Ontwerp tickets op een creatieve manier: Hoe doe je het incl. video’s – Leer gratis

Tickets zijn onmisbaar voor evenementen en maken ongecompliceerde toegang tot voorstellingen mogelijk. Zij zijn tegelijkertijd toegangsautorisatie en beveiliging en worden om die reden vaak tegen duplicatie beschermd door een grote verscheidenheid van beveiligingskenmerken. De methoden variëren van eenvoudige nummering tot watermerken en hologrammen – die de bescherming tegen vervalsing verhogen, maar ook de productiekosten.

Maak professioneel ontwerp met Photoshop

Een bijkomend aspect is dat een ticket veel meer kan zijn dan een middel om een doel te bereiken: het schept een band tussen gelijkgestemden, nodigt uit tot verzamelen en schenkt herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen.

Juist daarom kunnen kaartjes tot ware kunstwerken worden gemaakt en zo een plaatsje veroveren op het prikbord of in de fotolijst. Na mijn laatste artikel over CYMK kleurinstelling en afloop, kijken we vandaag naar ticket layout!

Formaat en basis

Alvorens een nieuw document op te stellen, moeten enkele basisideeën worden vastgelegd. Het ticket moet worden afgestemd op de juiste doelgroep. Formaat en materiaal zijn een belangrijk onderdeel van het ontwerp.

Het document moet ook de door de printer vereiste afloop bevatten, aangezien deze achteraf moeilijk te wijzigen is.

Maten van DIN A5 tot DIN A7 en DIN lang zijn het meest geschikt als formaten. Deze bieden voldoende ruimte voor ontwerp en informatie en kunnen ook worden voorzien van veiligheidskenmerken zoals afscheurbare randen of perforaties. Bovendien maken deze formaten het gemakkelijker om ze per post te verzenden.

Dit is hoe het moet: document aanmaken

Zodra het document in Photoshop is aangemaakt, kan het uittekenen van een ontwerp beginnen. Hier moet erop worden toegezien dat alle noodzakelijke informatie op een duidelijke en herkenbare manier op het biljet wordt geplaatst. Bij het ontwerp van het ticket is het belangrijk in gedachten te houden welk deel van het ticket bij de ingang zal worden verwijderd en welk deel voor de bezoeker van het evenement zal blijven. Het is van essentieel belang dat het ticket gegevens bevat zoals naam, thema, prijs (ook voor gratis evenementen), datum, tijdstip en plaatsnummer, zodat het naar behoren kan worden gebruikt als toegangsbewijs voor het evenement. Dit is de enige manier om een echt, bindend contract tussen de organisator en de bezoeker tot stand te brengen.

Zodra deze informatie is geplaatst, kunnen verdere ontwerpelementen, grafieken, achtergrondbeelden, kaders of typografie naar wens worden toegevoegd. Er zijn hier bijna geen grenzen en zelfs speciale kleuren zoals goud en zilver kunnen worden bedrukt. Bij speciale kleuren en speciale wensen voor het daaropvolgende lakken of coaten, is het meestal noodzakelijk voor deze kleur een aparte laag te gebruiken en met een effen kleur te werken. Elke drukkerij heeft zijn eigen specificaties die in acht moeten worden genomen om een perfect resultaat te bereiken.

Voorbeelden van informatie op het ticket:

  1. Naam evenement
  2. Kunstenaar, Thema, Exposant
  3. Prijs
  4. Datum en periode / geldigheid
  5. Tijdstip van de aanvang van het evenement
  6. Locatie
  7. Zitpositie
  8. Naam van de plaatselijke organisator/club

Ontwerptips: Lagen, schaduwen en lettertypen met Photoshop

Lettertypen ontwerpen met Photoshop

Deze Youtube video laat zien hoe eenvoudig het is om fonts in de layout te plaatsen.

Objecten, foto’s en afbeeldingen bijsnijden

Het uitsnijden van afbeeldingen en objecten is een absolute basis in Photoshop. Als je nog nooit objecten hebt uitgesneden, vind je hier een handige tutorial.

Zwart/wit, kleuren en meer in de correctieniveaus

Toegangskaarten moeten altijd een groot effect hebben, want zij zijn ook een waardevol geheugensteuntje voor bezoekers. Deze video laat zien hoe u kleuren of zwart-wit effecten correct toepast.

