Youtube Studio Setup: Camera, Verlichting & Co – Goedkoop bij Amazon!

Je eigen YouTube-studio maken – Hoe moet de perfecte YouTube-studio eruitzien? Wat heb je eigenlijk nodig om YouTube-video’s te produceren? Welke camera gebruik ik? Welke microfoon? Laten we vandaag eens nader bekijken hoe je video’s in je eigen studio kunt produceren en welke technologie je daarvoor nodig hebt! Voor ons nieuwe e-learning online platform Confidence Club, maar ook voor ons modellenbureau CM Models, hadden we altijd al een ruimte nodig waar je eenvoudige, kleine (en vooral snelle) video’s kunt opnemen voor YouTube. Tutorial video’s maar ook how-to video’s en instructie. Niet alleen dat, maar zo’n ruimte is altijd perfect voor kleine PR-video’s: als u nieuwe productpresentaties, ideeën of zelfs projecten hebt.

Zet een Youtube Studio op: Doe-het-zelf onder de 1000 Euro!

Het maakt niet uit wanneer, op elk moment, de studio is wijd en met slechts één klik op de stekkerdoos zijn de lichten aan, camera, microfoon en u kunt beginnen met opnemen! Een eigen YouTube-kamer is een luxe. Die luxe heb ik vorig jaar vervuld! Nu kan ik op elk moment een video opnemen, direct. Maar een kamer als deze brengt niet alleen “oude” ideeën tot bloei, maar ook geheel nieuwe concepten en projecten. Zo kwamen we tot nieuwe projecten, evenals ons e-learning platform. Het heeft ons al veel opgeleverd, dus ik wilde jullie meenemen en laten zien hoe zo’n “studio” eruit ziet, hoe hij is ingericht, welke technologie je nodig hebt en hoeveel zoiets kost! Vooral de prijs speelt voor veel mensen een rol wanneer ze met YouTube beginnen. Het maakt natuurlijk een groot verschil of je als privépersoon blogt of, zoals in ons geval, een kleine studio nodig hebt.

Tip! Social Media Software & Online Leren: De nieuwste tools, de beste software en nieuw: online cursussen voor social media managers. Leer automatiseren van postings, nieuwsbrief marketing en nieuwe strategieën online! Nu op mijn social media bureau: Social Media Tool.

Gedetailleerde tips vind je onder de video tutorial!

Studio, camera, licht, microfoon, geheugenkaarten – doe het zelf instructies

Studio en ruimte: minimum 8m², beter 20m²

Voor youtubers is een eigen slaapkamer voldoende, maar als je video’s voor bedrijven of voor e-learningplatforms wilt produceren, heb je iets meer ruimte nodig dan 8 vierkante meter. Voor een redelijk grote studio zou ik ten minste 15 vierkante meter ruimte aanbevelen, nog beter 20 vierkante meter. Enerzijds wordt het statief in de studio geplaatst, de camera er bovenop, plus 4 daglichten, alsmede de kabels en idealiter ook de microfoon- en audiokabels. Stoelen en een grote spiegel zijn ook een goed idee. Met dit alles moet rekening worden gehouden, evenals, idealiter, een eventuele volledige verduistering van de ruimte. Waarom? Dit garandeert een constante verlichtingssituatie door daglicht en onttrekking van de ruimte.

Camera: Youtuber cam, digitale camera, systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Wat de camera betreft, zijn er zeker verschillende aanbevelingen.

Vlogs onderweg met handige Legria X

Het hoeft niet de duurste camera te zijn! Wijzelf produceren met verschillende camera’s, afhankelijk van de situatie. Volg me rond video’s van bloggers of influencers voor YouTube die we doen met onze Canon Legria X camera. Hij is perfect voor het blokkeren onderweg, want hij heeft een ingebouwd klein scherm en een zeer goede groothoeklens. De camera is tegenwoordig echter moeilijk te krijgen, omdat hij niet meer door Canon wordt geproduceerd. Heel jammer! Toch zijn er nog enkele aanbiedingen zoals deze (foto) op Amazon waar er nog een paar te krijgen zijn. Zoals u aan het kleine, draaibare scherm kunt zien, is de handige camera bijzonder geschikt voor “follow me around”-video’s in vlogs. Voor andere opnamen hebben wij echter ook een tweede camera, iets groter, een compact camera. Beide camera’s worden ook in de studio gebruikt als alle grotere op pad zijn voor producties.

