Adobe InDesign: Video tutorial voor opmaak, pagina’s en tekstkoppeling – gratis tutorial

In mijn nieuwe tutorial bekijken we hoe Adobe InDesign in zijn basis werkt! Koppel tekstvakken, verdeel tekst over meerdere pagina’s, werk met kaders, definieer lijnen en lijndiktes maar ook lettertypes in InDesign.

Video-handleiding: Case Study-kalender maken

Ik wilde een eenvoudige kalender! De instructievideo kwam er omdat ik vorige week geen kalender kon vinden, ik was eigenlijk van plan om binnenkort een grote kalender in ons bureau te laten hangen, waarin ik de belangrijkste data en afspraken gemakkelijk kan invoeren. Zonder ingewikkeld projectbeheer, zonder softwaretools, een eenvoudige kalender voor 2018 en alle maanden, van januari tot juni, juli, augustus en december.

Aangezien er voor mij geen geschikte verzameling op het internet te vinden was, heb ik snel zelf een jaar- of maandkalender gemaakt met InDesign en toen kreeg ik het idee dat ik die moest vastleggen! Omdat een kalender een geweldige manier is om alle basisprincipes van InDesign te leren:

  • Creëer project bestand
  • Kaders en dozen
  • Lijnen en sterktes
  • Pagina’s maken
  • Teksten aan elkaar koppelen
  • Lettertype en lettergrootte

Bekijk nu mijn gratis online cursussen over InDesign, Photoshop en Co. op Youtube: Lukinski Reclamebureau.

Koppelen van teksten, agenda & co. – zo werkt het

Als u alleen de afgewerkte kalender wilt downloaden, kunt u mijn artikel Kalender 2018 PDF en afdrukken hier vinden.

InDesign: Lay-out voor tijdschriften, brochures, boekjes en journaals.

InDesign is een uitstekend hulpmiddel voor het maken van complexe lay-outs die over meerdere pagina’s zijn verdeeld. Dit zijn b.v. beeldbrochures, tijdschriften maar ook hele boeken. Als je me al een tijdje volgt, heb je een of twee van mijn boeken gezien – elk gemaakt met InDesign! In het begin zou je denken dat het vrij moeilijk is, omdat InDesign een zeer complexe structuur heeft als je er voor het eerst naar kijkt. De interface van de software heeft veel verschillende instellingen, veel tools, maar je hebt niet veel nodig!

  • InDesign wordt gebruikt voor opmaak en ontwerp
  • Tijdschriften, beeldbrochures, boeken, enz.
  • Het oppervlak is aanvankelijk complex
  • Belangrijke hulpmiddelen zijn gemakkelijk te leren

InDesign is een beetje zoals Photoshop, je hebt een heleboel mogelijkheden, maar in het dagelijkse leven van een reclamebureau, social media of online marketing bureau, heb je eigenlijk maar een paar tools nodig in grafisch ontwerp.

Aan de hand van de kalender kunt u eigenlijk alle belangrijke functies zien, van het gebruik van kaders tot lijnen, tekst, tekstvakken en natuurlijk de uitbreiding of koppeling van afzonderlijke tekstvakken. Uiteindelijk wordt onze lay-out op verschillende pagina’s gedupliceerd en wordt een andere aangepast. Als je nu InDesign wil leren, bekijk dan mijn nieuwe video tutorial met alle basics die je nodig hebt om te ontwerpen in InDesign!

Wie gebruikt InDesign? Grafisch ontwerpers, reclamebureaus en uitgevers

Zoals ik net beschreef met mijn boekontwerp, is het gebruik van InDesign zeer divers. Van gevestigde kranten, evenals de grootste Duitse krant, BILD. Van modetijdschriften tot alle beeldbrochures voor bedrijven van reclamebureaus, soms zelfs voor visitekaartjes.

Voordelen van InDesign

Het voordeel van de software is dat lay-outers en redacteuren kunnen samenwerken, wat ook grotere teams betekent. Terwijl de opmaker ervoor zorgt dat het tijdschriftnummer met al zijn 120 pagina’s er goed uitziet en ook perfect verdeeld is over de 120 pagina’s, zorgt de redactie voor de beeld- en tekstinhoud.

Zodra de lay-out is gemaakt, komen de redacteuren binnen en vullen hun teksten in de daarvoor bestemde tekstvakken in. De belangrijkste inhoud wordt daarom altijd aan het begin van artikelen geschreven, mocht er aan het eind iets uitgesneden moeten worden. Voor dit doel zijn er verschillende plaatshouders voor het beeldmateriaal, redacteuren kunnen afbeeldingen in deze kaders invoegen en ze zijn ook alleen binnen de kaders zichtbaar. Dit betekent dat er geen verschuivingen zijn in de tekst- en beeldstroom.

InDesign is echt een geweldig gereedschap voor elk concept van flyers tot brochures, boeken, kranten en tijdschriften.