Model worden: Casting tips, vereisten, jobs voor Instagram, Youtube & Co. – Interview

Model worden – Vandaag hadden we een ontmoeting met CM Models agentschap eigenaar Stephan Czaja. In zeer korte tijd heeft hij een van de meest vooraanstaande modellenbureaus opgebouwd met banen in Los Angeles, Londen, Hamburg, Berlijn, Parijs en Shanghai. Hij kent de vereisten voor modellen rond minimumlengte, gewicht & Co. Stephan organiseert ook modelcastings voor modeshows en reclameproducties. Daarom wilden we vandaag 7+1 vragen stellen over model worden! Boven alles, willen we het weten: Wat moet een model meebrengen? Hoe word je een model? Wat zijn de verschillen tussen banen voor Instagram, Youtube & Co. En aan het eind geven we je 3 tips van de experts voor je volgende model casting.

Model Scouting: Wat moet een model kunnen?

Redactie – Wat vindt u als modellenboeker en agentschapeigenaar het belangrijkst als jonge modellen bij u solliciteren? Is een goed uiterlijk echt alles of wat is er nog meer belangrijk als je model wilt worden?

Stephan Czaja – Het eerste ding is persoonlijkheid. Het is wat een model maakt. Persoonlijkheid uit zich op haar beurt in vele facetten die belangrijk zijn voor het werk van een model. Positieve manieren zijn er één van, een vriendelijke houding, een goed humeur en natuurlijk een glimlach, zelfs na een lange, vermoeiende opnamedag. In grote steden als Parijs, Milaan en Londen, zijn er gemakkelijk 5 of 6 castings per dag. Dat betekent stress, vooral wanneer een model voor het eerst in grote steden als Berlijn, Londen, Parijs of zelfs New York is. Het wordt nog extremer in Aziatische megametropolen zoals Sjanghai, Peking of Seoel. Miljoenen mensen, een vreemde taal – als je hier op 17- of 18-jarige leeftijd voor het eerst als model werkt, staat je heel wat te wachten. Daarom moet je er zo vroeg mogelijk mee beginnen, liefst op je 15e of 16e.

In het begin, echter, begint alles nogal nonchalant. Als je je sollicitatie naar modellenbureaus vroeg genoeg verstuurt, heb je genoeg tijd om ervaring op te doen, bijvoorbeeld in je eerste fotoshoots met fotografen, in je eerste modellenjobs en, als aan alle voorwaarden is voldaan, in je eerste korte tripjes naar het buitenland, bijvoorbeeld jobs op de Paris Fashion Week, Instagramshoots in Lissabon of cityshoots in Londen. De meeste banen voor modellen in Duitsland zijn in Berlijn en Hamburg.

Foto – CM Models Nieuwe gezichten, vrouwen (Klara [Milaan] Laura [Düsseldorf] en Anni [Parijs])

Foto – Cocaïnemodellen Nieuwe gezichten, mannen (Darcy [Zürich] en Franck [Londen])

Als model heb je veel vrije tijd in vergelijking met een normale 9-tot-5 baan. Maar als er banen bijkomen, zijn er soms zeer stressvolle dagen: vlucht, hotel, productie, er is veel waar modellen mee te maken krijgen. Daarom moet je als model in de tweede plaats: een onafhankelijk, zelfverzekerd persoon zijn. Bovendien, hoe groter de opdrachten, hoe groter de teams en natuurlijk de investering van de klant in een dergelijke mediaproductie. Als je te laat bent als model, kost dat al gauw vele tienduizenden euro’s. We hebben ook producties gehad met luxe auto’s, productieteams van 80 man, speciaal afgezette luchthavengebieden. Het moment voor modellen om te bewijzen wat ze kunnen.

De weg van de opstelling naar dergelijke afgietsels en banen is dan ook lang. De weg is lang, maar het is het waard!

Dan, ten derde, zijn ambitie en motivatie belangrijk. Als model moet je de ambitie hebben om je voortdurend te verbeteren, en je moet ook gemotiveerd zijn en het vertrouwen hebben dat je het kunt maken. Het eerste teken dat je als model hebt dat de voorwaarden goed zijn en dat je het potentieel hebt, is de aanvaarding door het agentschap of het modelcontract in een groot modellenbureau zoals het onze.

Word een model: Vereisten en minimumgrootte

Redacteur – Afgezien van het uiterlijk en de kenmerken van het model, wanneer is de perfecte startleeftijd voor modellen? Hoe lang moet je zijn om model te zijn?

Stephan Czaja – Je moet op je 15e of 16e met modellenwerk beginnen. Je moet tenslotte nog steeds je persoonlijkheid opbouwen, maar je hebt vooral je eigen modelportefeuille nodig. In het modellenportfolio verzamelen modellen hun beste foto’s van banen en fotoshoots met goede fotografen. Dit geeft de klant een snel overzicht van wat je al gedaan hebt en hoe veelzijdig je kunt zijn als model.

