Adobe Premiere Pro – videotraining voor beginners: van autocorrectie tot bewerken

Adobe Premiere Pro – Steeds meer fotografen stappen over op videobewerking! Waarom niet? Niet alleen voor sociale-mediamarketingideeën van klanten heb je steeds meer videomateriaal nodig, ook op de verkooppunten, rechtstreeks in de winkels, POS vindt steeds meer videomarketing plaats. Grote ketens rusten nu hele kassa’s uit met grote schermen waarop voortdurend reclame te zien is. Voor fotografen is het ook zinvol om gewoon een video te maken parallel aan een shoot. Natuurlijk hebben niet alleen fotografen een videobewerkingsprogramma nodig, maar ook veel reclamebureaus, marketingbureaus of interne bureaus van grotere bedrijven, zoals modeketens. Er zijn verschillende videobewerkingsprogramma’s op de markt voor dit doel, zoals Sony Vegas en de meest populaire software, Adobe Premiere Pro.

Adobe Premiere Pro Video Opleiding

Adobe Premiere: leer video bewerken van A-Z in de online cursus

Adobe is een van de grootste softwarebedrijven voor de creatieve industrie. Premiere Pro behoort tot de grote Adobe-reeks. Naast het videobewerkingsprogramma omvat dit ook beeld- en grafische software zoals Photoshop, InDesign en Illustrator, alsmede software voor audio-opname en animatie, en Adobe After Effects.

Met Adobe Premier Pro kunt u video’s bewerken, wijzigen en knippen. In principe heeft de videobewerkingssoftware een zeer eenvoudige structuur, zoals Final Cut op de Mac of zoals Movie Maker voor Windows. In principe bestaat het programma uit een videobewerkingsspoor en een mediavenster. Daar kunt u alles samenvoegen en het aan het eind bekijken in een preview. Maar we zullen later op de individuele ramen terugkomen!

Gemakkelijk te leren: Adobe Premiere Pro voor videobewerking

Videoproductie is nog nooit zo eenvoudig geweest. Vooral door de verspreiding van video’s, bv. via het mobiele web of sociale netwerken, gaat de trend duidelijk in de richting van bewegende beelden. Ook advertenties met video’s converteren veel beter en genereren meer interacties en klikken dan een stilstaand beeld. Dit principe werkt, zoals eerder beschreven, niet alleen bij sociale media of online marketing, maar ook direct bij de verkoopstand, in de winkel. Mensen letten op beweging en zijn daarom erg gefixeerd op het kijken naar bewegende voorwerpen. Dit principe is heel eenvoudig en heeft altijd gewerkt.

Denk maar aan Times Square in New York en de enorme videoschermen. Ook al weten wij mensen dat het om reclame gaat, toch kijken en ontvangen wij, al is het maar voor een paar seconden, de marketingboodschappen die in de video’s worden geplaatst. Zelfs op populaire plaatsen of in media waarvan we precies weten dat er reclame wordt geplaatst.

Videomarketing en videobewerking, hoe bereik je meer

Het videobewerkingsprogramma Adobe Premiere Pro maakt het gemakkelijk om dergelijke video’s te maken. De videosoftware maakt niet alleen films in HD mogelijk, maar kan ook rechtstreeks worden gesneden in verschillende formaten, bv. voor Instagram. Op die manier kunnen ook online-marketingbedrijven hun reclameclips aanpassen aan de afzonderlijke netwerken en zich dus één op één houden aan de voorgeschreven formaten. Het naleven van deze specificaties verhoogt op zijn beurt de interactie, aangezien de ruimte in de sociale netwerken of in de verkooppunten optimaal wordt benut.

Maar de software kan veel meer, natuurlijk biedt hij ook talrijke effecten en mogelijkheden om de video visueel te verbeteren. U kunt kleuren veranderen, tonale correcties aanbrengen of contrasten aanpassen. En dit zijn nog maar de eenvoudige mogelijkheden die worden geboden aan beginners die willen leren werken met Adobe Premiere Pro.