Studio bijv. met Canon 700D en opvolger 750D (Tip!)

Mijn aanbeveling zou echter een spiegelreflexcamera van Canon of Sony zijn. U zult een goede beeldkwaliteit hebben, maar ook een goede videokwaliteit. Mijn Canon is een 750D, hij heeft een geïntegreerd en draaibaar scherm, zodat ik tijdens het fotograferen naar mezelf kan kijken, maar ook het aanraakscherm kan gebruiken om alle belangrijke functies te bedienen zonder dat ik achter de camera hoef te gaan staan. Nogmaals, een tip, u zult vaak alleen voor de camera staan, vooral voor instructievideo’s, zodat u alles zelf kunt coördineren zonder al te veel personeelstijd te verspillen, ook de concentratie is hoger. Vergeleken met andere camera’s is de Canon 750D mijn favoriet, omdat je hem in bijna elke gespecialiseerde groothandel en elektronicamarkt kunt krijgen, maar ook in online winkels. Bovendien zijn veel vrienden vertrouwd met deze camera en kunt u snel de nodige extra onderdelen krijgen, evenals batterijen of permanente accu’s, waarop we dadelijk zullen terugkomen. Qua prijs/prestatie is dit mijn aanbeveling onder de camera’s voor YouTube en eenvoudige videoproductie.

 

Statief: beter zwaar dan licht voor stabiliteit

Voor statieven bij videoproductie kan één aanbeveling worden gedaan: uw statief moet niet een van de lichtste zijn, maar ook zwaar genoeg. Als uw statief te licht is, is het risico op trillingen te groot, evenals het risico dat de camera kantelt, bijvoorbeeld bij het verwisselen van lenzen. Bij de keuze van een statief moet u op zoek gaan naar materialen van hoge kwaliteit. Het zwaartepunt moet zich naar boven kunnen uitstrekken, hoe zwaarder de lens, vooral het perspectief vanaf ooghoogte is vaak belangrijk voor het gesprek. Als de camera vervolgens tot 180 m wordt gedraaid, moet de lens een even grote stand hebben, maar ook de nodige stabiliteit en een laag zwaartepunt garanderen. Hier kunt u een stabiel camerastatief vinden.

Batterij: Tweede batterij in voorraad

Een batterij is een batterij. Als u veel wilt produceren, moet u meerdere batterijen in voorraad hebben. Natuurlijk is het altijd raadzaam om in de online winkel een paar reservebatterijen en een geschikte oplader te kopen. Als de camera voortdurend draait, wat het geval is bij videoproducties, worden veel energiebronnen verbruikt. Voor een productie van drie uur, moet u minstens vier batterijen in voorraad hebben. Maar aangezien wij in een studio werken, is er een 4 briljante andere oplossing, een permanente batterij met oplaadkabel!

Permanente batterij: continue werking via stroomkabel en batterijadapter

Het absolute hoogtepunt en insider tip voor uw volgende video productie! Ik moest mijn batterijen altijd zelf vervangen, wat bijzonder vervelend is omdat het onderste deel van de camera altijd op het statief staat. Je moet hem elke keer losschroeven om bij de eigenlijke batterij te komen. Op een gegeven moment besloot ik op zoek te gaan naar een permanente batterij met een oplaadkabel, zodat ik mijn camera permanent in gebruik kon laten. En inderdaad, er is er een! Super makkelijk te bestellen, snel geleverd en nu al 24/7 aan het opnemen, wanneer ik wil en wanneer de geheugenkaart het toelaat!

Hoe gebruik je deze permanente batterij? Het is supergemakkelijk in te stellen, de batterij is net als een normale batterij ingebouwd, je kunt de stekker in de behuizing steken en je hebt een klein kastje dat rechtstreeks op de camera wordt aangesloten. Waar normaal de batterij zit, zit nu een klein plastic doosje en er komt een oplaadkabel uit onze camera. We kunnen het nu langs ons statief schuiven en het in het contact onderaan steken. Met de permanente batterij van de camera is de camera 24/7 klaar voor gebruik.

