SEO op Facebook, YouTube en Instagram? Kanaal naam tot Video Marketing “Zoekmachine Optimalisatie

Social Media SEO – Na ons grote editorial over het onderwerp “basis zoekmachine optimalisatie“, wilden we vandaag dieper ingaan op het onderwerp “zoekmachine optimalisatie” op sociale netwerken zoals Facebook, YouTube en Instagram! In principe gaat het hier ook om “keyword” optimalisatie. Wij hebben het echter vaak over “zoekmachineoptimalisatie” op sociale netwerken wanneer wij vragen van klanten krijgen. Door de gerichte planning en voorbereiding van koppen, beschrijvingen, hashtags kennis voor het benoemen van bestandsnamen. Hoe kunt u uw eigen social media-project optimaliseren?

Basis: Google zoekmachine optimalisatie

Het grote doel bij optimalisatie, of het nu gaat om sociale media of zoekmachines, is het genereren van bereik en dus mogelijke verkoop, nieuwsbrief opt-ins, webinars, enz. Door het gebruik van bepaalde trefwoorden, verpakt in een verscheidenheid van informatie, wordt inhoud hoger gerangschikt door het algoritme van sociale netwerken of zoekmachines. Factoren zoals de hoeveelheid tekst, trefwoorden, structuur, koppen, media van derden, lijstitems, links, enz. beïnvloeden de PageRank-methode, die zoekmachineportalen gebruiken om de kwaliteit van websites te evalueren.

Lees meer over het PageRank proces in het artikel Zoekmachine Optimalisatie.

Zoekwoord optimalisatie op YouTube, Facebook, Pinterest, Instagram & Co.

Als u wilt begrijpen hoe trefwoordoptimalisatie werkt in sociale netwerken, moet u zich ook bezighouden met de optimalisatie van trefwoorden op homepages en online shops. Want uiteindelijk gaat het niet alleen om zoekwoorden, maar om het strategisch gebruik van bepaalde zoekwoorden in de context van gewone inhoud.

Eenvoudig gezegd: trefwoordoptimalisatie betekent niet dat je het woord “iPhone” duizend keer moet schrijven. Als het zo gemakkelijk was om op de eerste plaatsen in de zoekresultaten van sociale netwerken en zoekmachines te komen – natuurlijk is dat niet mogelijk!

Het gaat dus niet alleen om de hoeveelheid trefwoorden, maar ook om het verband met de andere inhoud.

Overgebracht naar YouTube betekent dit: een gedetailleerde YouTube-video over het onderwerp van uw keuze zou perfect zijn. Je geeft ruim 8 minuten waardevolle informatie in een monoloog en tagt deze video vervolgens met geselecteerde hashtags.

Als gebruikers vervolgens op Youtube zijn en zoeken naar dit specifieke onderwerp, de zoekterm invoeren in het zoekvak, dan neemt de kans toe dat uw sociale media-inhoud wordt weergegeven.

Dus je hebt altijd twee factoren nodig:

 1. De eerste prioriteit is altijd toegevoegde waarde voor de gebruiker, door informatie
 2. Op de tweede plaats komt de optimalisatie, zodat de inhoud door de gebruikers kan worden gevonden, b.v. via specifieke trefwoorden.

Tip! Een goede zoekwoordenplanning helpt ook bij het structureren van de video-inhoud

Uiteindelijk gaat het bij “zoekmachine-optimalisatie” in sociale netwerken, net als in Google, niet alleen om de hoeveelheid trefwoorden, dus de pure kwantiteit, maar om de kwaliteit van de inhoud.

Hier geven we een kleine lijst van stof tot nadenken voor het optimaliseren van uw sociale media kanalen. Indien u meer diepgaande informatie wenst, neem dan contact op met ons agentschap en onze contactpersonen! Wij zijn experts in conceptie, strategieontwikkeling en implementatie als het gaat om zoekmachineoptimalisatie, of het nu gaat om Google, Facebook of YouTube. We kijken uit naar uw project. Neem contact op.

Google zoekresultaten: Gebruikersgedrag en -perceptie

Hier te zien: Heatmap van de oogbewegingen.

Dus, zoals u hier kunt zien, is de 1e plaats de alfa en omega voor SEO managers op Google, YouTube, Facebook & Co. Wist u dat 90% van de gebruikers pagina 1 nooit verlaten? Een volle 68% let zelfs alleen op de eerste 5 plaatsen. Dat is de reden waarom veel bedrijven gebruik maken van Google AdWords. Hiermee kunnen advertenties bovenaan de zoekresultaten van Google worden geplaatst!

