Online winkel met WooCommerce – systeem opzetten, betaling instellen & aan de slag

Ik hou me meestal bezig met e-commerce aan de zijlijn. Meestal gaat het om een project waarbij ik e-commerce media gebruik, van brochureontwerp tot websites. Maar ik werk momenteel zelf aan een nieuw project. Aangezien ik op zoek was naar tips en voornamelijk Engelse instructies vond, dacht ik dat een eenvoudige Duitse uitleg op internet wel handig zou zijn!

Uw online winkel met WordPress + WooCommerce

De eerste vereiste hiervoor is een basiskennis van technologie. Maar maak je geen zorgen, door op de website te klikken heb je al aan 80% voldaan! Met een beetje ijver en een paar uur tijd kan iedereen zijn eigen online winkel opzetten – gratis en volledig gebaseerd op open source. Het is het waard. Want uiteindelijk, met WordPress + WooCommerce, heb je een onafhankelijk systeem voor je individuele behoeften als ondernemer.

Waarom? Als u een beetje tijd investeert, bespaart u later veel tijd. Mijn aanbeveling:

Een goede cappuccino van het café dat je vertrouwt
ongeveer 2-3 uur tijd

WordPress

Vandaag gaat het er allemaal om WordPress + WooCommerce in een korte tijd aan de praat te krijgen. Als je eenmaal geoefend bent, heb je maar een paar minuten nodig. Maar vandaag nemen we even de tijd. De basis voor onze online winkel zal het content management systeem (CMS) WordPress zijn. Hiermee kan inhoud (bv. teksten of afbeeldingen) relatief gemakkelijk worden beheerd, zelfs met een beetje technische ervaring. Tegelijkertijd maakt WordPress ook complexe systemen mogelijk. WordPress kan uitgebreid worden. Net als kleine apps voor smartphones zijn er plugins die nieuwe functies mogelijk maken. Een van deze plugins heet WooCommerce.

WooCommerce

Met WooCommerce kunnen online winkels op een even eenvoudige en ongecompliceerde manier worden opgezet. Om u de vaak dure reis naar een agentschap te besparen, zal ik u eerst de setup van WordPress en WooCommerce voorstellen:

Installatie

WordPress

De voorwaarde voor WooCommerce is WordPress. WordPress is gemakkelijk op te starten, vaak voorgeïnstalleerd door de provider. Als alternatief kunt u ook uw eigen systeem creëren op www.wordpress.com. Voor meer ervaren gebruikers zou een eigen installatie (FTP/SQL) verplicht moeten zijn.

WordPress Downloaden

WordPress Online op www.wordpress.com

Probeer het zelf met FTP/SQL? Elma Studios legt hier uit hoe het moet

WooCommerce

Zodra WordPress is geïnstalleerd, ontbreekt er slechts één plugin, WooCommerce. De online winkel plugin voor WordPress. De gemakkelijkste manier is om het direct te downloaden via ‘Dashboard > Plugins > Installeren’. Als alternatief heb ik ook de download als een link (onder de schermafbeelding).

WooCommerce (Teil 1): Plugin installieren

WooCommerce (Teil 1): Installation

WooCommerce Downloaden

WooCommerce vraagt u om alle pagina’s in te stellen in het dashboard na installatie. Zodra u bevestigt, is WooCommerce volledig geïnstalleerd. De plugin en alle noodzakelijke pagina’s (zoals ‘Mijn account’, ‘Winkelmandje’).

WooCommerce (Teil 1): Einstellungen

Je hebt een nieuwe, schone online winkel voor je. Gefeliciteerd!

WooCommerce instellen

Eerste instellingen

Enkele instellingen zijn essentieel voor de werking van het systeem. U kunt ze vinden in ‘Dashboard > WooCommerce > Instellingen’. In het tabblad “Algemeen” moet u zeker aandacht besteden aan landen en munteenheden:

Duitsland
Verkoop locaties
Valuta

WooCommerce (Teil 1): Währung und Länder bestimmen

Belasting over de toegevoegde waarde

Activeer in het tabblad “BTW” (als u niet onder de regeling voor kleine ondernemingen valt) het optieveld “Activeer BTW”.

WooCommerce (Teil 1): Steuer festlegen

TIP! Voor een eenvoudige prijsbepaling raad ik u ook aan te klikken op “Ja, ik voer de productprijzen inclusief BTW in”. Waarom? Op deze manier kunt u uw prijzen instellen, bijvoorbeeld 59,99 en WooCommerce zal automatisch het netto bedrag en de BTW berekenen. In het keuzeveld “Toon de prijs in de winkel” selecteert u “Inclusief BTW”. Anders zouden alle prijzen in de online-shop later zonder BTW zijn.

Na de “BTW opties” gaan we nu naar “Standaardtarieven”. Daar vult u het standaardtarief in, in Duitsland meestal 19% BTW. In de schermafbeelding ziet u de belangrijkste instellingen, zoals landcode, belastingtarief en belastingnaam.

WooCommerce (Teil 1): Steuersätze verwalten
U kunt precies hetzelfde doen voor de “gereduceerde tarieven”. Hier kunt u verlaagde belastingtarieven in de onlineshop invoeren. Bijvoorbeeld 7% voor de meeste voedingsmiddelen. Daarna, zoals altijd, “Wijzigingen opslaan”.

Betaling en meer

In de ‘Instellingen’ vindt u naast ‘Algemene instellingen’ en ‘Belasting over de toegevoegde waarde’ nog veel meer opties – die een beetje buiten het bestek van deze blogpost vallen. Klik een beetje rond en vind de relevante opties. Alles is goed beschreven.

WooCommerce (Teil 1): Zahlung

Kijk bijvoorbeeld eens naar het tabblad “Afrekenen”. Onderaan de pagina vindt u “Betaalmethoden”. Hier kunt u direct een standaardmethode kiezen, maar ook een klassieke bankoverschrijving of betaling via Paypal.

Gefeliciteerd – je bent klaar om te gaan!

Komt volgende week! Deel2: Producten beheren in WooCommerce