Veilig tegen kopiëren door onbevoegden

Tickets voor evenementen zijn alleen nuttig als ze kunnen worden gevalideerd. De eenvoudigste oplossing hier is een eenvoudige perforatielijn. Op die manier kan een deel van het ticket gemakkelijk en netjes worden gescheiden. Perforatie wordt aanbevolen voor gramgewichten van 135g/m² en meer; bij lichtere papiersoorten neemt het risico toe dat het papier volledig scheurt. Op die manier kan het ticket na het bijwonen van het evenement als souvenir worden bewaard. Het wordt door middel van een stippellijn op de gewenste plaats ingevoegd. Voor de zekerheid moet een apart document van dezelfde grootte worden aangemaakt voor de perforatiegegevens met de bestandsnaam “perforatiesjabloon”. PDF is een geschikt bestandsformaat.

Bovendien bieden veel dienstverleners aan drukwerk te voorzien van opeenvolgende nummering – zo slaat u twee vliegen in één klap. Enerzijds staat het corresponderende factuurnummer ook rechtstreeks op het biljet, anderzijds zorgt dit nummer er ook voor dat geen enkel biljet dubbel bestaat. Bij een handvol printers kunt u zelfs uw eigen nummers uit een CSV-bestand invoeren.

Om een biljet echt bijna onvervalsbaar te maken, moet echter veel extra moeite worden gedaan. Een eenvoudige perforatie is gemakkelijk te imiteren en daarom zijn er vele manieren om een ticket te beschermen tegen ongeoorloofd kopiëren. Van UV-veiligheidsvernis, die de meeste drukkers voor dergelijke doeleinden aanbieden, tot speciaal papier dat bijvoorbeeld een gekleurde tussenlaag bevat en daardoor bij inspectie opvalt, tot hologrammen en reliëfdruk. Hier moet u echter ook aandacht besteden aan de juiste verhouding tot het totale budget. Vaak is een ongebruikelijke papiersoort die niet in elke kantoorboekhandel te vinden is, al voldoende om vervalsers een halt toe te roepen.

Hoe ingewikkelder een biljet is om af te drukken, hoe moeilijker het is om het te kopiëren. De productiekosten stijgen echter ook in verhouding tot de beveiliging, en daarom is het belangrijk te beoordelen of en welke beveiligingskenmerken noodzakelijk zijn.

Eén kaartje voor iedereen?

Voor grotere evenementen kan één enkele versie van het ticket ontoereikend zijn en onvoldoende tegemoet komen aan de behoeften van de bezoekers. Groeps-, gratis of VIP-tickets kunnen de oplossing zijn. Deze kunnen helpen het evenement nog aantrekkelijker te maken voor bepaalde groepen mensen en een groter publiek aan te trekken. Bovendien zijn strikt beperkte tickets die een backstagepas omvatten of met andere evenementen kunnen worden gecombineerd – zoals gratis reizen met de trein – ook een optie. Deze kunnen gebaseerd zijn op het basisontwerp van het originele biljet, maar kunnen ook een ander kleurenschema of andere patronen, alsmede speciale kleuren (goud, zilver) bevatten.

De voordelen van een etikettenprinter

Vaak moeten drukkers rekening houden met langere productietijden, is persoonlijke ondersteuning niet beschikbaar of zijn de prijzen te hoog (vooral voor zeer kleine oplagen). In deze situatie is een eigen etikettenprinter zijn gewicht in goud waard. Afgezien van de matige aankoopprijs biedt het vele voordelen ten opzichte van professionele printserviceproviders. De weg van ontwerp tot afgewerkte kaart is merkbaar vereenvoudigd en neemt slechts een paar stappen in beslag. Kleinere hoeveelheden kunnen dus kosteneffectief en moeiteloos worden geproduceerd.

Het grootste voordeel ligt echter in de keuze van het drukmateriaal – dit kan vrij worden gekozen en is niet onderworpen aan de strikte specificaties van de drukkers. Wat kleur en afdrukkwaliteit betreft, spelen etikettenprinters op hoog niveau en staan zij bijna op hetzelfde niveau als professionele printers. Hoewel zij geen afwerkings- en perforatiemogelijkheden bieden, kunnen deze in een volgende stap – met de hand of met een perforator – worden gecompenseerd.

Conclusie

Samenvattend kan worden gesteld dat creatief ticketontwerp met de huidige hulpmiddelen zelfs door amateurs kan worden gedaan – zolang rekening wordt gehouden met de drukspecificaties. Het is belangrijk het doelpubliek te bereiken en altijd het ticket in gedachten te houden als blikvanger en boegbeeld van het evenement. Beveiligingsvoorzieningen zijn alleen zinvol als de extra inspanning gerechtvaardigd is en de kosten het budget niet overschrijden.

Een eigen etikettenprinter kan zeker een enorme kostenbesparing opleveren als vaak in korte tijd diverse kleine oplagen en lay-outs moeten worden gerealiseerd.