Content Management / CMS- De Top 5 van WordPress tot Typo3 en Cantao

Content management voor bedrijven (d.w.z. voor websites en online shops) heeft betrekking op alle activiteiten, processen en instrumenten in verband met schoon gegevensbeheer. Het gaat niet alleen om teksten, d.w.z. inhoud, maar ook om het mediabeheer van grafieken, video’s of mappen. Vaak beginnen bedrijven met weinig inhoud, een homepage, wat informatie over het bedrijf of bureau, plus een portfolio van projecten en producten. Met een beetje tijd en groei komen er meer bijdragen, meer pagina’s, producten, categorieën, teksten en afbeeldingen. Wat inhoudsbeheer onderscheidt en het onmisbaar maakt voor ondernemingen is de geordende structuur en de nauwkeurige aanduiding van informatie.

Content Management Systemen – Homepage en meer

In het algemeen is het voordeel van een CMS dat u het kunt koppelen aan verschillende gegevens die elke gebruiker gemakkelijk kan bewerken in de back-end. Je hebt toegang tot alle media decentraal, van overal ter wereld. Het enige wat u nodig hebt is een werkende internetverbinding en u kunt alle gegevens op uw website permanent wijzigen. Een content management systeem is geen ingewikkelde constructie; met de juiste workshop kunt u WordPress binnen een paar uur leren gebruiken. Het systeem is grotendeels vergelijkbaar met de functies van klassieke kantoorprogramma’s zoals Word of Excel.

Laten we zeggen dat u een nieuw evenement op uw homepage wilt promoten. U wilt een afbeelding, een kop en wat tekst invoegen met een link naar de pagina van het evenement. In WordPress kunt u gemakkelijk afbeeldingen verslepen, teksten invoegen en bewerken door in te loggen op het systeem, naar “Pagina bewerken” te gaan en de gewenste stappen uit te voeren.

Voordelen van content management systemen

Dus wat is nu precies het voordeel van een content management systeem als WordPress? WordPress is een gratis programma, je kunt het wereldwijd downloaden en installeren op (bijna) alle servers van hosting providers. WordPress wordt niet gemaakt door “één persoon”, of door één bedrijf, maar door velen. Het beroemde door gebruikers gegenereerde web. De ontwikkeling wordt gedaan door veel verschillende mensen die hun eigen problemen identificeren, oplossen en publiceren. Door het systeem voortdurend te verbeteren, beschikt u ook over constante veiligheidsupdates en werkt u aan uw website met de nieuwste normen op het web.

Met WordPress kunt u gemakkelijk en ongecompliceerd werken, als zelfstandige of met velen met hem of met nog meer werknemers U kunt altijd toegang krijgen tot het systeem vanaf verschillende plaatsen wereldwijd, bewerken of nieuwe pagina’s en media maken. Toen ik begon, was het vaak veel werk om een website te maken, je moest op zijn minst HTML en CSS kennen en natuurlijk begrijpen hoe je alle scripts naar een server moest verplaatsen. De meeste van deze problemen zijn opgelost door slimme open source oplossingen zoals WordPressm voor elke eindgebruiker. Vandaag de dag kun je een blog runnen, het ontwerp en de lay-out veranderen en natuurlijk alle soorten inhoud zelf maken zonder geavanceerde computervaardigheden. Hiervoor zijn geen geavanceerde computer- en programmeervaardigheden meer nodig, zoals vroeger het geval was. Bovendien hebt u geen hoge investeringskosten en bent u onmiddellijk wereldwijd bereikbaar.

Top 5 – Overzicht van de beste gratis CMS

Dus als u momenteel nadenkt over uw digitale media, denk dan ook na over uw content management. Mijn aanbeveling is om gebruik te maken van content management systemen, kortweg CMS. Er zijn tal van alternatieven op het internet, de meest populaire zijn:

logo-lukinski-medien-agentur-wordpressWordPress

WordPress, de 0815 tool voor alles: Uw website is uw visitekaartje op het web. Probeer daarom de complexiteit van uw CMS aan te passen aan die van uw bedrijf. WordPress wordt aanbevolen voor veel van mijn klanten. Het is wereldwijd het populairste CMS-systeem en biedt zelfstandigen, kleine en middelgrote ondernemingen alle mogelijkheden van een professionele online aanwezigheid. De open source principes vermeld in Typo3 zijn ook van toepassing op WordPress. Iedereen kan lay-outs wijzigen, plug-ins toevoegen of zelfs eigen subpagina’s programmeren. Het voordeel: WordPress plug-ins zoals WooCommerce maken het relatief eenvoudig om online winkels voor verschillende industrieën te realiseren. In mijn referenties vindt u vooral online winkels uit de Keulse lifestyle- en mode-industrie.

Typo3

In media agentschappen wordt Typo3 CMS beschouwd als een krachtig CMS, dat, net als de andere vertegenwoordigers van de Top 5 CMS lijst, gratis open-source software is. Hiermee kunnen ontwikkelaars zelf lay-outs en ontwerpen van de website bepalen of ook plugins, d.w.z. programma-extensies, toevoegen. Het Typo3 content management systeem is krachtig; alle denkbare functies en uitbreidingen zijn mogelijk. Dit maakt het echter ook complex – dit zal opnieuw besproken worden in het WordPress deel (2). Naar mijn mening is de backend van het Typo3 CMS bijzonder moeilijk voor leken. Het bewerken van afzonderlijke pagina’s en teksten vereist heel wat knowhow. Het is echter absoluut aan te bevelen voor digitale projecten van middelgrote en grote bedrijven. Daarom verdient het de eerste plaats voor digitaal content management met Typo3.

logo-lukinski-medien-agentur-cantao-cms Cantao

Ik gebruik Cantao zelf niet, maar het werd mij als alternatief aanbevolen door betrouwbare vrienden uit Hamburg. Net als Typo3, WordPress, Drupal & Co, is ook Cantao gratis beschikbaar. Cantao wordt langzamerhand een soortgelijk alomvattend systeem als de andere CMS. Het contentbeheer van Cantao is eenvoudig en overzichtelijk. Dit betekent dat zelfs minder ervaren gebruikers hun eigen homepage kunnen maken. Net als bij Typo3 zijn er echter nadelen aan alle voordelen. Het beheer van de inhoud kan omslachtig worden als er te veel bestanden zijn. Maar als je het aantal bestanden tot een minimum beperkt, is Cantao CMS een slank en snel systeem.

Content Management Systemen – Conclusie

De classificatie en beschrijving van de top 3 systemen moet u laten zien hoe verschillend de toepassingsaanbevelingen kunnen zijn. Voor middelgrote en grote bedrijven is een complexer, maar gevarieerder CMS zoals Typo3 aan te bevelen. Voor zelfstandigen, kleine en deels middelgrote bedrijven, zou WordPress altijd een goede oplossing moeten zijn – vooral omdat het voor klanten mogelijk is om hun eigen inhoud te beheren, zelfs zonder expertise. Voor degenen die iets “nieuws” willen proberen, zou Cantao CMS een verstandig, slank alternatief zijn.

[shortcode-variabelen slug=”adsense-content”]