Lens: Standaardlenzen zijn goed genoeg!

Over het gebruik van lenzen valt onder deskundigen natuurlijk altijd te twisten! Voor onze videoproducties, echter, zijn die van de stad voldoende. Indertijd kreeg ik voor mijn credits een pakket met een tweede, die nu al drie jaar op de camera zit en me uitstekende resultaten geeft. Ik kan dus zeggen dat als je een camera koopt, de lenzen die erop zitten meestal absoluut voldoende zijn.

Maar wat ik wel kan aanraden – voor wie dat wil – is een lens waarmee je manueel kunt scherpstellen. Wat is het voordeel? Laten we het eenvoudig houden: u maakt een muesli-product voor Youtube en u wilt dat dit product in het middelpunt van de foto staat, terwijl de rest onscherp is. Hetzelfde geldt voor de persoon die zich in de kamer presenteert – zij zijn in beeld, de rest is onscherp. Niet elk standaardobjectief biedt deze handmatig instelbare functie. Daarom heb ik een hoogwaardige lens op mijn camera gezet.

Microfoon

Er is nog veel meer te zeggen over microfoons voor YouTube-productie. Enerzijds zijn er de in de camera geïntegreerde microfoons, die absoluut volstaan, maar niet 100% aan te bevelen zijn voor opnamen die bijvoorbeeld in een kamer worden gemaakt, vanwege het geluid. Er zijn altijd twee goede aanbevelingen als mogelijk alternatief: een richtmicrofoon of, nog beter, een clip-on microfoon met zender.

Gerichte microfoons

Directionele microfoons zijn wellicht bekend bij veel mensen die televisieproducties bekijken. De microfoon is bevestigd aan een lange paal en is altijd op de mensen gericht. Dit vangt het geluid op dat uit een bepaalde richting komt. Maar deze microfoons kunnen ook worden omgeschakeld om het volledige geluid van de omgeving op te vangen. Beide zijn goed voor producties buiten zalen, maar moeilijk voor onze YouTube-setting, omdat we geen productieteam ter plaatse hebben en geen geluidsassistent die de microfoon voortdurend bijstelt. Er is ook altijd galm en geluidsgolven uit de kamer.

Ongeacht of de microfoon gericht is of niet, geluidsgolven bevinden zich permanent in de kamer en worden overal vandaan gebroken. Voor perfecte producties is het raadzaam een clip-on microfoon te gebruiken. Geschikt met een radioverbinding. Als er meer dan één gesprekspartner is, moet u voor hen een niveau-apparaat hebben. Laten we alles in detail bekijken.

Revolver microfoon en zender

Radiomicrofoons of clip-on microfoons hebben het duidelijke voordeel dat zij het geluid rechtstreeks van de man oppikken. Hierdoor wordt de geluidsbron veel luider en de geluidsgolven veel minder. Het geluid is helder en de stem wordt perfect opgenomen in de hoge en lage tonen zonder noemenswaardige storende effecten. Als u als één persoon opneemt, is het voldoende om één zender en ontvanger te hebben, zoals deze.

Voor twee of meer personen in gesprek moet u ook een ontvangtoestel aanschaffen waarop u de afzonderlijke audiotracks kunt nivelleren. En dan krijg je één audiospoor waarin alle verschillende microfoons al zijn afgevlakt en dus het ideale volume hebben om samen te werken.

De individuele microfoon voor het inpluggen hoeft echter niet duur te zijn, hier is het al voldoende om voor minder dan 10 € een microfoon te krijgen. Er zijn verschillende aanbevelingen, waarvan deze er een is.

Geluid: Schuimbekleding tegenover de spraakbron

Geluid is een van de grootste vijanden bij videoproductie, want als je set eenmaal is opgenomen, is het moeilijk om die opnieuw te synchroniseren, wat veel tijd kost. Daarom moet u van tevoren nadenken over het elimineren van mogelijke geluidsbronnen. U kunt dit veranderen door een clip-on microfoon te gebruiken, maar ook door geluidswerende muren of schuim te installeren. Dit schuim absorbeert binnenkomende geluidsgolven en zendt ze niet terug de kamer in. Goede isolatie absorbeert bijna 90% van al het geluid. De geluidsisolatie moet altijd tegen de geluidsbron worden gericht, zodat de geluidsgolven deze direct en onmiddellijk raken. De geluidsisolatie varieert naargelang het uiterlijk en de intensiteit. Hoe puntiger en hoekiger het schuim, hoe meer het doorgaans absorbeert. Schuim is daarom verkrijgbaar in verschillende diktes, van 1 cm tot 15 cm. Voor onze producties is het voldoende om in de eerste plaats geluidsisolatie te hebben, dit verhoogt de kwaliteit van elke video en dus de kwaliteit van elke productie. Een zeer grote toegevoegde waarde in geluidsbescherming.

