Photoshop snelkoppelingen: Moet hebben! Toetsenbord snelkoppelingen voor efficiëntie op het werk

Sneltoetsen – Deze les gaat over alle belangrijke sneltoetsen en combinaties voor Photoshop. Mijn tip voor alle Photoshop beginners is om te proberen zo min mogelijk met de muis te werken en zo veel mogelijk met het toetsenbord. Veel mensen hebben op school of uit zichzelf leren schrijven met 10 vingers. Natuurlijk, het kost wat tijd om snel te worden. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, besparen sneltoetsen je veel tijd op alle gebieden van Photoshop. Of het nu gaat om werken in lagen, met gereedschappen, kleuren of zelfs nieuwe projecten of het schakelen tussen projecten. Na de video vindt u de lijst met alle shortcodes!

Photoshop-handleiding: sneltoetsen en combinaties

Algemene Photoshop-bestandsbewerking

Ctrl + A / Alles selecteren

Je hebt deze sneltoets heel vaak nodig, ook in combinatie met Ctrl + C of Ctrl + X en Ctrl + V.

Ctrl + C / Kopiëren

Kopiëren gebeurt in veel bedrijven met de rechtermuisknop. Het pad is lang en vergt veel klikken.

Ctrl + X / Knippen

Deze combinatie wordt gebruikt wanneer een kopie niet nodig is, bijvoorbeeld omdat slechts een deel van het beeld is uitgesneden.

Ctrl + Z / Terug en vooruit

In Photoshop werkt Ctrl + Z een beetje anders dan je het kent van 99,9% van alle softwareproducten. Eigenlijk, springt het stap voor stap terug. In Photoshop gaat het echter terug/vooruit/terug/vooruit/… de reden is vrij eenvoudig, zodat je snel een wijziging kunt controleren en verder kunt werken. Als u verschillende stappen terug wilt gaan, moet u de volgende toetsencombinatie indrukken:

Ctrl + Alt + Z / Verschillende stappen achteruit

Met Ctrl + Alt + Z spring je een aantal stappen terug in Photoshop.

Shift + Ctrl + Z / Enkele stappen vooruit

U kunt het tegenovergestelde effect bereiken door de Shift-toets in te drukken in plaats van Ctrl.

Ctrl + Tab / Project of venster wijzigen

De snelkoppeling is erg goed. Met Ctrl + Tag springt u tussen verschillende projecten of vensters. Het werkt niet alleen in Photoshop, maar ook in andere programma’s zoals webbrowsers.

Ctrl + N / Nieuw project

Als je een nieuw project wilt openen, doe het dan niet via “Bestand > Nieuw…”, maar druk gewoon op Ctrl + N. Nog een tip: Als je een afbeelding kopieert en dan op Ctrl + N drukt, opent Photoshop het nieuwe project al in de juiste afmetingen (van de afbeelding).

Ctrl + 1 / 100% zoom, originele grootte

In Photoshop zoomt men heel vaak tijdens het werken, vooral als het om details gaat. Met Ctrl + 1 spring je altijd terug naar de oorspronkelijke grootte (met 1:1 pixelverhouding).

De wondertoets van Photoshop: ALT

Bijna niemand kent het uit het dagelijks leven. Deze knop heeft in zeer weinig programma’s een echt hoge waarde. Dit is anders in Photoshop. Door de Alt-toets in te drukken, kunt u veel dingen mogelijk maken als het gaat om het kopiëren van afbeeldingen en elementen. Telkens wanneer Alt wordt ingedrukt, dupliceert een element zichzelf wanneer erop wordt geklikt. Dit omvat selecties in afbeeldingen, lagen maar ook groepen. U kunt ook kleuren selecteren met Alt als u het penseel hebt geselecteerd. Hetzelfde geldt voor gebieden in de kopiestempel. U kunt het ook gebruiken om bepaalde gebieden te selecteren met andere gereedschappen. Met Alt kunt u ook afzonderlijke correctielagen op lagen toepassen. Plaats daartoe een correctielaag over de gewenste laag die moet worden gewijzigd, beweeg de muis tussen de twee lagen, druk op Alt en klik. Probeer het eens!