Adobe Premiere Pro voor experts en beginners

Adobe Premiere Pro is een absoluut betrouwbare software voor zowel beginners als gevorderden. U kunt er ook ondertitels mee maken, bijvoorbeeld met afzonderlijke Photoshop-lagen. Deze zijn uiterst effectief omdat niet alle video’s tegenwoordig met geluid worden afgespeeld. Vaak zijn mensen onderweg, in de metro of gewoon op het werk en consumeren ze video’s in stilte. Daar helpen ondertitels om de betreffende boodschap nog meer over te brengen dan zonder. In het programma kunt u echter ook parallelle sequenties maken of veel uitgebreidere wijzigingen in de video aanbrengen. Voor deskundigen is Adobe Premiere Pro dan ook een absoluut betrouwbaar instrument voor het maken van video’s.

Natuurlijk kunnen ook beginners de software relatief gemakkelijk leren. Vooral degenen die al ervaring hebben met andere grafische programma’s zullen zich snel vertrouwd kunnen maken, aangezien het gebruik niet wezenlijk anders is. In principe is het gewoon een kwestie van een paar nieuwe functies leren kennen en overgaan van het idee van een enkel beeld naar een bewegende actie. Het verhaal van de clip maakt veel verschil, ook al is het maar klein.

Videomarketing: de actie, verhalen wekken emoties op

Bij videomarketing gaat het om het verhaal, net als in een goede Hollywoodfilm, er moet een verhaal zijn en een rode draad die mensen ontroert, bindt of interesseert. Pas met de ontluikende belangstelling zal de aandacht verschuiven naar de video. Als we een heel eenvoudig verhaal vertellen, kunnen we de video openen met een eenvoudige vraag. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “Weet je dit al?” Veel mensen zullen hiernaar kijken en zich afvragen wat ze nu precies nog niet weten! Dit is al de eerste stap naar interactie, de gebruiker is geïnteresseerd in onze video.

In het volgende moment hangt het natuurlijk af van degene die de video monteert of degene die de video van tevoren heeft bedacht. Lukt het je nu om de aandacht te trekken? Dat is precies wat er moet gebeuren! Bij videomarketing, of het nu op Facebook of YouTube is, hebben online marketeers maar twee of drie seconden om iemand te inspireren. Op YouTube, heb je ongeveer vier tot vijf seconden om de gebruiker op te pikken. Daarom worden reclameboodschappen bijvoorbeeld slechts 5 seconden getoond, waarna de gebruiker actief kan beslissen om de film rechtstreeks te bekijken of om de reclamespot tot het einde te bekijken.

Werken met Adobe Premiere Pro voor beginners: de software

Als u Premiere Pro voor de eerste keer opent, ziet u eerst een leeg venster, zoals bij alle andere programma’s van de fabrikant. In dit lege venster kunt u nu kiezen wat voor soort project u wilt maken. In de regel zult u nu gaan voor de vrij gebruikelijke “cuts”, in het formaat 16 to 9. Dit formaat kent iedereen, van de gebruikelijke HD-standaard. Bovendien heb je de keuze hoe de output uiteindelijk moet zijn, en hier krijg je meestal nog 25 beelden per seconde. 25 beelden per seconde betekent dat er 25 beelden in één seconde worden afgespeeld. Het menselijk oog neemt slechts iets minder waar en zo wordt de optische illusie van beweging gecreëerd. In de basisinstellingen konden we echter ook andere cameraformaten kiezen.

Zodra de basisinstellingen zijn gemaakt, wordt het bewerkingsvenster geopend. Ook hier worden eerst de gebruikelijke basisinstellingen geopend. Dit betekent dat we nu een scherm hebben dat in verschillende gebieden is verdeeld.