Geheugenkaart: Meer is meer! Groot geheugen van het voordeel

Wie graag lang praat en dus het liefst meerdere afleveringen of lessen of zelfs programma’s in één productieserie opneemt, moet een geheugenkaart aanschaffen die groot genoeg is. Met de huidige capaciteiten in de HD-filmproductiesector moet u ten minste een geheugenkaart van 16 GB gebruiken. Om nooit een probleem te hebben met opslagruimte en capaciteit, is het raadzaam om direct een geheugenkaart van 64 GB te kopen, zodat u ook meerdere producties op één SD-kaart kunt verzamelen of bijvoorbeeld extra screencasts kunt maken. Aangezien de investeringskosten voor een geheugenkaart met meer opslagruimte niet veel hoger zijn, moet u daarvoor gaan. In plaats van veel kleine geheugenkaartjes, omdat er een verloren kan gaan, is de gegevensback-up ook wat gemakkelijker, omdat die overzichtelijker is.

Permanent licht: Softbox voor mooi licht (min. 4 lampen)

Het continue licht in een studio is zeer belangrijk, omdat de lichtsituatie verandert naargelang het bewolkt of zonnig is. Velen houden daar geen rekening mee en hebben later cuts waarin het lichter of donkerder wordt, wat erg moeilijk is om mee te werken en slechts een beetje kan worden gecompenseerd, of de video’s veranderen bij elke nieuwe aflevering van look. Om dit te vermijden, moet u een kamer hebben die u kunt verduisteren met bijvoorbeeld jaloezieën. Als je de kamer verduistert en daglichtlampen gebruikt, is de lichtsituatie en ik stemming hetzelfde voor elke productie. Bovendien zijn er geen storende schaduwen, bv. met een enkele lichtbron. Bijna elke kamer heeft zo’n enkele lichtbron, omdat meestal slechts aan één kant ramen zijn. Om dit te compenseren worden daglichtlampen gebruikt die zo zijn geplaatst dat hun eigen schaduwen niet meer zichtbaar zijn.

Daglicht in plaats van donkere kamers

Het toverwoord is daglichtlampen. Daglichtlampen hebben een relatief helder licht dat afkomstig is van een centrale gloed die lijkt op die van de zon. Als je 4 lichtbronnen opstelt die vanuit verschillende hoeken op de spreker vallen, elimineer je alle schaduwen. Daglichtlampen zijn relatief goedkoop en kunnen in sets worden gekocht voor minder dan 100 €.

Spiegel: voor styling, make-up en co.

Een kleine insider tip! Koop een grote spiegel! Uiteindelijk speelt het uiterlijk altijd een rol, of het nu tijdens een etentje is, wanneer je iemand voor het eerst ontmoet of bij online tutorials. Hoe professioneler de video is gemaakt, hoe meer mensen hem zullen bekijken. In onze YouTube-studio staat een spiegel van 2,20 m waarop je alles kunt zien, van je voeten tot je hoofd, zit je kapsel wel goed, heb je nog iets tussen je tanden of zit je das scheef? Zelfs als je in de YouTube-video emotioneler bent en meer beweegt, kun je de blik altijd weer rechtzetten.

