Pitch: Marketingaspecten voor presentaties – Analyse van de sociale media

Voor pitches aan klanten of projecten voor investeerders of potentiële financiers wordt een analyse van de sociale media steeds belangrijker omdat het een cruciaal onderdeel van marketing is. Of het nu gaat om de samenwerking met de blogger of influencer en hun Instagram-kanaalanalyse of de kanalen van de concurrentie en ons potentieel op de markt, feiten en cijfers mogen niet ontbreken in je volgende pitch.

Wat is een toonhoogte?

Grotere projecten worden gewoonlijk openbaar gemaakt, zodat verschillende potentiële samenwerkingspartners zich kandidaat kunnen stellen. De verschillende deelnemers spreiden vervolgens hun concept in een presentatie uit en presenteren het. Er zijn verschillende vormen van worpen en verschillende situaties.

Pitches in reclamebureaus: dit is hoe de presentatie werkt

Vooral voor creatieve ideeën doen grote bedrijven en ondernemingen graag een beroep op de expertise van verschillende bureaus. Of het nu gaat om een promotiefilm, een creatieve online campagne of een virale social media campagne. Voor al deze marketingmethoden zijn altijd goede ideeën nodig. Omdat smaken verschillen, komen zelfs de beste ideeën vaak niet bij de klant terecht, en even zo vaak zijn er slechte ideeën waarvan je echt niet overtuigd bent. Daarom is het voordelig meerdere samenwerkingspartners uit te nodigen voor een pitch. Hier presenteer je je concepten in een korte en duidelijke presentatie. Wat zijn de ideeën en strategieën achter ons concept? Hoe ziet het mediapakket eruit? Welke doelen hebben wij onszelf gesteld en welke successen verwachten wij? Dit alles wordt gepresenteerd in een toonhoogte.

Meestal is er een bepaald budget voor de ontwikkeling van een dergelijke gedetailleerde pitch. Zo’n pitch van een reclamebureau is vaak de moeite waard omdat er grote klussen achter zitten. Als slechts drie of vier bureaus hun ideeën mogen inbrengen – de meeste pitches zijn immers betaald en je kunt niet een oneindig aantal bureaus inhuren – heb je een realistische kans om de aanbesteding te winnen.

Naast de algemene succesfactoren en kengetallen, bijvoorbeeld over het potentiële verkoopvolume, zijn cijfers die informatie geven over bereik en prestaties meestal toonaangevend. Dit is waar social analytics om de hoek komt kijken en de mogelijkheid om Instagram-kanalen in detail te bekijken. Niet alleen in concurrentieanalyses om jezelf te positioneren ten opzichte van de concurrentie, maar ook voor reclame en promotie door bloggers of influencers. Natuurlijk helpt het enorm om zinvolle cijfers en statistische waarden te presenteren.

Pitches voor investeerders: voorbereiding voor startende ondernemingen

Investeerders willen ook een gedetailleerde presentatie van het project tijdens hun pitches. In de regel is het de bedoeling het nodige kapitaal voor een nieuwe onderneming bijeen te brengen. Degenen die kapitaal verschaffen willen hun rendement. De rendementsvooruitzichten voor een investeerder worden door de ondernemer in een pitch duidelijk gemaakt. Ook hier speelt vooral outreach een grote rol, want hoe meer mensen over ons weten, hoe meer mensen ons product misschien zullen kopen. De analyse in sociale netwerken, vooral de grote zoals Instagram, speelt ook een steeds belangrijkere rol voor investeerders omdat zij hun beslissing nemen op basis van cijfers en gegevens, natuurlijk ook uit vertrouwen in de ondernemer, maar uiteindelijk moeten de cijfers altijd juist zijn.