Hoe diverser de opnames, hoe meer facetten je laat zien, hoe groter de kans op een goede baan. Het duurt 2 of 3 jaar om een carrière op te bouwen, dus je moet vroeg beginnen, idealiter tijdens je schooljaren, zoals ik al zei, op 15- of 16-jarige leeftijd.

Goede modelbureaus zorgen ervoor dat de focus 100% op de school blijft. De eerste opnamen kunnen echter tegelijkertijd worden geregeld, een paar kleine klusjes kunnen worden gedaan en de eerste ervaringen kunnen worden opgedaan. Als je op 17- of 18-jarige leeftijd je school met succes afrondt, kun je aan je carrière beginnen. Als je de juiste kwalificaties hebt als model, kun je vervolgens aan de slag in de grote steden zoals New York, Los Angeles, Parijs of Londen.

Aanvraag en interview

Redactie – Welke foto’s moeten modellen meesturen bij hun sollicitatie als ze model willen worden?

Stephan Czaja – De foto’s van de modelapplicatie moeten altijd absoluut natuurlijk zijn! Geen make-up, geen styling, een eenvoudige outfit, bij voorkeur bestaande uit een zwarte broek en een zwart topje. Je hebt geen professionele fotoshoot nodig! Wij raden een eenvoudige mobiele telefoon aan, daglicht en bij voorkeur mama, papa of vrienden die snel een paar foto’s kunnen maken.

Zoals ik al zei, moet je er op de foto’s absoluut natuurlijk uitzien als een model, wat betekent dat je niet moet poseren en ook geen make-up en styling nodig hebt! Kijk frontaal in de camera, nu eens met open haar, dan weer met gesloten haar, met een ernstige blik, dan weer een glimlach. Dat van voren als een portret en een keer van opzij. Dat was het! Dat is alles wat je nodig hebt voor een goede modelapplicatie. In de volgende stap stuurt u uw foto’s naar het modellenbureau. Hier zal een van de modelscouts uw foto’s bekijken en als het bij het bureau past, krijgt u meestal binnen 7 dagen feedback van het modellenbureau of de modelscout.

Redactie – Volgers op Instagram, Youtube en TikTok spelen een steeds belangrijkere rol, hoe groot is de rol van sociale netwerken bij de selectie van modellen?

Stephan Czaja – Het aantal volgers op Instagram en dergelijke speelt geen rol in het selectieproces voor een casting- of modelaanvraag. Maar als je later als model werkt, helpen volgers je al aan banen, want steeds vaker kijken opdrachtgevers naar de socialemediaprofielen van modellen. Het grote doel van een reclamecampagne is bereik, en als je extra bereik kunt genereren door een model te boeken, is dat natuurlijk een groot pluspunt voor opdrachtgevers bij een casting of e-casting.

Dit betekent dat volgers nog geen rol spelen bij modelsollicitaties, maar ze kunnen later wel van pas komen bij het vinden van een baan.

Model banen: modellenwerk voor Instagram, Youtube en TikTok

Redactie – Elke klus is anders, van video’s maken voor Youtube tot fotoshoots voor Instagram: Hoe verschillend zijn de eisen op de verschillende gebieden? Waarin verschillen de kwaliteit en de vaardigheden van de modellen?

Stephan Czaja – Als het specifiek gaat om werk voor sociale media-inhoud, zijn foto’s voor Instagram relatief het gemakkelijkst voor jonge modellen. Het klassieke werk van modellen zijn immers fotoshoots. Maar als het gaat om bewegende beelden, of het nu gaat om Instagram Stories of video’s voor een post, wordt het een grotere uitdaging. Vaak moeten kleine, initiële sequenties worden aangeleerd, soms zelfs teksten. Hiervoor wordt niet één verhaal gemaakt, maar 20.

Ik denk dat de meest complexe op dit moment unboxing video’s en productpresentaties zijn. Unboxing-video’s voor YouTube en Instagram, maar ook Facebook of TikTok, gaan over het openen van een pakje met meestal min of meer onbekende inhoud. Waar het om gaat zijn de emoties die ontstaan bij het uitpakken, vreugde, verwondering maar ook ontdekking. Als u onder tijdsdruk werkt, bijvoorbeeld bij een videoproductie, moet u een relatief groot aantal details onthouden, van bepaalde merknamen tot productnamen, sequenties, zichtlijnen. Als een scène maar één keer gespeeld kan worden, zodat de emoties echt zijn, moet alles meteen kloppen.

Daar heb je echte professionals voor nodig, en daarom zijn er modelgietingen en e-gietingen.

