Online drukkerij: aflopend reclamemateriaal, CMYK-kleurmodus & bestelling

Druk promotiemateriaal af! De kleine 1×1 voor bedrijven en starters. Veel bedrijven laten hun reclamemateriaal professioneel maken door een reclamebureau of door een ontwerper die zij vertrouwen. Maar vaak hebt u pas enkele jaren later een herdruk van uw eigen reclamemateriaal nodig. Misschien is de ontwerper niet meer in dezelfde stad of heeft u het afgewerkte drukwerk al bij uw eerste bestelling gekregen. Dan kunt u gemakkelijk zelf herdrukken bestellen. Op het internet zijn hiervoor talrijke aanbieders te vinden, en de drukkers maken het mogelijk om alles te drukken, van het eerste visitekaartje en flyers tot uitgebreid reclamemateriaal, alsmede beurs- en promotiemateriaal.

Vandaag hadden we een praktisch geval, een klant die haar ontwerp enkele jaren geleden bij ons bestelde, had herdrukken nodig. Aangezien er geen wijzigingen moesten worden aangebracht, wilde ik de tijd gebruiken om u in een korte video te laten zien hoe een drukbestand in principe tot stand komt en hoe gemakkelijk het is om een bestelling bij een drukkerij te plaatsen.

Afloopmarge is belangrijk bij het bestellen

Ongeacht de printer, een afloop marge is vereist voor alle bestellingen. Dit is afhankelijk van de printer en varieert van 1 millimeter tot 4 millimeter. Waarom is zo’n afloopmarge gecreëerd? Afhankelijk van de drukpers lopen er enorme rollen met kilometers papier per seconde doorheen. Dit resulteert in minimale bewegingen en de trim kan één tot vier millimeter afwijken. Daarom wordt vóór het drukken een afloopmarge aangebracht. De juiste kleurmodus is ook belangrijk bij het afdrukken.

Het verschil tussen RGB en CMYK voor afdrukken

De RGB-kleurmodus wordt gebruikt voor digitale beeldverwerking, zoals op beeldschermen. Hier worden kleine LED-lampjes gebruikt die in rood, geel of blauw schijnen. Afhankelijk van hoe je de kleuren mengt, krijg je totaal nieuwe kleurencombinaties. Als je de drie kleuren, d.w.z. rood, geel en blauw, met elkaar mengt, krijg je wit. Het is anders met drukken, wanneer alle kleuren samen worden gebruikt, is het niet zwart maar bruin. Daarom gebruik je geen drie kleuren, maar vier. Ook al is zwart eigenlijk geen kleur. CMYK betekent eenvoudig cyaan, magenta en geel, of het Engelse woord “yellow”. De “K” staat voor de zwarte toon. In een drukkerij worden alle verschillende kleuren na elkaar aangebracht, waardoor de mengsels ontstaan. De vierde kleurlaag is dan zwart. In de video leg ik meer in detail uit wat er komt kijken bij het trimmen, de kleurkeuze en het uiteindelijke drukproces.

Video-handleiding: Afloop, CMYK-kleurmodus en afdrukvolgorde