Shudu Gram: Portret van het eerste digitale supermodel en virtuele influencer

Shudu Gram – Het donkere model is echt het toonbeeld van perfectie. Een egale huid, volle lippen, perfect symmetrische gelaatstrekken en een lichaam waar anderen alleen maar van dromen. Het model is letterlijk te perfect om waar te zijn. Het was dan ook verrassend toen bekend werd dat dit een digitaal kunstproject was, maar de gelijkenis met de werkelijkheid is zo verbazingwekkend dat er zelfs na een tijdje kijken nauwelijks verschil is met echte redactionele opnamen.

Wie is Shudu Gram? Feiten, Instagram en oorsprong van het virtuele model

Shudu heeft in zeer korte tijd de modewereld weten te veroveren met haar prachtige looks. Hoe Shudu is ontstaan en wat de inspiratie is voor het virtuele model kunt u hieronder lezen.

Tip! Lees hier meer over virtuele influencers!

Eerste digitale supermodel: echt of virtueel?

Wel, de vraag naar Shudu’s echte bestaan is eigenlijk al opgehelderd in de krantenkop. De reis van het door Cameron-James Wilson gecreëerde model begon in april 2017. De fotograaf had een visie voor ogen en begon zichzelf 3D-modelleren aan te leren om die in werkelijkheid om te zetten. Na dagen en weken van YouTube tutorials, veel oefening en veel talent, was de eerste afbeelding van het CGI model gemaakt.

Als fotograaf had Wilson een bijzonder goed oog voor detail en was hij in staat een model te creëren dat er verbazingwekkend echt uitzag. Elke porie zat op zijn plaats, elk deel van het gezicht zat op de juiste plaats. Shudu is het toonbeeld van perfectie.

Instagram: @shudu.gram en het begin van het CGI model tijdperk

Shudu Gram stapte voor het eerst in de schijnwerpers, op het profiel dat Shudu Gram speciaal voor haar maakte. Ze plaatste haar eerste foto daar op 22 april 2017. Gemarkeerd als 3D kunst, werd de fijn bewerkte schoonheid goed ontvangen.

Haar carrière als model kwam echter pas echt van de grond toen het merk Soul Sky met het mooie CGI-model wilde werken. Er werd snel een oplossing gevonden: Wilson maakte een 3D model van het T-shirt van het merk en plaatste het op het model. Het resultaat was adembenemend en de klanten waren tevreden. Sindsdien hebben Wilson en het team van The Diigitals veel tijd en moeite gestoken in het 3D modelleren van kleding om deze aan te passen aan de lichamen van hun virtuele modellen en de scène perfect neer te zetten.

Belangrijke feiten over Shudu Gram

  • Verjaardag: 22 april 2017
  • Schepper: Cameron-James Wilson
  • Kleur ogen: bruin
  • Sterrenbeeld: Stier
  • Eerste digitale supermodel
  • Eerste bestelling: 25 augustus 2017

Boekingen & inlichtingen: The Diigitals, modellenbureaus en meer

Nadat Shudu de wereld versteld had doen staan, zag bedenker Cameron-James Wilson het potentieel van virtuele supermodellen. Na het grote succes richtte hij het modellenbureau The Diigitals op. The Diigitals is het eerste modellenbureau ter wereld dat alleen digitale modellen in zijn portfolio heeft. De Diigitals beperken zich met hun modellen niet tot het menselijk uiterlijk. Met Galaxia werd het eerste “Beyond Human” digitale model geïntroduceerd. De nadruk van de modelcreaties ligt echter duidelijk op kleine details, zoals de huidstructuur, waardoor de modellen er hyperrealistisch uitzien.

De Diigitals portfolio omvat nu zeven modellen die kunnen worden geboekt voor reclamecampagnes, optredens en meer. Hoewel The Diigitals een Brits agentschap is, zijn de eerste modelagentschappen met CGI-modellen ook te vinden in de gids in Duitsland. Het internationaal actieve agentschap CM Models, dat in Duitsland is gevestigd, vertegenwoordigt bijvoorbeeld Zoe Dvir en Ella Stoller. Een stap waaruit de openheid en ook de belangstelling van de modellen- en modewereld voor digitale modelavatars blijkt.

