GIF: Wat is een GIF? Geanimeerde afbeeldingen maken

GIF is een hybride van beeld en bewegend beeld. GIF’s zijn kleine animaties die zijn samengesteld uit verschillende foto’s en zo een video creëren, of gewoon verschillende scènes. Een bijzonder populaire vorm in de gemeenschappen is de meme. GIF’s worden vaak gebruikt om digitaal de aandacht op iets te vestigen. In plaats van eenvoudige statische foto’s te gebruiken, breng je wat beweging in het spel. Online gebruikers merken de afbeelding eerder op dan vroeger. GIFjes bestaan al sinds de dageraad van de computer. Zelfs met de eerste grafische interfaces en eenvoudige tekenprogramma’s was het al mogelijk om kleine GIF’s te maken.

Wat is een GIF?

GIF’s zijn aan elkaar geregen afbeeldingen. Afhankelijk van hoe snel de beelden worden afgespeeld, is het resultaat voor de geest een meer of minder vloeiende video. Wist je dat? Om bewegende beelden vloeiend te laten lijken, heb je 25 beelden per seconde nodig. Pas dan denken onze hersenen dat het een vloeiende beweging is. GIF’s zijn er in verschillende versies.

  • Afzonderlijke sequenties of beelden die na elkaar worden afgespeeld, b.v. scène 1 is het campagnebeeld, akkoord 2 is de merknaam en scène 3 is de aanbiedingsprijs.
  • Kleine animaties, bv. opstijgende zuurstofbellen. Bijvoorbeeld, een heeft een aanbiedingsprijs in het midden van een aquarium.
  • Videoscènes, zeer populair is bijvoorbeeld het omzetten van bestaande MP4 video scènes in GIF’s, zodat je echte video’s als GIF bestand hebt.

Wat betekent GIF?

Het bestandsformaat GIF staat voor “Graphics Interchange Format”.

Maak een GIF: Gratis online of Photoshop?

De eenvoudigste oefening voor beginners die zelf een GIF willen maken, is bijvoorbeeld een zwart blok dat van links naar rechts door het beeld vliegt. De achtergrond is gewoon wit. Het resultaat, in een oneindige lus, zal een klein vierkant zwart blokje zijn dat van links naar rechts door het beeld jaagt.

Als u bijvoorbeeld gewoon bestaand videomateriaal wilt omzetten in een GIF, bijvoorbeeld om het permanent op Facebook te kunnen laten draaien, kunt u uw MP4-video’s gratis online laten omzetten in een GIF.

Tip: Converteer MP4 naar GIF – Video gratis

GIF’s kunnen niet alleen worden gebruikt voor sociale netwerken zoals Facebook. Natuurlijk zijn GIF’s ook heel geschikt om als bewegende beelden te versturen via WhatsApp of om te integreren in je eigen blog op de website. Hier zijn onze aanbevelingen voor gratis online diensten voor het converteren van bestanden:

YouTube-handleiding – Zelf geanimeerde GIF’s maken

Wil je leren hoe je animated GIFs maakt met Photoshop? Hier zijn de beste YouTube-tutorials voor jou om te leren hoe je je eigen geanimeerde GIF’s maakt in slechts een paar stappen.

Gratis online

Photoshop