Kabels: audio, stroom, licht en verdeler

Een goede Youtuber-studio omvat natuurlijk niet alleen de technische apparatuur, maar ook de nodige kabels om ze met elkaar te verbinden of om de stroombronnen aan te sluiten. Ik zou altijd aanraden twee verdelers te kopen met elk vijf stopcontacten en een aan/uit schakelaar. Als u geen videoproductie uitvoert, kan alle technische apparatuur met twee muisklikken worden uitgeschakeld. Als je opstart, hoef je alleen maar twee keer met je voet te klikken en alles werkt. Naast onze stekkerdoos hebben we ook een audio-aansluitkabel nodig om het audiospoor van de microfoonontvanger of het Wehdem Pegler-opnameapparaat naar de camera te leiden. Om te voorkomen dat de kabel bij de camera knikt of slijt, moeten we ook een hoek van 90° kopen, zodat de kabel netjes naar beneden wordt geleid.

Tabel: opslag- en opbergmogelijkheid

Het laatste belangrijke technische hulpmiddel is een eenvoudige tabel. De tafel doet dienst als opbergplaats voor notitieboekjes of ook als opbergplaats voor teksten en schriften. Het is een klein detail, maar er moet aan gedacht worden! De tafel moet altijd ruimtebesparend zijn, maar ten minste voldoende ruimte bieden voor twee naast elkaar liggende DIN A4-pagina’s. Dit maakt het gemakkelijk om scripts om te draaien of een notitieblok te plaatsen.

Notitieboekje: Veel RAM geheugen is belangrijk (HD gesneden)

Het is natuurlijk relatief moeilijk om een perfecte notebook voor videobewerking aan te bevelen, aangezien er een extreem groot aantal aanbieders is. Zorg ervoor dat je genoeg geheugen hebt en dat het een nieuwe notebook is, rekenkracht is erg belangrijk bij videoproductie, omdat je werkt met HD videomateriaal en programma’s als Adobe Premiere hebben nogal wat resources nodig als je aan het videobewerken bent. Hoe meer videosporen u maakt, b.v. tekst overlay, tekst invoegen of tracks, hoe meer capaciteit uw notebook nodig heeft. Zorg er daarom voor dat u ten minste 8 GB RAM en een snelle processor hebt. Voor de grote hoeveelheid beeld- en videomateriaal die u nodig zult hebben, moet u een computer aanschaffen met een tweede harde schijf met ten minste 100 GB opslagruimte. Maak een schone map, zodat u alle projecten onmiddellijk na bewerking kunt verwijderen.

Veel mensen bewaren hun videomateriaal voor altijd en kopen harde schijven en harde schijven, daar zit niemand op te wachten! Zet uw video netjes in een map en zodra de video geproduceerd is, verwijdert u de map en het projectbestand uit Videobewerking.

Ik werk momenteel met een Acer Zenbook. Maar veel vrienden werken ook graag met Apple MacBooks.

Software: Adobe Premiere

Adobe Premiere is nu beschikbaar in een slimme, maandelijkse cloudversie in plaats van een groot duur pakket. Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook veel gratis opties voor uw videobewerking, de meeste computers hebben al een eigen klein programma, maar ook alle smartphones. U kunt hier al veel realiseren! Als u echter professionele video’s en beeldfilms wilt maken, moet u professionele software gebruiken, zoals Premiere. Obi Premiere is al in de cloud beschikbaar voor een paar euro per maand en is dus goud waard voor elke videoproductie! Met Adobe Premiere kunt u niet alleen video’s bewerken, maar ook alle tekstinvoegingen, lichtcorrecties en audiocorrecties doen. U kunt de video’s sneller en langzamer laten lopen om bijvoorbeeld slow motion-effecten te creëren, maar ook exporteren voor verschillende netwerken zoals YouTube, Vimeo en Instagram of Facebook. Natuurlijk ook in klassieke HD Forum of in een andere video output vorm.

Beeldbewerking: Adobe Photoshop

Voor de juiste beeldverwerking kunt u zich rechtstreeks Photoshop herinneren, want of het nu gaat om logo’s of grafieken, b.v. statistieken die worden weergegeven of ook om beeldmateriaal of schermafbeeldingen, voor dit alles hebt u ook beeldverwerkingssoftware nodig. Aangezien we al bij Adobe Premiere zijn geweest, zou ik Adobe Photoshop direct aan dit pakket toevoegen. Photoshop is gemakkelijk te leren en komt ook in veel van mijn video tutorials voor! Meer hierover vindt u hier in de Photoshop Tutorial.

