Photoshop batchverwerking: foto’s automatisch vergroten, verkleinen en comprimeren

Vandaag gaan we in de video tutorial dieper in op Photoshop batch processing. Batchverwerking is altijd nodig wanneer je in Photoshop een proces hebt dat vaker moet worden uitgevoerd. Een klassiek voorbeeld, dat ook in de videotutorial wordt getoond, is beursfotografie. Of het nu op een beurs is, op een evenement, voor personeelsfotoshoots of voor productfoto’s, u hebt vaak 10, 20 of zelfs 50, 100 of 500 foto’s. Hetzelfde proces moet worden gedaan met alle foto’s, meestal gaat het om het verkleinen zodat de foto ook voor web en mobiele apparaten kan worden gebruikt, maar ook om bestandscompressie. Bij batchverwerking is het belangrijkste een proces te hebben dat precies hetzelfde is. Laten we naar ons voorbeeld kijken:

Automatisch afbeeldingen bewerken in Photoshop: Video-oefening

Het principe is betrekkelijk eenvoudig: wij geven Photoshop opdracht een actie op te nemen, op te slaan en later te reproduceren. Aan het eind van de video is er een speciale tip voor snelle image SEO (zoekmachine optimalisatie).

Meer tips en een gedetailleerde beschrijving vindt u direct onder de video tutorial!

Open actie venster om nieuwe batch processen te maken

Om het actie venster te openen, ga naar het menu item “Venster” in het hoofdmenu en daar vind je “Acties”. Dan opent het venster in Photoshop, net zoals je al lagen of tekens uit de standaardinstellingen op het scherm hebt staan. Het actie venster is op dezelfde manier opgezet als de lagen. Je hebt verschillende groepen, hier “set” genoemd, het “laagsymbool” zorgt voor een nieuwe “actie”. We kunnen dus een nieuwe set aanmaken, bv. voor een bepaalde klant of een project, in deze set slaan we dan verschillende automatismen op.

We openen een nieuwe set, noemen die Klant XY en starten dan een nieuwe actie, deze noemen we b.v. “Comprimeren > JPG > w1080”.

In de volgende stap moet alles passen, dus om veranderingen op te slaan, moet u goed nadenken over het proces vóór de automatisering. Met eenvoudige animaties is dit relatief eenvoudig, maar zoals ik heb beschreven in mijn artikel over de productie van beelden van juweliersartikelen voor online winkels door middel van automatisering, kan een dergelijke automatisering zeer complex worden en ook het herschrijven van bepaalde Photoshop-scripts vereisen, b.v. om beelden in afhankelijkheden van de database een naam te geven volgens artikelnummers. Maar laten we teruggaan naar ons eenvoudige voorbeeld!

Howto: Nu begint de actie

We maken onze set en starten onze actie. Klik op het “Niveaus” symbool om te beginnen. Eerst verschijnt er een klein nieuw venster waarin u de naam van de actie moet invoeren. Ik raad hier altijd een titel aan die precies aangeeft wat er tijdens de actie gebeurt (zoals hierboven).

“Comprimeren > JPG > w1080” staat voor

  • Compressie
  • Opslaan als JPG
  • Met een breedte van 1080 pixels

De actie starten: foto openen, formaat wijzigen en opslaan

Vanaf nu moeten we precies werken, we openen de eerste foto in Photoshop. Vervolgens wijzigen we de afbeeldingsgrootte, hetzij via het hoofdmenu “Afbeelding”, “Afbeeldingsgrootte wijzigen” of via de sneltoets Ctrl + Alt + I. De afbeeldingsgrootte is nu bijvoorbeeld ingesteld op 1080 pixels in de breedte. Dit betekent dat ons beeld scherp en relatief klein is op zowel desktop en tablet als op mobiel.

