Maak infographics met Photoshop: ontwerp, SEO en virale berichten – gratis explainer video’s

Zelf infographics ontwerpen met Photoshop is niet zo moeilijk! Als je er maar wat tijd voor neemt, een paar gereedschappen leert en leert werken met lagen en groepen. Met deze kennis kunt u zelf in een paar minuten geweldige infographics maken. Voor uw blog, Instagram, Facebook, Pinterest of zelfs voor uw nieuwssectie in de online shop, bijvoorbeeld voor zoekmachineoptimalisatie. In deze verklarende video leer je stap voor stap hoe je zelf geweldige graphics kunt maken. Het grote voordeel is dat u deze sjablonen kunt opslaan en later opnieuw kunt gebruiken voor andere infographics, natuurlijk ook voor uw werknemers! Dit zal u in de toekomst veel tijd besparen, u nieuwe Photoshop-vaardigheden bijbrengen, u een consistent ontwerp geven en u in staat stellen snel nieuwe onderwerpen te behandelen. Veel leerplezier met mijn nieuwe infographic special! In dit artikel vindt u alle 3 voorbeeldvideo’s. Het maken van infographics met Photoshop, van ontwerp tot SEO en virale posts. Als je mijn gratis explainer video’s leuk vond, volg dan mijn Photoshop afspeellijst of mij op Youtube: Lukinski!

Een infographic maken (1): stap voor stap

De eerste stap is na te denken over welke inhoud de meeste waarde zal toevoegen voor uw bezoekers. Als je bijvoorbeeld een online dierenvoedingswinkel hebt, maak dan een grafiek over “De 5 schattigste honden”, “De 5 populairste huisdieren” of “De 3 populairste vogelsoorten voor in huis”. Op deze manier kunt u geweldige inhoud creëren die uw lezers zullen waarderen, evenals het algoritme van zoekmachines, maar ook sociale netwerken, omdat infographics erg populair zijn bij gebruikers. Tip: Vermeld uw logo en domeinnaam in de URL zodat iedereen weet wie de afbeelding heeft gemaakt. Op deze manier krijg je extra bereik, zelfs als anderen je infographic delen.

Voorbeeld: Fruit en gezonde voeding

In het voorbeeld van vandaag bekijken we een infographic voor ons modetijdschrift, meer bepaald het thema voeding, gezond eten en voor ons voorbeeld: seizoensfruit in vergelijking. Wij willen de 3 populairste fruitsoorten die momenteel uit de regio komen, laten zien (een goed trendthema voor de herfst, de winter en het begin van de lente). Bovendien bevat de infografiek interessante informatie over vitaminen en mineralen. Op deze manier krijgt de gebruiker alle aspecten die een goede infographic maken: Gegevens, ontwerp, verhaal en delen.

Tip! Als je meer wilt leren over de systematiek van infographics, kijk dan eens naar de Youtube-video! Hier vind je de 4 factoren van goede infographics en meer leervideo’s voor je Photoshop vaardigheden.

Explainer video: Infographics maken

Download: Infografisch sjabloon

U kunt de grafiek die in de video wordt getoond hier gratis downloaden! Zo kunt u zien hoe het in elkaar zit, maar u kunt ook zelf actief worden.

Meer video’s: Infographics met Photoshop

In het 2de en 3de voorbeeld komen we tot speciale en snel gemaakte tekst infographics, evenals een speciale: zelf geschilderde infographics. U vindt beide voorbeelden en video’s verderop in het artikel!

Hoe wordt een goede infographic gemaakt?

Elke goede infographic voor blogs en sociale media bevat vier factoren:

 1. Gegevens de gegevensbasis
 2. Verhaal de samenstelling van de inhoud
 3. Ontwerp het ontwerp van de grafische
 4. Voorbereiding delen voor sociale netwerken

Gegevens: Gegevensbasis voor interessante feiten

De eerste belangrijke factor is uw gegevensbestand. Je kunt geen infographic maken zonder de nodige informatie. Als je bijvoorbeeld niet weet wie de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen, zul je geen infographic kunnen maken van de winnaars. Een bestaande gegevensbasis is dus altijd de basis.

Verhaal: compilatie van de inhoud en de teaser

Over welke gegevens beschikt u en welke beelden wilt u eventueel gebruiken? Als je een goede gegevensbasis hebt voor je infographic, bijvoorbeeld een evaluatie, een studie, een beoordeling en ook de nodige grafieken, moet je beelden willen gebruiken, bv. zoals hierboven vermeld op het gebied van dierenvoeding de “Top vijf huisdieren”, waarbij je de overeenkomstige hond, kat, parkiet en co. nodig hebt.

Gegevens zijn niet alles, er moet natuurlijk ook een goed verhaal achter zitten. Een van de gemakkelijkste manieren is om in toplijsten te komen. Zoals:

 • “Top 10 huishoudelijke apparaten”
 • “Top 6 duurste Ferrari’s
 • “Top 5 meest populaire huisdieren”

Ontwerp: ontwerp van de graphics

Het verhaal komt ook altijd overeen met het ontwerp van je infographic – hoe presenteer je het “verhaal”?