Rechtstreeks op rang 1? Hoe adverteren op Googlewerkt : Ads & Adwords

Facebook SEO? Namen, hashtags en groepen

Op Facebook zijn er twee belangrijke aspecten in het bijzonder. Naast de informatie die wij reeds hebben beschreven aan het begin van het artikel over het onderwerp zoekmachineoptimalisatie op het gebied van sociale netwerken, spelen met name groepen een belangrijke rol op Facebook. Daarom is de naamgeving van Facebook groepen maar ook de naamgeving van je eigen Facebook kanaal zo belangrijk.

Kanaalnaam en groepsnaam

De kanaalnaam van uw fanpagina, maar ook de mogelijke naam van uw groep als u discussie in uw eigen gemeenschap wilt bevorderen, moet zeer precies en specifiek zijn, zoekwoordoptimalisatie. Simpel gezegd:

Best Practice Facebook-groep Naam

Voor een groot, internationaal bedrijf werden afzonderlijke Facebook-groepen voor grotere steden aangemaakt. Het hoofddoel van dit bedrijf is, simpel gezegd, acceptatieproducten te verkopen. Via verschillende kanalen, bv. de app, maar ook in groepen, met een coach en regelmatige bijeenkomsten ter plaatse.

De optimale groepsnaam bevat dan de exacte naam van de activiteit, alsmede de plaatsnaam en de merknaam (de bedrijfsnaam is gewijzigd). Het belangrijkste is dat de precieze activiteiten worden aangegeven, in dit specifieke geval afslanken, diëten, enz.

 • Voorbeeld: “Slimax: Afvallen Berlijn”.
 • Merknaam + trefwoord + stad (lokale marketing)

Hoe preciezer het aanbod, hoe hoger de conversie. Dit maakt zoekopdrachten, of optimalisatie daarvoor, zo’n interessante strategie voor bedrijven in online marketing.

Wat maakt een “zoekopdracht” zo speciaal?

Allereerst: als u zoekt, heeft u een concrete behoefte of wens. Ons doel: op maat gemaakte inhoud voor zoekopdrachten. Op Instagram heb je maar een moment van waarneming, op Facebook een moment tot 30 seconden (bv. voor video’s) en op YouTube is het 10, soms zelfs 30, 60 minuten van waarneming.

Op het moment van de zoekopdracht heeft de gebruiker slechts enkele ogenblikken, enkele milliseconden, nodig om zijn klik te maken. Wie op dat moment een passend aanbod doet, wint de strijd om de clicks. Groepsnamen moeten dan ook zo nauwkeurig mogelijk zijn, niet alleen met de merknaam maar ook met het “waarom”! Wanneer u nieuwe Facebook-posts, nieuwe foto’s en video’s publiceert, vergeet dan niet om trefwoorden in de tekst te gebruiken.

Wil je meer weten over Facebook? Neem contact op met onze Facebook-experts! We kijken uit naar uw aanvraag en uw nieuwe project: Contact.

Hashtags: trefwoorden voor zoekopdrachten

Hoe belangrijk zijn hashtags? Wie begint met marketing op sociale netwerken, Facebook maar ook Instagram en YouTube, begint vaak met een groot aantal hashtags onder zijn eigen postings. Maar heeft dat echt zin?

Zoals zojuist beschreven, gaat het bij socialemediaposts in de eerste plaats om toegevoegde waarde voor de gebruikers (kwaliteit boven kwantiteit). Als je nieuwe, kleine social media-kanalen vergelijkt met de oude, grote, zul je snel merken dat de grote minder hashtags gebruiken. Bij de eerste analyse en waarneming zou je kunnen denken dat dit gebeurt omdat de kanalen zo groot zijn. Maar in feite is het omdat het over focus gaat! Als u bijvoorbeeld een bericht maakt over het onderwerp onroerend goed, moet u geen 30 of 40 verschillende hashtags gebruiken om aandacht te genereren. 3-5 hashtags zijn genoeg. Nauwkeurig, doelgericht en regelmatig terugkerend. Goede inhoud trekt de aandacht, niet veel hashtags.

Tip: Focus op specifieke hashtags

Daarom raden wij u aan 3-5 zeer gerichte en centrale hashtags te gebruiken waarop vaak wordt gezocht. Tip! Je kunt zelf naar hashtags zoeken in je Youtube app voor iOs en Android, ook op desktop en tablet PC. Je kunt meteen zien of een bepaalde zoekterm 1.000 views, 10.000 of 1 miljoen heeft als je naar de eerste video’s kijkt. Zoek naar populaire zoektermen of hashtags, want daar gebeurt het meest.

Voorbeeld van hashtags:

 • Slechte voorbeelden #koopwoning #makelaar #mooihuismettuin #zonnetuin #nieuwaanbod #I’mhappy #grootappartement #berlinkreuzbergzentrum #berlinkreuzberg #berlin #berlinmitte #inberlinwohnen
 • Goede voorbeelden: #real estate #broker #living #berlin #kreuzberg

Nog een tip, velen zoeken op het internet naar “goede hashtags” en laden op sites die hashtags aanbevelen om bereik op te bouwen zoals #like4like of #follow4follow. Deze hashtags doen niets voor hun groei. Ze willen echte fans die reageren op hun inhoud, niet “gewoon” volgers.