  1. Mediavenster, linksboven
  2. Voorbeeld (media, videobewerking), rechtsboven
  3. Effecten, linksonder
  4. Videobewerking, rechtsonder

Laten wij nu overgaan tot de afzonderlijke vensters en elementen van het programma:

Het mediavenster is uw video-, beeld- en geluidsarchief

Het mediavenster is een zeer belangrijk organisatorisch element in Adobe Premiere Pro. Hier kunt u alle media opslaan en sorteren. Voordat je een video in de bewerking zet, waar we het zo dadelijk over zullen hebben, moet die eerst in het mediavenster gezet worden. Niet alleen videobestanden worden hier geplaatst, maar ook afbeeldingen. Hier worden ook alle speciale elementen opgeslagen, b.v. ondertitels of banners.

In het mediavenster kunt u ook nieuwe sequenties maken (videobewerking). Sequenties maken het mogelijk video’s in meerdere, over elkaar liggende sporen te bewerken. Elke afzonderlijke sequentie heeft een specifiek uitvoerformaat. Dit betekent dat we bijvoorbeeld een sequentie speciaal voor YouTube kunnen maken in HD (1920x1080px) en een tweede voor Instagram in 640×640 pixels. Beide sequenties staan in het mediavenster met onze video’s. Van hieruit kunnen we naar het snijraam kijken. Dubbelklik op de sequentie om deze te openen. Maar je hebt ook verschillende tabbladen in het snijvenster waarmee je de gewenste volgorde kunt selecteren.

De tijdlijn: videobewerking en effecten

In het Adobe Premier bewerkingsvenster kunnen nu videobestanden, maar ook foto’s, grafieken en titels en ondertitels worden samengevoegd. Zoals in alle gangbare videobewerkingsprogramma’s, bestaat het bewerkingsvenster uit verschillende sporen. Deze sporen zijn over elkaar heen gelegd. Als we een video op het eerste spoor plaatsen en vervolgens een video op het tweede spoor er direct boven, wordt alleen de tweede video weergegeven. Op deze manier kunnen we later video-effecten maken, bijv. pijlen in een video. Als we een video in het eerste spoor zetten en een transparante pijl in het tweede spoor erboven, dan wordt de pijl boven de video weergegeven. Dit zou een eenvoudige oplossing zijn, b.v. voor online-marketingbedrijven om in de video op een bepaald detail, het product of de dienst, te wijzen.

De expliciete productverwijzing in video’s brengt toch al veel op! Onze ervaring leert ons ook dat video’s die relatief eenvoudig zijn gehouden en waarin het product duidelijk wordt geïdentificeerd en benoemd, het best converteren. Het maakt niet uit of het een geschilderde cirkel of een pijl is.

Het effectenpalet: kleuren, snelheid, effecten en meer

Terwijl het mediavenster linksboven staat en het bewerkingsvenster rechtsonder, staan de effecten in het begin linksonder. De effecten in Adobe Premiere zijn zeer divers voor videobewerking. Van heel eenvoudige dingen als een zwart-wit filter of toonwaardecorrecties (hier stel je de witwaarden en de zwartwaarden zo in dat de contrasten perfect verdeeld zijn) kun je hier werkelijk alles doen! Het palet effecten is zo gevarieerd dat het de moeite loont veel YouTube-tutorials te bekijken, want elk effect biedt bijzondere mogelijkheden bij videobewerking. Tutorials leggen de effectinstellingen rustig uit en u kunt de video’s altijd terugspoelen.