Effecten: Adobe AfterEffects of Cinema 4D *gevorderd

Als u speciale effecten en 3D-effecten wilt maken, moet u ook Adobe After Effects gebruiken. Adobe After Effects kan worden gebruikt om animaties en effecten te maken. Maar pas op, want Adobe After Effects is moeilijk te leren in vergelijking met Premiere en vergt veel tijd om de complexe processen te begrijpen, zodat je je eigen animaties kunt maken op zo’n manier dat ze winstgevend zijn, ook in tijd. Voor videobewerking is het dus voldoende om gratis programma’s te gebruiken of Adobe Premiere voor enigszins professionele bewerking.

Screencast: Neem uw eigen bureaublad op

Als u af en toe screencasts maakt waarin uw eigen scherm wordt opgenomen, zijn er tal van gratis programma’s. Als u alleen een opname nodig hebt en geen speciale uitsnijdingen of functies, dan is hier een aanbeveling voor het opnemen van uw eigen bureaublad en scherm:

Uw eigen YouTube-studio

Hiermee heb je je geheime recept voor een perfecte YouTube studio! Voor minder dan 1.000 € bent u verzekerd van de perfecte opnames! Als je al een eigen notebook hebt en niet extra hoeft te investeren, heb je de investering snel terugverdiend.

Hoeveel video’s kun je op een dag maken?

Je kunt gemakkelijk drie of vier video’s op één dag produceren en bewerken. Omdat alles in de studio relatief geautomatiseerd is en je je geen zorgen hoeft te maken over de techniek, wordt alles heel snel uitgevoerd en geproduceerd. Als u ook relatief snel vrijuit kunt spreken, zult u ook weinig redactiewerk hebben en kunt u relatief snel tot de uitvoer komen. Productie is ontzettend leuk; als je eenmaal de flow hebt gevonden, kun je echt aan de lopende band produceren. Zodra u in Adobe Premiere de perfecte lay-out voor uw video hebt gevonden, zijn de video, de video-intro en de auto klaar voor gebruik. Veel plezier met het opzetten van je eigen YouTube studio en veel succes met je productie! Als je vragen hebt, stuur me dan een berichtje in de comments.

DJI Mini 2: Drone voor Youtuber! (extern)

DJI Mini 2 – Een snelle, lichte en kleine drone met 4K camera online kopen… en goedkoop!? Ja, natuurlijk! Voordat u een drone koopt voor foto- en video-opnamen, moet u beslist de getuigenissen lezen. Instructies, vliegtijd, snelheid, bereik, camera kwaliteit, installatie, setup en app voor Android & iOS. Natuurlijk heb ik ook een unboxing video voor jullie gemaakt, hier in het artikel en op mijn YouTube kanaal: Lukinski. Waarom deze test? Er zijn veel drones op de markt, maar welke is nu echt goed in vergelijking? We hebben in de loop der jaren al heel wat drones in onze kantoren gehad en deze is onze absolute favoriet: perfecte foto’s, gemakkelijk te bedienen en een drone onder de 1000 euro (slechts 575,56 euro netto), inclusief alle accessoires, van propellers tot een harde koffer voor onderweg. Dit is de ideale manier om huizen, villa’s en eigendommen (inclusief sport & co.) in de kijker te zetten voor de volgende vastgoedtentoonstelling. Met de DJI Mini 2 worden dronevideo’s of droneopnamen zo snel gemaakt dat je het hele proces van vliegen en produceren in één dag kunt leren. Hier zijn alle antwoorden!

Kijk eens naar de DJI Mavic Mini 2 drone:

  • 12 megapixel camera (4K) met gimbal
  • Maximumsnelheid: 57,6 km/h
  • Gewicht: minder dan 249 gram (!)

DJI Mni drone in test:

Videomarketing op Youtube

Aan het eind van het artikel wil ik een filmpje van mij uit Berlijn laten zien, gemaakt in de zomer tijdens de Fashion Week. Hier heb ik ooit kleine video’s opgenomen voor alle sociale netwerken waarin ik de absolute basis uitleg, inclusief Youtube video marketing!

Planning van inhoud: plan video’s en postings op voorhand

Als je wat professioneler te werk wilt gaan en je content op netwerken als YouTube, Facebook en Instagram van tevoren wilt plannen, is Hootsuite het perfecte programma.

Veel geluk!