Facebook is het grootste sociale netwerk ter wereld met meer dan 2 miljard gebruikers. Dit maakt het tot het platform onder de sociale netwerken waarmee u het grootste aantal mensen kunt bereiken.

Meer over Facebook, Ads, Groepen & Co? Lees hier meer over ons Facebook marketing bureau

Youtube SEO: Video marketing en optimalisatie

Hoe werkt optimalisatie op YouTube? Zoekmachine-optimalisatie heeft veel zin, vooral op YouTube, omdat YouTube bij Google hoort (natuurlijk steunen ze elkaar). Dit betekent dat het grootste videoportaal ter wereld ook deel uitmaakt van het grote, nogal gigantische Google-universum. De activiteit en natuurlijk de optimalisatie op YouTube wordt dan ook hoog ingeschat door Google zelf.

Videomarketing, trefwoorden en beschrijving

In principe is de optimalisatie vergelijkbaar met de 10 SEO tips die we aan het eind van het artikel geven. Het gaat om betekenisvolle teksten, maar in een veel kortere vorm. Het gaat echter ook en vooral om passende koppen, interne en externe links en bepaalde trefwoorden die moeten worden gebruikt.

De overkoepelende term voor deze optimalisatiestrategie is “videomarketing”. Bij videomarketing wordt, net als bij zoekmachineoptimalisatie voor Google, naar twee gebieden gekeken: De inhoud van de video, van de structuur van de onderwerpen, d.w.z. de optimalisatie vóór de videoproductie, tot de optimalisatie na de videoproductie, via de beschrijving, thumbnails (voorbeeldafbeelding) en links, bv. naar andere interessante video’s van uw YouTube-kanaal. Voor sommigen is dit gedeelte van de beschrijving ook zeer interessant in termen van affiliate marketing. Voor iedereen geldt echter dat beide aspecten belangrijk zijn, zowel voor als na de videoproductie:

 1. Video-inhoud – themastructuur, structuur en entertainment tijdens de productie
 2. Video-optimalisatie – Van thumbnail (voorbeeldbeeld) en onderschrift na productie

Titel, tags en beschrijvingen met trefwoorden

De centrale methoden omvatten dus de klassieke parameters van de zoekmachine-optimalisatie. Daartoe behoren de titel van de YouTube-video, de tags, d.w.z. trefwoorden, de beschrijving van de video speelt een belangrijke rol bij zoekmachineoptimalisatie, maar ook bij het onderwerp call-to-action. Call-to-action betekent dat de gebruikers actief tot een actie worden aangezet. Bijvoorbeeld:

 • “Abonneer je nu op de nieuwsbrief!”
 • “Slechts 100 stuks in de winkel, koop uw model nu!”
 • “Klik hier om de kortingscode te krijgen!”

Goede kop, slechte kop – voorbeeld

Maar terug naar het onderwerp zoekmachineoptimalisatie, titels en beschrijvingen. Goede titels zien er bijvoorbeeld zo uit:

 • Goed – “Zoekmachine optimalisatie e-commerce: tips en trucs”.
 • Focus Trefwoord: Zoekmachine Optimalisatie
 • Secundaire trefwoorden: e-handel, tips, reizen

Bijvoorbeeld, een slechte titel zou er zo uitzien:

 • Slecht – “Hoe uw site te verbeteren”.
 • Trefwoord: geen
 • Secundaire trefwoorden: geen

Optimalisatie begint met het concept

De optimalisatie begint echter niet bij de titel en de beschrijving, maar begint bij de conceptie van de video of van de verschillende inhouden. Want YouTube heeft natuurlijk zeer krachtige software op de achtergrond die niet alleen de beelden in de YouTube-video’s evalueert, maar ook de gesproken inhoud. YouTube kan dus heel precies bepalen welke onderwerpen in een bepaalde video aan bod komen en welke niet.

YouTube stelt de beschrijving (taal-in-text) zelfs gratis ter beschikking; deze kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw eigen YouTube-video van ondertitels te voorzien.

Optimalisatie komt in de vorm van tekst, inhoud en visuele optimalisatie. Als de thumbnail (voorbeeldafbeelding) van een video goed ontworpen is en de conversie optimaliseert, stijgt de klikfrequentie en daarmee het bereik. Daardoor wordt de YouTube-video vaker bekeken, krijgt hij meer likes en wordt er ook vaker op gereageerd. Dit verhoogt op zijn beurt de YouTube-video in het algoritme en dit leidt tot een verdere toename van het bereik.