Vervolgens slaan we de afbeelding gecomprimeerd op “Voor web en apparaten”, hier nogmaals de herinnering aan mijn tutorial voor Photoshop beeldcompressie. Nu definiëren we een map waarin alle afbeeldingen van deze actie telkens zullen worden opgeslagen. Ook in de toekomst! Ik heb bijvoorbeeld altijd een exportmap waarin alles wat nieuw is gaat, zodat ik altijd weet waar elke actie naartoe gaat. Alle geëxporteerde foto’s van de actie en anderen gaan meestal in één map. We gaan nu naar Opslaan, stellen de kwaliteit in op 40%, en JPG. Dit comprimeert onze afbeeldingen meestal tot 5 à 10% van de oorspronkelijke grootte, waardoor ze veel relevanter zijn voor zoekmachine-optimalisatie dan andere. Als we bijvoorbeeld een verzameling afbeeldingen op een homepage hebben, laadt onze pagina 10 tot 20 keer sneller dan pagina’s van concurrenten. Een duidelijk marktvoordeel bij de positionering in zoekmachines. Nu sluiten we de afbeelding via “Bestand” en “Sluiten” in het hoofdmenu of via de sneltoets Ctrl + W. Onze afbeelding wordt nu niet opgeslagen. Daarna beëindigen we de actie door op de “Stop”-knop in onze actiebalk te drukken.

De batchverwerking of -actie is nu opgeslagen.

We verwijderen nu het ene testbeeld uit onze map en kunnen beginnen met onze automatisering!

Klaar! Nu komen we bij de automatische verwerking van de foto’s

Om de automatisering te starten, gaan we naar “Bestand,” “Automatiseren”, “Batch” in het hoofdmenu. Daar kiezen we nu onze respectievelijke set en de actie. Onze nieuwe actie zou al automatisch geselecteerd moeten zijn. In de volgende stap selecteren we alleen onze bronmap, waar komen de bestanden vandaan? In ons voorbeeld de map waarin we al onze persfoto’s, foto’s van beurzen of andere hebben. Als we nu op OK drukken, worden alle foto’s één voor één, volledig automatisch verwerkt en in de map opgeslagen.

Extreme tijdsbesparing met Photoshop!

Het beheersen van batchverwerking en automatisering in Photoshop bespaart veel tijd. Uit eigen ervaring kan ik melden dat het hele teams kan verslaan bij projectopdrachten. Zoals in mijn artikel over Photoshop-automatisering voor online juwelenafbeeldingen, kun je ook tienduizenden bestanden maken die er ultra-realistisch uitzien – of het nu brons, zilver of goud is. Maar zelfs de basis is voldoende, zoals deze batchverwerking in beeldgrootte en compressie, met 100 beelden bespaart dit gemakkelijk een hele werkdag voor één werknemer. En dat met een tijdsinvestering van 10 minuten. Veel plezier met uitproberen, leren en verbeteren!

Extra tips voor batchverwerking: watermerken en verschillende formaten

  1. Tip! Deze handleiding werkt ook met watermerken of logo’s die in video’s moeten worden weergegeven. Neem een foto, verander de grootte van de afbeelding en voeg het logo toe. De rest van het proces is volledig hetzelfde. Wanneer u vervolgens de automatisering start, krijgt elke individuele foto niet alleen de wijziging van het beeldformaat, maar ook het logo op de door u bedoelde plaats.
  2. Tip! Zorg ervoor dat u bij het plaatsen van logo’s bijvoorbeeld afbeeldingen in staand formaat scheidt van afbeeldingen in liggend formaat. Omdat Photoshop dezelfde basis nodig heeft, zullen de logo’s, als b.v. het formaat van de afbeelding verandert, en in portret en landschap formaat, verkeerd geplaatst worden als ze b.v. op de rand staan. Hier moet u ervoor zorgen dat het logo samen met zowel staande als liggende afbeeldingen kan worden gebruikt.

Afbeelding SEO na batchverwerking

Aan het einde van de video, is er een speciale tip voor snelle afbeelding SEO! Nadat Google de richtlijnen heeft gewijzigd en afbeeldingen, na het zoeken naar afbeeldingen, weer een directe link naar uw eigen website geven, speelt zoekmachine-optimalisatie voor afbeeldingen en foto’s weer een belangrijkere rol.

Meer Photoshop?

Je kan altijd meer video’s vinden op mijn Youtube kanaal: Photoshop.

Bijsnijden met Photoshop – deel 1

Een GIF maken – deel 1

Infographic maken – deel 1