook iets waar een goed agentschap altijd rekening mee moet houden bij het plannen van dergelijke evenementen.

[shortcode-variabelen slug=”social-analytics”]

Verhoogd bereik op het evenement, integratie van spots

Fotohokje, make-up corner en candy bar: Door vaste plekken te integreren, creëer je mogelijkheden voor de bloggers en de aanwezige gasten om op een ludieke manier nieuw bereik te genereren. Een vaak gebruikt middel voor dit soort interne evenementenpromotie zijn fotodozen. Met fotodozen kunnen gasten snel en gemakkelijk klassieke foto’s laten afdrukken. Deze zijn erg populair bij evenementen, vooral als souvenir. Afhankelijk van de doelgroep kunt u ook minigames integreren. Vooral bij jongere doelgroepen kan het niet schreeuwerig en kleurrijk genoeg zijn. Aangezien veel bloggers vrouwen zijn, moet het ondersteunende programma ook meer op hen worden toegespitst.

Hoe oud zijn de fans en de doelgroep?

De meeste fans die echt de hele tijd sociale media consumeren zijn vrouwelijk. De doelgroep is zeer jong, vanaf 12, 13 jaar tot achter in de 20. Hier zitten mensen in hun ontdekkingsfase en kijken ze erg naar wat andere mensen doen, die misschien een (zogenaamd) gevarieerd leven leiden, die verre oorden zien of die erg sportief zijn. De fans zijn zeer modebewust en raken gemakkelijk opgewonden over trendy producten. Op het strand in de Malediven, de volgende dag in New York, steeds een nieuwe outfit, dat is de wereld van bloggers!

Hoe lang duurt de planning voor zo’n evenement?

De werkelijke planningstijd voor een dergelijk evenement bedraagt gewoonlijk verscheidene maanden. Soms kunnen minder complexe bloggerevenementen binnen een paar weken worden gepland en uitgevoerd. Om echter echte verhalen te vormen en de merken optimaal in het verhaal te integreren, is het raadzaam rekening te houden met een planningsperiode van ten minste twee maanden. Het gaat hierbij niet alleen om de klassieke factoren van de campagne, maar ook om de boekingsdata van de influencers. Veel bloggers zijn natuurlijk veel onderweg, niet alleen om professionele redenen, maar ook om persoonlijke redenen. Hiermee moet ook rekening worden gehouden bij de planning van het evenement. Dat is waarom je tijd nodig hebt. Ten minste twee maanden worden aanbevolen.

Heb je een VIP of stergast nodig?

Sterren en beroemdheden maken elk evenement mooier. Bloggers trekken tegenwoordig veel aandacht, het zijn jonge mensen op weg naar “stardom”. Zij die het gemaakt hebben en sociaal bekend zijn, verhogen de waarde van elk evenement. Daarom is het raadzaam voor bloggers en influencer-evenementen om een of twee stergasten toe te voegen. De VIP is ook een hoogtepunt (side event) voor de bloggers, evenals voor alle anderen die op de dag te gast zijn. Dit levert extra beeldmateriaal op, en dat is uiteindelijk waar het om draait bij een influencer-evenement.

Hoe meet je het succes van een influencercampagne?

Traditioneel worden reclamekosten gemeten aan de hand van de duizendcontactprijs (KPT). Deze waarde geeft aan hoeveel geld moest worden geïnvesteerd om duizend mensen deze advertentie te laten zien. Vooral klassieke media zoals kranten en tijdschriften kunnen vaak alleen deze waarde vermelden. Dankzij de digitale media kunt u tegenwoordig ook uw eigen conversie nauwkeurig volgen. Dit betekent dat de gebruikersstroom wordt geregistreerd, bv. bij het klikken op de Google-advertentie en de daaropvolgende aankoop in de online winkel.

Deze meting is natuurlijk veel nauwkeuriger omdat afzonderlijke processen kunnen worden onderschept. U kunt dus ook nagaan hoeveel mensen producten in het winkelmandje hebben gelegd, maar vervolgens geen bestelling hebben geplaatst. Aan het eind kijken we naar hoeveel mensen de advertentie hebben moeten zien om tot een verkoop te komen. Dit soort tracking is natuurlijk veel efficiënter.

Met bloggers daarentegen is het moeilijk, vooral in de sociale media. Sociale media en Instagram zijn platforms op zich en leveren uiteraard slechts beperkte gegevens op. Daarom wordt ook een CPM berekend voor blogger- en influencer-evenementen. Op die manier kunnen de gebeurtenissen worden vergeleken met bijvoorbeeld advertenties. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere factoren die een rol spelen bij de evaluatie en analyse. De impressies of de CPM zijn echter doorslaggevend.

De evaluaties worden vervolgens gemaakt voor alle aanwezige en uitgenodigde influencers. Hieruit kan een totale mediawaarde worden berekend. Daartoe behoren de impressies, maar ook de runtime, alsmede de viraliteit onder de fans. Zo berekent het agentschap de waarde van de campagnes.

[shortcode-variabelen slug=”social-analytics”]

Zijn er meer vrouwelijke of mannelijke bloggers?

In feite is er een groot verschil tussen vrouwelijke en mannelijke bloggers in de sociale mediawereld rond Instagram, YouTube en Snapchat. Vrouwelijke bloggers krijgen veel meer aanmoediging van fans en kunnen sneller een groot bereik opbouwen. Ze zijn ook meer bereid om over zichzelf en hun leven te praten. Mannen doen dit minder en de kans om een groot bereik op te bouwen is voor hen ook veel kleiner. Daarom promoten veel influencercampagnes meestal producten voor een vrouwelijke doelgroep, bv. uit de beautysector, met douchegel, crèmes en parfum. Vrouwelijke bloggers hebben een veel grotere gemeenschap, ze zijn talrijker in de menigte en ze zijn veel actiever. Bloggers en influencer-evenementen moeten zich daarom ook op een dergelijke groep richten. Dit is waar productplaatsing het meest effectief is.

Wie organiseert bloggersevenementen?

Bloggersevenementen worden meestal georganiseerd door socialemediabureaus, aangezien de kern van elk evenement ligt in de samenwerking met de bloggers en de beïnvloeders zelf. Werken met zeer jonge mensen, wat bij bloggers meestal het geval is, vereist op zijn beurt ervaren managers om de verschillende spelers van één evenement bijeen te houden. Voor een evenement is er natuurlijk veel meer te doen dan bloggers boeken. Het gaat om de nevenevenementen, de perfecte locatie, een goed gecoördineerd team, professionele barmannen, DJ’s, partners en sponsors die betrokken zijn bij het specifieke evenement, en nog veel meer! Een agentschap neemt al deze taken voor u op zich, en idealiter boekt u ook alles via één bron. Waarom? Dit elimineert een hoop regelingen en communicatiekanalen, wat u kostbaar geld bespaart. Het is belangrijk dat u blogger-evenementen exclusiviteit kunt geven. Exclusiviteit is wat sociale media zo bijzonder maakt.

Best Practice: Influencer campagnes + evenementen van ons agentschap

We hebben de afgelopen maanden een aantal spannende campagnes en evenementen gehad. Om u een inzicht te geven in het werk van ons bureau met bloggers en influencers, volgen hier een paar best practices op het gebied van influencer marketing:

[shortcode-variabelen slug=”social-analytics”]