Opslaan in Photoshop

Ctrl + S / Snel bufferen

Ctrl + S is perfect voor PSD-bestanden als een snelle tussentijdse opslag. Vooral als u aan grotere bestanden werkt, moet u er altijd aan denken om tussendoor op te slaan.

Ctrl + Shift + S / Opslaan

De gebruikelijke eerste keer opslaan of opslaan op een nieuwe locatie.

Ctrl + Shift + Alt + S / Gecomprimeerde opslag

Mijn favoriete Photoshop snelkoppeling. Gebruik het om afbeeldingen op te slaan voor web en apparaten. Het voordeel: De graphics hebben slechts 20-30% van het volume van normaal opgeslagen graphics, bijvoorbeeld JPG/JPEG.

Ctrl + W / Sluiten

Vooral wanneer je in meerdere projecten binnen Photoshop werkt, zal deze toetsencombinatie je vaak helpen. Met een snelle druk op Ctrl + Tab, en vervolgens Ctrl + W, kunt u veel projecten snel sluiten – zonder muis.

Transparantie via cijfers

98% van alle Photoshop gebruikers stellen de transparantie van hun lagen in op de klassieke manier door te klikken op Layer > Set Opacity. Klinkt op het eerste gezicht kort, maar u kunt seconden besparen met elke transparantie-instelling door gewoon de cijfers op het toetsenbord te gebruiken. Door op 9 te klikken wordt de dekking van de laag op 90% gezet. Als je snel achter elkaar op 5 + 5 drukt, gaat de opaciteit naar 55%. Op deze manier kunt u kleine sprongen in de doorzichtigheid zeer snel controleren.

Set kleuren

Ctrl + I / Kleuren omkeren

Met deze snelkoppeling draai je de kleuren om. Dit is vaak nodig, bijvoorbeeld bij het werken met maskers.

Verander selectie

Ctrl + Shift + I / Selectie omkeren

Bij het uitzetten van paden met het veelhoek-gereedschap of na gebruik van de toverstaf, gebeurt het vaak dat de selectie moet worden omgekeerd. De snelste manier om dit te doen is met Ctrl + Shift + I.

Ctrl + E / Lagen samenvoegen

Als in Photoshop meerdere lagen moeten worden samengevoegd, helpt Ctrl + E. In het lagenvenster moeten alle gewenste lagen van tevoren gemarkeerd zijn.

Ctrl + G / Groepen maken

In groepen kunt u bepaalde lagen combineren die bij elkaar horen. Op deze manier blijft uw projectbestand altijd overzichtelijk. U kunt ook sneller verschillende elementen verplaatsen of bewerken.

Ctrl + T / Transform

Naast mijn favoriet (Ctrl+Shift+Alt+C) is er nog een andere sneltoets die ik, als Photoshop nerd, in mijn hart heb gesloten. Met Ctrl + T kun je veel doen. Eerst selecteer je een laag en maak je een selectie in de afbeelding (indien nodig). Als je nu Ctrl + T indrukt, kom je in de “transform mode”. Met een klik op de rechtermuisknop krijg je een dropdown met een ruime keuze, bijvoorbeeld “Spiegelen”, “Vervormen”, en nog veel meer.

Ctrl + Alt + C / Werkruimte bijsnijden

Als het werkgebied te groot of te klein is, verander dan het werkgebied. Belangrijk, niet de beeldgrootte! Als alle lagen gelijk moeten blijven en niet proportioneel veranderen, dan verander je het werkgebied.

Ctrl + Alt + I / Beeldgrootte wijzigen

Als de grootte van de PSD moet worden gewijzigd en tegelijkertijd alle afbeeldingen proportioneel moeten worden gewijzigd, past u de wijziging van de afbeeldingsgrootte toe.