Digitaal supermodel met banen voor merken als Balmain, Oscar de la Renta & Co.

Als pionier in de digitale modellenwereld heeft Shudu al één of twee grote contracten binnengehaald. Het potentieel van het kunstproject werd ingezien toen ‘Soul Sky’ met haar wilde samenwerken. Kort daarna kreeg Fenty Beauty de smaak te pakken van de jonge vrouw en sindsdien is Shudu alomtegenwoordig.

Hoewel digitale modellen veel kritiek hebben gekregen, vooral Shudu omdat zij geïnspireerd zijn door Afrikaanse schoonheden maar geanimeerd zijn door een blanke man, zit er veel potentieel in het gebruik van CGI-modellen. Zo kunnen digitale modellen helpen de mode-industrie duurzamer te maken door slechts een proefstuk stof te digitaliseren.

Balmain: Shudu met Margot en Zhi

Balmain presenteert zijn ‘Virtual Army’ met trots op de eigen website en op Instagram. Hiermee voegt het Franse modehuis zich in de rij van labels die al gebruik maken van virtuele modellen. Velen in de sector voorspellen nu al een snelle toename van de vertegenwoordiging van virtuele modellen in de reclame-industrie. Markten zoals de meubel- en woninginrichtingssector, maar ook de voedingssector, maken al jaren gebruik van 3D-modellering in plaats van echte mock-ups. Vooral omdat deze omgevingen zeer realistisch kunnen worden nagebootst met CGI.

Fenty Beauty: Virtueel model Shudu draagt Mattemoiselle

De eerste grote doorbraak van het virtuele model kwam echter eerder. Fenty Beauty merkte op dat het knappe model een van hun lipsticks droeg en deelde de foto op hun Instagram-account. Het contrastrijke, uiterst esthetische beeld was niet alleen populair, het trok ook de aandacht. Omdat men niet echt wijs kon worden uit het uiterlijk van het model, maar weinigen beseften dat het een computeranimatie was.

Ellesse: Casual CGI Shoot

Het in de jaren zeventig opgerichte label Ellesse is ook een van de klanten van Shudu. Het sport- en skimode merk gaf vooral vorm aan de mode van de jaren tachtig, maar vierde een comeback in de jaren 2010. Het imago van het merk moest natuurlijk worden aangepast aan het nieuwe tijdperk. Het gebruik van een CGI-model voor de campagne is zeker een stap in die richting.

Oscar De La Renta: Het luxe label siert Shudu

De Dominicaanse ontwerper Oscar de la Renta is vooral bekend om zijn opvallende baljurken en bruidsjurken. De prijzen van de luxe jurken liggen vaak rond de 12.000 euro. Tussen 1993 en 2002 was Osca de la Renta ontwerpster voor Balmain, dat ook gebruik maakte van het werk van het digitale model.

Shudu presenteerde onlangs de op de natuur geïnspireerde juwelen van het label op haar Instagram-account. Wat deze keer speciaal is: om het volledige effect van de 3D-kunst te laten zien, is de video geanimeerd en laat zien hoe Shudu er in actie uitziet.

Tijdschrift cover: Shudu voor Condé Nast & Co.

Een van de grootste eerbewijzen voor modellen is om op de cover van een groot modetijdschrift te staan. Maar verschijningen in redactionele artikelen zijn ook zeer moeilijk te krijgen. Het zijn juist dergelijke opdrachten die echt goede modellen doen opvallen.

Shudu kan dat bijhouden. Zij heeft reeds haar plaats gevonden in verschillende tijdschriften en heeft zelfs de omslag van een bijzonder groot tijdschrift gesierd.

Harpers Baazar: Shudu op de cover

In een jurk van Lavie bij CK, is Shudu te zien op de cover van Harpers Bazaar Arabia. Het model lijkt imposant te poseren boven de camera en slaat een bijzonder goed figuur in de jurk met zeemeerminuitsnijding. De eenvoudige gouden juwelen maken de look perfect af.

