Hoe is influencer marketing veranderd? – Verleden, heden & toekomst

Influencer marketing verandert – De geschiedenis van influencer marketing begint meer dan 10 jaar geleden toen de eerste blogs ontstonden. De eerste influencers waren dus bloggers en kregen hun lezers zover dat ze dingen kochten die ze zelf gebruikten. De laatste jaren is influencer marketing echter sterk gegroeid en veranderd. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten influencers die op verschillende manieren invloed uitoefenen. Zo zijn er beroemdheden die vaak producten promoten of berichten plaatsen op sociale media. Zelfs “normale” mensen kunnen nu optreden als influencers en hun mening over producten delen.

Veranderingen in Influencer Marketing

In de loop der jaren is influencer marketing sterk veranderd. Voornamelijk door de toenemende verspreiding van sociale media en het bijbehorende bereik dat influencers tegenwoordig hebben. Maar ook de manier waarop bedrijven influencers inzetten is veranderd.

In het verleden waren influencers vaak slechts een middel om een groter bereik voor een merk te realiseren. Tegenwoordig zien veel bedrijven influencers echter als een echte toegevoegde waarde voor hun marketing. Want influencers kunnen niet alleen een groot bereik realiseren, maar ook een betrouwbaar gezicht zijn voor een merk.

Deze verandering is vooral te danken aan de gestage groei van de influencermarkt. Volgens een studie van het adviesbureau “Klear”.

groeide de markt voor influencer marketing met ongeveer 32% per jaar tot 2022.

De toenemende vraag naar influencer diensten heeft ook geleid tot de professionalisering van de industrie. De afgelopen jaren hebben zich steeds meer bureaus en platforms gevestigd die bedrijven ondersteunen bij het zoeken naar en inzetten van influencers.

De manier waarop bedrijven influencers betalen is de afgelopen jaren ook veranderd. Veel bedrijven betalen nu niet alleen per post of per volger, maar ook per engagement, zoals likes of commentaren. Dit komt vooral door de toenemende concurrentie om aandacht. Hoe groter het bereik van een influencer, hoe hoger de prijs.

Al deze veranderingen laten zien dat influencer marketing geen rage is, maar een vast onderdeel is geworden van de marketing van veel bedrijven.

De toekomst van influencer marketing

Influencer marketing is de afgelopen jaren een van de belangrijkste en meest effectieve reclamemiddelen geworden. Het is een integraal onderdeel geworden van digitale marketing en veel merken realiseren zich de voordelen ervan. De toekomst van influencer marketing ligt bij social media platforms omdat ze kunnen helpen de bekendheid van een merk te vergroten, betrokkenheid te creëren en meer verkoop te genereren.

In de toekomst zullen mensen op verschillende manieren profiteren van beïnvloeders. Enkele voorbeelden zijn:

Micro Beïnvloeding

Met de nieuwste technologieën wordt het mogelijk om meer te weten te komen over specifieke doelgroepen, wat de kans vergroot om specifieke groepen te benaderen met passende influencer marketing. Dit betekent dat merken met behulp van micro-influencers gerichtere campagnes kunnen opzetten die inspelen op specifieke interessegroepen.

AI-ondersteunde influencer marketing

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft al een grote impact op veel gebieden van marketing en dit zal ook gelden voor influencer marketing. AI kan helpen meer relevante informatie te verzamelen over specifieke doelgroepen, waardoor het gemakkelijker wordt om bedrijfsspecifieke campagnedoelstellingen te bereiken.

Video Beïnvloeding

Videocontent is een van de populairste contentformaten voor sociale mediakanalen. Bovendien zijn video’s zeer effectief in het opbouwen van bereik en betrokkenheid. Daarom zal videobeïnvloeding in de toekomst steeds belangrijker worden om meer inhoud aan het publiek te leveren en meer visueel aantrekkelijke inhoud voor merknamen te creëren.

Meer duurzaamheid

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema en bedrijven moeten een duurzame strategie begrijpen en leren volgen om hun reputatie als betrouwbaar merk te behouden en op lange termijn succesvol te zijn. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat bedrijven in de toekomst op zoek zullen gaan naar ethische normen en zullen willen samenwerken met beïnvloeders die duurzame waarden aan hen kunnen overbrengen.

Influencer Marketing: Conclusie

Influencer marketing is een krachtig instrument geworden om bedrijven te helpen hun merk op te bouwen. De relatie tussen bedrijven en influencers is in de loop der jaren radicaal veranderd: Het is nu noodzakelijk om vertrouwensrelaties op te bouwen en geloofwaardige campagnes te ontwerpen. Werken met de juiste influencers kan helpen om meer mensen te informeren over uw product of dienst, waardoor meer verkoop wordt gegenereerd. Al met al is het duidelijk geworden dat influencer marketing in de loop der jaren sterk is veranderd – en het zal zeker blijven veranderen!

Kritiek op Influencer Marketing

Dit is hoe influencer marketing zoals we het nu kennen is geworden en hoe het de komende jaren waarschijnlijk zal veranderen. Influencers bereiken dagelijks duizenden, zo niet miljoenen mensen met hun content. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.