Google Rating: Slechts 1 ster, 2 sterren? Worst case voor leads (nieuwe klanten) – aankoopbeslissing
Google Rating – 74-89% (afhankelijk van de leeftijdsgroep) van meer dan 2.200 ondervraagden zegt dat “beoordelingen aankoopbeslissingen beïnvloeden”. Ten minste 3 van de 4 mensen worden dus rechtstreeks beïnvloed door beoordelingen van anderen. Online recensies, de mening van anderen, zijn een uiterst krachtig hulpmiddel bij online marketing. Positieve recensies overtuigen potentiële klanten sneller dan om het even welke eersteklas reclamespot. Professionals weten hoe belangrijk recensies zijn. Maar vooral in het begin vergeten velen hun eigen online recensies te controleren. Zelfs oudere bedrijven hebben de neiging hun digitale reputatie te vergeten. Hier laten we zien wat 1 recensie voor verschil kan maken.
Internetbeoordelingen worden te vaak genegeerd
Iedereen heeft het over online marketing, prestatieoptimalisering en verkooptrechters. Dat is geweldig! Maar bedrijven vergeten vaak de “simpele dingen”.
Vandaag stellen wij u een uiterst eenvoudige, maar efficiënte, marketingmethode voor:
De “kleine, eerste, goede beoordeling
Extreem onderschat, iemand hoort over “u” en zoekt direct naar “u” op smartphone.
- Zoekopdracht 1: “Bedrijf X
- Zoekvraag 2: “Bedrijf X reviews”
Als u nu maar één beoordeling hebt, vormt die het “hele” digitale beeld van uw bedrijf.
Wie is geïnteresseerd in een evaluatie?
Studie: Invloed van online beoordelingen
Laten we eens kijken of het de mensen iets kan schelen. Hier is een oude en bewezen studie daarvoor. Wanneer u online reviews leest over producten of diensten, in welke mate beïnvloeden die u?
Afhankelijk van de leeftijdsgroep:
- 91-95% – Beoordelingen geven oriëntatie
- 78-90% – Vergroot het vertrouwen in een aanbod
- 74-89% – Beïnvloeding van de aankoopbeslissing
- 53-57% – Beoordelingen geven inspiratie.
Meer statistieken vindt u op Statista
Een echte killer, vooral voor start-ups
Eén negatieve rating kan een echte doodsteek zijn, vooral voor startende ondernemingen. Zelfs zonder dit effect gaat statistisch gezien 90% van de startende ondernemingen in de eerste 5 jaar failliet. Dus elk strategisch voordeel helpt in de “strijd” om te overleven.
Zelfs bedrijven die volgens het handelsregister al meer dan 10 jaar op de markt zijn, hebben de neiging hun digitale reputatie te vergeten. U hebt natuurlijk het voordeel dat u al kunt rekenen op vaste klanten en (offline) aanbevelingsmarketing, mond-tot-mondreclame.
Voorbeeld: 1 ster / 5 sterren in vergelijking
Hier is een praktisch voorbeeld van hoe een 1-sterrenbeoordeling zich verhoudt tot een 5-sterrenbeoordeling.
Belangrijk – u kijkt nu 5 of zelfs 10 seconden naar de schermafbeelding van Google Maps. In een echte situatie, waarin u een bedrijf zoekt voor taak X, zou u slechts 2, 3 seconden aandacht besteden aan een vreemd bedrijf en dan direct doorklikken naar het volgende bedrijf.
1 ster waardering: slecht voor uw online imago
5 sterren: goed voor uw online imago
Nadelen van slechte beoordelingen
U kunt waarschijnlijk al raden wat de nadelen van slechte recensies zijn.
U verliest prospects en klanten – Nadeel 1
U verliest prospects die op zoek zijn naar u, recensies of ervaringen. Denk aan het onderzoek. 90% of meer, gebruikt recensies om hun aankoopbeslissing te sturen. 74-89% wordt ook rechtstreeks beïnvloed door recensies wanneer het op de eigenlijke aankoop aankomt. Laten we zeggen dat de helft van de prospects hen niet bellen. Wat als je dat kon veranderen, in slechts 3, 4 minuten? Je kunt het!
Tip! Verander nu, in 3, 4 minuten
Ga nu naar Google Business, voer uw bedrijf in en vraag kennissen, collega’s of zakenpartners om de eerste, tweede of zelfs derde positieve beoordeling te geven.
- 91-95% – Beoordelingen geven oriëntatie
- 74-89% – Beïnvloeding van de aankoopbeslissing
Algoritme sluit uw bedrijf uit – nadeel 2
Er is nog een reden waarom u naar uw Google-reviews zou moeten kijken. Als je beoordelingen te slecht zijn, laat het algoritme je gewoon niet meer zien. Vooral in steden met een hoge dichtheid aan concurrenten is dit zeer ongunstig voor uw nieuwe klantenwerving.
Een algoritme bepaalt wat er “gebeurt”, d.w.z. wat wordt getoond, wat wordt gedaan en wat niet. De mensen bepalen de criteria daarvoor en de programmeurs zetten die om in een programmacode, het algoritme. Een kleine programmacode die inhoud evalueert.
Simpel gezegd, het algoritme zou er als volgt uit kunnen zien:
- Rating < 2 sterren: Niet tonen indien voldoende > 2 sterren beschikbaar
- Rating < 3 sterren: Niet tonen indien voldoende > 3 sterren beschikbaar
- Rating < 4 sterren: Niet tonen indien voldoende > 4 sterren beschikbaar
- …
Recensies op Facebook, Kununu, enz.
Er zijn veel online ratingplatforms, of het nu een ratingplatform zelf is (zoals Kununu voor werkgevers) of sociale netwerken zoals Facebook. Dus al bij de eerste stappen van uw marketingconcept moet u denken aan de “kleine, eerste, goede recensie”.