Laten we de afzonderlijke gebieden van video-optimalisatie nog eens samenvatten:

 1. Optimalisatie van de teksten, hier gaat het om titels, trefwoorden en beschrijving van de video’s
 2. Optimalisatie van de inhoud van de video, vooraf
 3. Optimalisatie van visuele eigenschappen, van thumbnail tot headerafbeelding, tot animaties in de video, om gebruikers zo lang mogelijk vast te houden.
 4. Interne linking in de beschrijving, bijpassende video’s van uw kanaal
 5. Externe link in de beschrijving, bijvoorbeeld naar uw online winkel
 6. Tip! Korte URL in plaats van lange links

Youtube is erg spannend voor bedrijven. Het aantal gebruikers neemt toe en er wordt meer inhoud geconsumeerd, dus Youtube is momenteel een goed reclameplatform.

Meer over Youtube SEO & Co? Lees hier meer over ons Youtube Marketing Agentschap

Instagram SEO

Op Instagram kan weinig worden geoptimaliseerd op basis van trefwoorden. De enige manier om aandacht te krijgen is via hashtags.

Het grote doel is dat een bepaalde hashtag trending is, d.w.z. onder de populairste berichten verschijnt. Afhankelijk van het aantal gepubliceerde berichten op een bepaalde hashtag, varieert de hoeveelheid tijd die een bericht in de trending kan zijn.

Deze “trending” posts worden getoond aan alle gebruikers die inloggen op de Instagram app en klikken op zoeken (vergrootglas icoon in de app). Hier kunt u nieuwe en interessante berichten vinden van mensen die u volgt, maar ook specifieke hashtags. U kunt hier ook zoeken, bijvoorbeeld naar #luxevastgoed.

Maar hoe kom je in deze trend? Laten we eens kijken naar een eenvoudig, theoretisch voorbeeld.

Trending berichten: Post gericht

Om de hashtag “mascara” (make-up) in de Tredings te krijgen, zijn op dit moment 12.000 likes en een relatief groot aantal reacties nodig. De berekening van een socialemediabureau is dan ook dat 14.000 “likes” worden en moeten worden bereikt, zodat de post door geïnteresseerden kan worden gezien op de trending pages (24 uur tot 7 dagen). Op die manier worden mensen die geïnteresseerd zijn in make-up en meer bepaald mascara, bewust van het bedrijf of het product.

Meer over het onderwerp Instgram, Trendings & Co? Lees hier meer over ons Instagram marketing bureau

Hier verwijzen we ook naar de eerder besproken paragraaf “Focussen op hashtags”.

Concentreer je op specifieke hashtags! Gebruik 3-5 zeer gerichte en centrale hashtags die vaak worden gezocht. Je kunt zelf naar hashtags zoeken in je Instagram app voor iOs en Android. U ziet onmiddellijk of een bepaalde hashtag 100 berichten, 1.000 of 1 miljoen heeft – dienovereenkomstig wordt er vaak over het onderwerp “gepraat”. Zoek naar populaire hashtags, want dit is waar het meeste gebeurt. Hier zijn enkele voorbeelden van goede en slechte hashtags:

 • Slechte voorbeelden #koopwoning #makelaar #mooihuismettuin #zonnetuin #nieuwaanbod #I’mhappy #grootappartement #berlinkreuzbergzentrum #berlinkreuzberg #berlin #berlinmitte #inberlinwohnen
 • Goede voorbeelden: #real estate #broker #living #berlin #kreuzberg

Nog een tip, velen zoeken op internet naar “goede hashtags” en laden op pagina’s die hashtags aanbevelen om bereik op te bouwen zoals #like4like of #follow4follow. Deze hashtags doen niets voor hun groei. Ze willen echte fans die reageren op hun inhoud, niet “gewoon” volgers.

Tips! Top10 Zoekmachine Optimalisatie – leringen van Google

 1. Trefwoorden – Bepaal uw trefwoorden, bij voorkeur in een redactioneel plan.
 2. Focus – Focus op één trefwoord per pagina
 3. Toegevoegde waarde – creëer informatieve inhoud van ten minste 500 woorden
 4. Interne links – Zet zinvolle links in de tekst
 5. URL – Maak goede URL’s gebaseerd op de titel en zonder vulwoorden (am, im, and, …)
 6. Andere elementen – Gebruik opsommingstekens, nummering en tabellen
 7. Image SEO – afbeeldingen, foto’s en foto’s moeten worden geoptimaliseerd voordat ze worden geüpload (compressie, bestandsnaam, enz.)
 8. Inhoud van derden – Gebruik media van derden, zoals Youtube, Instagram en Facebook
 9. Externe links – links van andere pagina’s (backlinks)
 10. Google Ads – Gebruik Google AdWords om gerichte aandacht te krijgen
 11. Meer over het onderwerp… Zoekmachineoptimalisatie (SEO)