Zipped Magazine: Shudu en Koffi vertegenwoordigen digitale modellen

Zipped Magazine heeft rechtstreeks twee virtuele modellen van ‘The Diigital’ agentschap op de cover gezet. Shudu en Koffi verleiden de camera in hun digitale wereld. De krant heeft samen met de bedenker van de twee, Cameron-James Wilson, de belangrijkste vragen over Shudu en digitale modellen beantwoord.

WWD: Shudu in hyperrealistische 3D kleding

Womens Wear Daily is gespecialiseerd in nieuws uit de damesmodewereld. Shudu is zeker een van die nieuwsberichten. Virtuele modellen zijn een van de grootste transformaties die de modellenindustrie in de afgelopen decennia heeft ondergaan. In hoeverre digitale modellen menselijke modellen zullen vervangen, valt echter nog te bezien.

Zeker is echter dat het gebruik ervan langzaam maar zeker steeds meer ingang zal vinden, vooral bij merken in het lagere prijssegment. Wat vooral interessant is aan de shoot is de kleding die Shudu draagt. De animatie is verzorgd door CLO, een digitaal ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in het digitaal ontwerpen van uiterst realistische kleding. Het proces om textiel te renderen is bijzonder ingewikkeld en omvat een uitgebreide studie van de kledingstukken, waarbij aandacht wordt besteed aan alle kleine onderdelen en details en deze worden vertaald naar het digitale domein. Het eindresultaat ziet er dan als volgt uit:

Interview met de maker Cameron-James Wilson

Geïnspireerd door een Barbiepop, creëerde Cameron-James Wilson het perfecte model. Een visie die al snel uitgroeide tot iets veel groters, namelijk zijn eigen digitale modellenbureau. Hij besprak hoeveel werk er in het programmeren van Zipped Magazine gaat zitten.

Belangrijkste vragen over digitale beïnvloeders

In een interview met Zipped, deelde Wilson enkele details over de modellen, zijn inspiraties en vele andere onderwerpen. De belangrijkste punten zijn hier voor u samengevat:

  • Shudu is begonnen als een kunstproject
  • De ontwerper heeft al meer dan 20 3D-modellen waar hij aan werkt.
  • De behoefte van merken aan digitale modellen is groot
  • Wilson is van plan meer met andere artiesten te werken dan met merken
  • Omgaan met insluiting is niet gemakkelijk
  • De gemeenschap van digitale modellen zal de komende jaren groeien
  • De markt voor virtuele modellen is reeds concurrerend

Virtuele beïnvloeders: marketing, digitale strategie, voorbeelden en agentschap – De hype

Virtuele modellen staan nu op de omslagen van belangrijke tijdschriften als Vogue, Harpers Bazaar, Elle en Vanityfair. Zij zijn de nieuwe gezichten van marketingcampagnes en krijgen veel kudo’s en aandacht op sociale media. De modellen zijn niet alleen hyperrealistisch gegenereerd, maar kunnen ook naadloos transformeren in geheel nieuwe outfits, poses en gezichten. Lees hier meer over:

  • De Virtuele Beïnvloeder: Top Lijst!

Noonoouri: virtuele influencer, digitaal model en internationale Instagram-ster

Met haar grote poppenogen en gelaatstrekken die niet van deze wereld lijken, is de virtuele influencer gemakkelijk te herkennen als een animatie. Met name hierdoor onderscheidt zij zich van de steeds groter wordende markt van virtuele influencers. Sinds 2018 is Noonoouri niet alleen onafhankelijk te zien op Instagram en YouTube, maar ook op modeshows en in advertentiecampagnes voor merken als Dior en Yves Saint Laurent. Lees hier meer over:

  • Noonoouri

Lil Miquela: Virtueel Model, CGI Invloedrijker en Digitale Muzikant

Lieve sproeten, onschuldige spleettanden en roze pruillipjes. Het leest als de beschrijving van een influencer: schoonheid in de “nepwereld” van de 21e eeuw. Zo terecht als de term “nep” in dit verband is gekozen, zo verkeerd is hij geplaatst. We hebben het eerder over een “nep” persoon in de echte wereld. Lees hier meer over de beroemdste virtuele influencer:

  • Lil Miquela