Het voorbeeldvenster: video-uitvoer in individueel formaat

De preview staat rechtsboven in het scherm. Als u zich nog steeds in de basisinstellingen bevindt, ziet u links een voorbeeldvenster voor het individuele mediabestand, bijv. als u een voorbeeld van een video uit de mediabibliotheek wilt bekijken. Direct rechts is de preview video voor de video tracks. Hier kunt u de bewerkte video met één druk op de knop in een preview bekijken. Er zij op gewezen dat voor videobewerking een zeer krachtige computer nodig is. In de regel zijn dit zeer moderne notebooks of een vaste computer. Als u er nog geen hebt, kunt u onder andere een MacBook Pro aanbevelen.www.gravis.de

Video tutorials op Youtube: Veel is ook gratis beschikbaar

Hoewel er veel online video's gratis beschikbaar zijn, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een online Premier Pro-cursus. De video's zijn gesorteerd zodat je een A-Z gids hebt. De video's zijn ook in het Duits! Als je toch op Youtube wilt kijken, hier is een gratis, kort video alternatief voor Adobe Premiere:

Tip! Drone voor onder de 1.000 euro - Nieuwe DJI Mini 2

Wat zou de beste montage zijn zonder goed beeldmateriaal? We hebben in de loop der jaren al heel wat drones in onze kantoren gehad en deze is onze absolute favoriet: perfecte foto's, gemakkelijk te bedienen en een drone onder de 1000 euro, inclusief alle accessoires, van propellers tot hard-shell koffers voor onderweg. Dit is de ideale manier om huizen, villa's en grond onder de aandacht te brengen voor de volgende vastgoedtentoonstelling. Met de DJI Mini 2 worden dronevideo's en droneopnamen zo snel gemaakt dat je het hele proces van vliegen en produceren in één dag kunt leren.

Kijk eens naar de DJI Mavic Mini 2 drone:

  • 12 megapixel camera (4K) met gimbal
  • Maximumsnelheid: 57,6 km/h
  • Gewicht: minder dan 249 gram (!)

Ontdek hier waarom de gewichtslimiet van 250 gram van belang is en hoe extreem goed de DJI Mini 2 is.

Lees het veldrapport:

Social media & POS: marketing met video's was nog nooit zo eenvoudig

Nadat je jezelf de basis hebt geleerd in Adobe Premiere Pro, kun je je vaardigheden op vele manieren uitbreiden. De software biedt hiervoor talrijke mogelijkheden. Zodra u het onder de knie hebt en uw eigen video's hebt geproduceerd, kunt u ze uploaden naar de verschillende netwerken en producten verkopen of verkeer kopen tegen lage kosten. Bijzonder populair zijn tegenwoordig bijvoorbeeld YouTube, Facebook en Instagram in de sociale media. Maar video's kunnen ook heel goed worden gebruikt voor promotie, zoals in de eerder besproken verkooplocaties, direct op het verkooppunt. Denk maar aan grote modeketens waarvan de modellen voortdurend de nieuwste kleren dragen, levensgroot en met echte kleuren en in beweging.

Videomarketing werkt in alle sectoren en kan naar believen worden uitgebreid. Als u het principe van videobewerking eenmaal doorhebt, kunt u snel en gemakkelijk moderne media voor uw bedrijf produceren die ook nog eens heel goed aanslaan bij jonge doelgroepen. Video's werken, zoals we hebben gezien, en video's maken in Adobe Premiere Pro is ook een eenvoudige zaak als je de software eenmaal onder de knie hebt.

Adobe Premiere Pro voor beginners

Wil je jezelf Adobe Premiere Pro aanleren? In deze online cursus leert u alle basisprincipes, duidelijk samengevat. De cursus is ook zeer geschikt voor de opleiding van personeel of voor gevorderden, vooral wanneer het erom gaat mensen met het materiaal vertrouwd te maken die tot dusver minder ervaring hebben gehad. Als u later effectieve video's wilt maken, kunt u ook kijken naar Adobe After Effects. Adobe After Effects maakt het mogelijk animaties te maken, hier kun je niet alleen lettertypes fantastisch in laten vliegen, je kunt ook zandstormen of 3D-modellen maken. De software is natuurlijk veel veeleisender en veel moeilijker te leren, het kost echt tijd! Voor Premiere Pro heb je niet zo lang nodig, dus het is een absolute aanrader voor iedereen die zich met online marketing bezighoudt!