Memes – Wat is een meme? Definitie en beste praktijken

Sociale-mediamemes zijn een absoluut fenomeen in de sociale-mediawereld. Toch zijn ze betrekkelijk eenvoudig te begrijpen. Grafiek bestaande uit een foto of een korte video in combinatie met een opvallende tekst. Als je een beroemd acteur als voorbeeld neemt, zoals Will Smith in zijn toenmalige parade-rol als de Prince of Bel Air Dance, staat er in grote letters “Weekend!” boven. Memes drukken dus een bepaalde emotie uit.

Memes als integraal onderdeel van digitale communicatie

Kleine afbeeldingen zijn nu ingebouwd in elke direct messenger, van Facebook en WhatsApp tot Instagram en TikTok. Overal zijn kleine GIF-animaties te zien waarin beroemde mensen dansen, in de lucht springen of zelfs een legendarische blik opzetten. Korte, kleine sequenties van een of twee seconden die in een continue lus lopen. Daarboven staan zeer opvallende teksten, in grote letters. Hierdoor is de inhoud goed leesbaar, zelfs op kleine smartphoneschermen.

Foto’s of memes zeggen meer dan duizend woorden! Dat is waarom memes zo succesvol zijn geworden. Van absolute klassiekers als GrumpyCat, de kat die de hele tijd boos kijkt, tot striphelden als Donald Duck, tot echte mensen als Donald Trump, of zelfs grote acteurs als Will Smith en Brad Pitt. Momenten die iedereen kent, bijvoorbeeld Leonardo DiCaprio in Wolf of Wall Street en een passend commentaar op het onderwerp rijkdom “I am rich bitch” – provocerend, eenvoudig, grappig, dit zijn memes.

Memes

https://www.instagram.com/p/Bv0rJqSnksB/

GrumpyCat: De klassieke meme

https://www.instagram.com/p/Bqx10I0lIJZ/