WordPress zelf installeren – Zo doe je dat! Filezilla, SQL en setup

Vaak rijst de vraag: Kan ik WordPress zelf installeren? Ja, met drie eenvoudige, gratis software tools voor FTP transfer (lokale harde schijf naar server/webspace), Notepad++ om de wp-config.php te bewerken en PhpMyAdmin voor uw WordPress databases. Maar laten we eenvoudig en stap voor stap te werk gaan.

Samenvatting: Alle stappen van de installatie

Hoe installeer je zelf je content management systeem:

  1. Gegevensoverdracht met FTP-client Filezilla
  2. Wp-config.php aanpassen met Notepad++
  3. Opslaan, wijzigen, bewerken van databases met PhpMyAdmin

Nog niet overtuigd van content management? In het artikel Wat is Content Management heb ik eens de talloze voordelen van moderne CM systemen zoals WordPress, Typo, Drupal en Co. uitgelegd. Zo niet, veel plezier met je eerste WordPress installatie:

Gegevensoverdracht met Filezilla: FTP-client

Met het FTP programma FTP Filezilla heeft u toegang tot uw FTP server. Het onovertroffen voordeel van FTP Filezilla is dat u gemakkelijk gegevens kunt uitwisselen, bewerken of aanmaken alsof de server een lokale harde schijf is. Dankzij het FTP-clientprogramma kunt u gemakkelijk uw website- of servergegevens beheren.

Uitwisseling en overdracht van gegevens

In principe bestaat FTP Filezilla uit drie vensteronderdelen. Ten eerste heb je de bestandsbrowser van je lokale systeem, d.w.z. je computer, en ten tweede heb je een directory van je FTP-server/webruimte. U kunt nu gegevens overbrengen tussen de twee vensters. Op deze manier kunt u gemakkelijk e-commerce productafbeeldingen of profielfoto’s van uw bedrijfswebsite uitwisselen. Het derde venster toont u de actieve transfers die momenteel plaatsvinden. U vindt het onder de twee bestandsbrowsers. Hier kunt u de huidige status van gegevensoverdrachten en wachtrijen zien. In FTP Filezilla hebt u ook de mogelijkheid om parallel te werken in verschillende vensters, wat als voordeel heeft dat u aan verschillende projecten tegelijk kunt werken.

Stap 2: wp-config.php aanpassen

Notepad++ HTML, CSS, alles

Om uw WordPress (alternatief CMS) toegang te geven tot de database, moeten we eerst wp-config.php aanpassen. Het bevindt zich in de /root van uw WordPress directory en kan gemakkelijk worden geopend met de Notepad++ editor.

De volgende vijf regels moeten nu worden aangepast DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD, DB_HOST en (indien gewenst) de tabel prefix (dit is een kleine afkorting die later in de SQL database zal verschijnen. Bijvoorbeeld, wp_posts, wp_options, etc.). U kunt alle gegevens krijgen van uw web hoster of na de creatie van de database. Laten we gaan:

[...]

/** Vervang database_name_hier door de naam van de database die je wilt gebruiken. */
define('DB_NAME', 'database_name_here' 'database_name');

/** Vervang username_hier door uw MySQL database gebruikersnaam */
define('DB_USER', 'gebruikersnaam_hier' 'database gebruiker');

/** Vervang wachtwoord_hier door uw MySQL wachtwoord */
define('DB_PASSWORD', 'password_here' 'password');

/** Vervang localhost door het MySQL server adres */.
define('DB_HOST', 'localhost' 'mysql123.domain.com');

[...]
$table_prefix = 'wp_';

[...]
define ('WPLANG', 'en_DE'); // hier kunt u de taal van uw systeem veranderen, bijv. in en_EN voor Engels.

U kunt zeker de klassieke teksteditor gebruiken die al op uw Windows of Apple computer is geïnstalleerd. Als u echter werkt met grote documenten of in programmeertalen zoals HTML, CSS of PHP, is het raadzaam een overeenkomstig programma zoals Notepad++ te gebruiken.

Onze favoriete teksteditor

Het voordeel van Notepad++ is dat je individuele codes in kleur kunt zien. Hierdoor kunt u snel en gemakkelijk navigeren, zelfs in grotere tekstbestanden. Dankzij de snelle en eenvoudige navigatie in de teksteditor kunt u documenten snel en efficiënt bewerken. U hebt echter nog tal van andere opties. Voor eenvoudige gebruikers bevelen wij bijvoorbeeld de zoekfunctie aan, die u kunt uitvoeren via Ctrl+6. U kunt ook bepaalde woorden of tekencombinaties vervangen door op het tabblad “Vervangen door” te klikken. Als u bijvoorbeeld een bedrijfsnaam hebt die vaak wordt genoemd en u wilt die naam volledig veranderen, bijvoorbeeld door een koppelteken toe te voegen in het midden van het tweede woord van uw naam, dan kunt u die naam globaal vervangen. Globaal betekent in het hele document met één klik.

lukinski-content-management-2014-top-5

Met Notepad++ beschik je dus over talrijke functies om teksten snel en gemakkelijk te bewerken, om programmatalen te bewerken of ook om teksten op een gestructureerde manier te bewerken.

Stap 3: Opslaan, wijzigen, bewerken van databases

PhpMyAdmin – Databanken

Met PhpMyAdmin kunnen we de database achteraf aanpassen. Hier kunnen we ook reservekopieën exporteren en nog veel meer. Of het nu gaat om uw eigen online winkel, website of nieuwe landingspagina. Contentmanagementsystemen vereisen een database, die u wellicht kent als een SQL-database. MySQL om precies te zijn. Met PhpMyAdmin kunt u deze database benaderen, bewerken en ermee werken. In de meeste gevallen heeft u de database maar één keer nodig, bij de eerste installatie van uw bedrijfswebsite of online winkel met CM-systemen zoals WordPress, Typo3 of Cantao.

SQL is als Excel

Om SQL uit te leggen, stel je een Excel tabel voor. In deze Excel-tabel kunt u verschillende mappen hebben, evenals verschillende tabellen of kolommen. Elke rij bevat nieuwe informatie, wat ook het geval is met SQL.

step1-wordpress-passwort-sql-datenbank

Met PhpMyAdmin kunt u de database bewerken, d.w.z. commando’s invoeren. U kunt bijvoorbeeld gebruikers of hun wachtwoorden wijzigen. Later heeft uw content management systeem toegang tot deze database. Informatie is hier vandaan gehaald. In de database vindt u onder meer uw websitenaam, uw individuele bijdragen, website-instellingen en nog veel meer. Nog niet overtuigd van content management? In het artikel Wat is Content Management, legde ik de talloze voordelen uit van moderne CM-systemen zoals WordPress, Typo, Drupal en andere.