Foto – Reclame voor Dailies met Johanna, Marie en Hannes @ CM Models

Video – Commercial voor Dailies met Johanna, Marie en Hannes @ CM Models

Foto – Reclame voor VW T-Cross met Milva @ CM Models

Video – Reclame voor VW T-Cross met Milva @ CM Models

https://www.youtube.com/watch?v=vJO6DLcGy7g

Video – Commercial voor VW T-Cross met Cara Delevingne (zelfde campagne)

https://www.youtube.com/watch?v=M4s4me2-d3U

Procedure voor het gieten van modellen

Redactie – Je organiseert veel modelcastings voor klussen, hoe gaat zo’n casting in zijn werk?

Stephan Czaja – Castings zijn relatief onspectaculair, vaak direct in het agentschap en, als het groter wordt, graag in een magazijn. Afhankelijk van de opdracht, verzamelen zich tot 150 modellen voor de ingang. In de ontvangstruimte krijgt elk model bij de inschrijving een nummer en wordt vervolgens bij naam of bij nummer genoemd. De meeste castings zijn relatief snel, de nadruk ligt op het uiterlijk van het model en natuurlijk haar persoonlijkheid, bijv. door te glimlachen en plezier te hebben in haar werk! Elk model stelt zich kort voor, toont haar eigen fotoportfolio en dan is het al: Volgende!

De rest van het gietproces is zeer individueel, afhankelijk van de job. Als we een casting voor een modeshow zouden doen, zou de volgende stap het passen zijn. Hier passen modellen de kledingstukken, de grote vraag: Passen de geselecteerde stukken uit de modecollecties bij het model? Indien nodig kunnen wijzigingen worden aangebracht of krijgt een ander model de kans.

Als het gaat om een casting voor social content of een commercial, worden vaak kleine live scènes uitgevoerd, soms worden ook korte video’s opgenomen voor de klant, bijvoorbeeld als er alleen marketingmedewerkers ter plaatse zijn. Bij zulke castings wordt dus al een kleine acteerprestatie verlangd. Natuurlijk is het geen complexe scène, het is gewoon om te zien of het model in een bepaalde rol kan glijden. Voor mode klanten, blijf je meestal precies zoals je bent, dat is genoeg voor een opname. Maar als je reclame maakt voor een bepaalde chocoladereep, bijvoorbeeld, of een automerk, dan heb je ook acteertalent nodig. Soms ben je de waaghals, dan weer de verlegen of de zakenvrouw in de sportwagen.

Casting tips: Hoe krijg je de baan

Redactie – Wat kun je modellen aanraden voor hun volgende casting? Heb je nog tips voor jonge modellen die hun eerste casting doen voor een social media- of reclamebureau?

Stephan Czaja – De eerste goede tip die ik kan geven is om altijd zelfverzekerd te zijn. Vooral voor jonge modellen is het moeilijk om bij de eerste casting de grote concurrentie aan te kunnen. Plotseling sta je op de castingplaats en ontmoet je 30, 40 of 50 andere modellen voor de eerste keer. In steden als Milaan zijn er soms wel 100 of 200 modellen tijdens de Fashion Week. Hier realiseert een jong model zich snel hoe groot de concurrentie is. Op dit moment mag je als model niet verlegen of terughoudend worden, want dat zie je aan je mimiek en gebaren. Maar je wilt positieve energie, vreugde en goed humeur uitstralen! Dan is dat precies waarom klanten modellen boeken. Natuurlijk zijn er ook banen waar je als model een serieus gezicht moet trekken, maar backstage bij de produktie hebben de teams altijd plezier en willen dan ook positieve mensen op de produktieset.

De tweede tip is zeker: vergeet nooit te glimlachen. Vooral na een lange dag, met veel castings en veel modellen die je als marketing of creative director hebt ontmoet, merk ik persoonlijk ook altijd hoe verfrissend een glimlach kan zijn. Vooral wanneer vijf kandidaten voor u een ernstige blik op hun gezicht hadden, is het een eenvoudige glimlach waarmee u extra aandacht kunt trekken.

Tip nummer drie is, zoals altijd, voorbereiding! Als je goed voorbereid bent op een model casting, als je de opdrachtgevers ontmoet en weet wat de opdracht inhoudt, heb je al veel bereikt. Als je dan spontaan een vraag krijgt als “waarom wil je model staan voor ons merk?” moet je een goed antwoord klaar hebben. Bovendien moet u ervoor zorgen dat u bij de casting zo natuurlijk mogelijk overkomt. Voor modellen betekent dit geen make-up, geen styling, gewone zwarte kleren. Vrouwelijke modellen moeten ook een zwarte bikini en hoge hakken hebben, ook in het zwart. Dat zijn mijn tips voor je volgende casting, misschien zie ik je nog eens.

Redactie – Hartelijk dank voor de antwoorden!

Video – Nike commercial met Louisa en Lisa @ CM Models

CM Models – Modellenbureau & Word Model

Leer wat het betekent om model te worden!