Als u bijvoorbeeld een relatief eenvoudig onderwerp behandelt, zoals de eerder genoemde toplijst, dan is het grafisch ontwerp relatief eenvoudig. Gaat het echter om een complex onderwerp en ook om een complexere doelgroep, bijvoorbeeld zoals in dit voorbeeld managers van sociale media en online marketing, dan kan een grafiek soms uitgebreider zijn. Het is echter belangrijk dat vele aspecten worden samengevat en dat een snel en duidelijk beeld wordt gegeven.

Voorbeeld 1: Gedetailleerde infografiek

Het is gericht op social media managers in bedrijven. Er zijn opzettelijke details waarvoor je moet inzoomen, bijvoorbeeld (trefwoord interactie). De grafiek bevat nieuwe kennis en heeft dus ook een hoge deelfactor.

Voorbeeld 2: Virale infografiek

Hoe creëer je een relatief hoge viraliteit? Denk aan roddelbladen: Wie gaat met wie om? Wie verdient het meest? Welke modeontwerpers zijn in trek op de rode loper? In het voorbeeld kun je zien hoeveel een influencer verdient. De grafiek is van 2017 – oldie but goldie!

Infographic maken (2): Toplijst met teksten

In het tweede voorbeeld leert u hoe u snel infographics met tekst kunt maken. Zoals hier in het voorbeeld, kunt u snel en gemakkelijk de populairste voornamen van het huidige geboortejaar in een infographic weergeven.

Zo kunt u in een handomdraai twee lijsten maken, voor vrouwelijke en mannelijke voornamen. Als u nog dieper wilt ingaan op zoekmachineoptimalisatie, bv. als u een onlinewinkel voor kinderwagens of babyvoeding hebt, kunt u een medewerker deze infografiek voor de afzonderlijke jaren of zelfs decennia (jaren 70, 80, 90, enz.) laten opstellen. Op deze manier zou u geweldige en individuele inhoud hebben die wordt gewaardeerd door uw bezoekers, maar ook door het algoritme van de zoekmachines.

Leer hier in Photoshop Explainer Video hoe je in een handomdraai infographics met tekst maakt.

Download: Infografisch sjabloon

U kunt de grafiek die in de video wordt getoond hier gratis downloaden! Zo kunt u zien hoe het in elkaar zit, maar u kunt ook zelf actief worden.

Infographics maken (3): Grafieken in video: Geschilderd en transparant

In het derde voorbeeld van mijn “Infographics Special” op YouTube leer je hoe je schetsen die je zelf hebt gemaakt importeert in Photoshop en vervolgens opslaat. In de praktijk leert u ook hoe u deze afbeeldingen transparant kunt opslaan en gebruiken in uw eigen verklarende video’s. Op deze manier kun je de authenticiteit van je YouTube-video’s verhogen door zelfgetekende afbeeldingen te gebruiken. Heb je binnenkort je eigen info product met individuele graphics? Nu weet je hoe het werkt!

Delen: Virale factoren voor sociale netwerken

Van ontwerp, verhaal en de gegevens waarover u beschikt, is de overgang naar delen op sociale netwerken vloeiend. Hoe beter uw gegevens worden gepresenteerd, hoe beter het kleine verhaal wordt verteld, hoe duidelijker en sneller uw grafiek te begrijpen is, hoe groter de kans dat deze wordt gedeeld door bezoekers van uw website of fans van uw sociale-mediapagina.

Dit waren mijn 3 voorbeeld video’s voor jou! Het maken van infographics met Photoshop, van ontwerp tot SEO en virale posts. Als je mijn gratis explainer video’s leuk vond, volg dan mijn Photoshop afspeellijst of mij op Youtube: Lukinski!

Een infographic maken (4): Gereedschap voor volledige grootte, groepen en veelhoeken

Leer in deze video hoe je een geweldige infographic maakt en deze direct kunt gebruiken voor je blog en Instagram Stories door het juiste formaat te kiezen. In het vierde deel over infographics nemen we een kijkje naar een fancy en potentieel virale full-size graphic. Je kunt dit gebruiken voor je blog, zoekmachine optimalisatie van zoekwoorden, maar ook uitstekend voor de promotie van je artikel in Instagram Stories. Op deze manier kunt u snel en goedkoop de aandacht van uw gemeenschap vestigen op uw nieuwe post. Je leert ook een paar nieuwe gereedschappen in Photoshop. Bijvoorbeeld het veelhoekgereedschap, waarmee u bepaalde gebieden in een afbeelding kunt vrijmaken, maar ook het werken in groepen. Want hoe complexer je Photoshop bestanden worden, hoe belangrijker het is om op een georganiseerde manier te werken in het PSD bestand.

Volledige grootte, groepen en veelhoek – Video

Deze video laat zien hoe je een sjabloon maakt voor verschillende onderwerpen. Het hoogtepunt, sla uw werk als een PSD-bestand voor content marketing medewerkers. Op deze manier kunt u de gemaakte lay-out steeds opnieuw gebruiken voor uw SEO.

 • Fullsize afbeeldingen
 • Leer gereedschap kennen
 • Gereedschap Veelhoek
 • Werken in groepen
 • Instellingen voor tekst en alinea’s
 • Opslaan voor web en als PSD sjabloon