Social Analytics helpt bij het analyseren van de volgers van bloggers en beïnvloeders op Instagram, zodat u zinvolle gegevens kunt geven over het potentieel van uw project. Maar u kunt ook aantonen hoe hun groei degelijk kan worden berekend aan de hand van statistieken en grafieken en, indien nodig, CSV-export. Instagram speelt zo veel industrieën die te maken hebben met particuliere zaken naar mensen in de eerste divisie. Bijna een miljard mensen leiden zichzelf meerdere keren per dag af met een blik op Instagram. Merken die hier aanwezig zijn, profiteren van een ongelooflijk bereik dat de oprichters zich tien jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen. In die tijd moest bereik worden gekocht door middel van dure campagnes, voor startende bedrijven waren het vooral flyers en distributie in het stadscentrum, zeer grote bedrijven plaatsten advertenties in kranten tegen hoge prijzen. Als je tegenwoordig een groot aantal fans achter je hebt op Instagram, krijg je dit bereik elke dag gratis. Met elke like die wordt uitgedeeld en met elke nieuwe reactie, zien nieuwe mensen die de mensen volgen die met ons hebben gecommuniceerd, onze berichten. Zo kunnen we organische groei genereren.

3 tips voor je eerste presentatie op een pitch

Hier zijn drie praktische tips voor je eerste pitch presentatie.

Hou het kort # 1

Investeerders komen vaak uit dezelfde bedrijfstak, maar hebben niet dezelfde diepgang als u voor uw project heeft. U moet dus de belangrijke metrieken opnemen, maar niet te diep ingaan op de afzonderlijke processen. Als u bijvoorbeeld een softwaretoepassing prijst, moet u ingaan op de voordelen voor de gebruikers, het unieke karakter en het onderscheid ten opzichte van de concurrentie, en de belangrijkste cijfers over groei en rendement op investering. Welk kantoormeubilair u moet kopen en of u voor Mac- of Windows-computers moet kiezen, doet er niet toe.

Hou je presentatie simpel #2

Als je te veel kleuren of te veel animaties gebruikt, kom je al snel ludiek over. De meeste beleggers zien liever goede oude Excel-lijsten. Hier zijn duidelijke feiten en cijfers, verifieerbaar, berekenbaar, voorspelbaar. Uw presentatie moet op precies dezelfde manier zijn opgebouwd; doe het zonder allerlei foefjes en houd het bij de duidelijke informatie. Gebruik niet te veel kleur, animatie of enige vorm van geluid. Velen willen met animatie laten zien dat ze creatief zijn, maar investeerders zijn op zoek naar mensen die zelf goed kunnen rekenen.

Neem uw publiek mee #3

Als je je publiek inspireert, al is het maar een paar mensen, dan heb je al veel bereikt. De meeste mensen die in een project investeren, investeren niet rechtstreeks in de harde cijfers maar ook voor een groot deel in het vertrouwen in de respectieve samenwerkingspartner. Dus als je erin slaagt je idee meteen in het begin met enthousiasme over te brengen, krijg je vaak enthousiasme terug. Het helpt om kleine technieken te gebruiken, bijvoorbeeld om vlak voor de presentatie je energie op te bouwen zodat je niet vermoeid de zaal binnenkomt, of om de mensen met wie je praat aan te kijken. Meestal vind je altijd wel iemand die relatief welwillend tegenover je staat. Grijp die persoon, maar vergeet de anderen niet, kijk ze in de ogen, vraag om bevestiging en feedback. Misschien heb je zelfs geluk en is deze persoon degene die uiteindelijk ja of nee zegt. Het belangrijkste is niet gesloten te zijn, wees enthousiast en laat zien dat je van je product houdt.

Sociale analysegegevens over bloggers en beïnvloeders

Als je al deze vaardigheden hebt geïnternaliseerd, dan zul je zeker je pitch goed afleveren! Als u feiten en cijfers over influencers wilt opnemen in uw volgende pitch, of dat nu voor een klant van uw reclamebureau is of voor een investeerder, raden wij u aan u te richten op twee voorbeelden. Vooral oudere mensen, met wie je vaak te maken hebt, zijn geen Instagram-gebruikers. Ze kennen Kim of Khloe Kardashian niet. Als regel zou u slechts één profielfoto moeten tonen, plus het bereik van de laatste 15 berichten, dat u uit sociale analytics kunt halen, en misschien één foto, zodat mensen kunnen zien hoe de persoon eruitziet, en ook welke stijl hij heeft. Het maakt immers verschil of we een sportieve blogger, een foodblogger of een modeblogger hebben. Net als onze 3 tips voor een effectieve pitch, is ons advies: houd het altijd simpel!