Regram, Repin, Retweet + Responsive YouTube-video’s met CSS

Regram, rib, retreat, belangrijke namen voor social media managers. Maar wat maakt deze termen zo speciaal? Content productie is extreem tijdrovend! Minder voor Instagram dan voor YouTube, maar toch is er bijna dagelijks behoefte aan inhoud in de sociale netwerken. Het is moeilijk om elke dag je creativiteit te tonen. Het gaat hier niet alleen om creativiteit op zich, natuurlijk zijn er ook vakantiedagen, feestdagen of zelfs weekeinden. Misschien heeft u een eigen social media manager in het bedrijf, plotseling is er een personeelswisseling of werktijdverkorting, wie zorgt er dan voor de uitstraling? Het produceren van inhoud is zo tijdrovend dat velen hun toevlucht nemen tot publicatie door anderen. Waarom zou je het zelf schrijven als iemand al een goede tweet heeft geschreven? Waarom zelf een foto maken als er al veel goede foto’s op Pinterest staan? Waarom een nieuw grappig filmpje maken als er al miljoenen op Instagram staan?

Delen en insluiten voor bedrijven (en privé)

Tip voor alle webmasters! Aan het eind van het artikel zul je leren hoe je YouTube video’s responsive kunt maken voor de verschillende eindapparaten door CSS klassen te scheiden. Dit betekent dat YouTube-video’s worden aangepast aan de schermgrootte van de verschillende eindapparaten tussen computer, notebook, tablet en smartphone. En dit gaat volledig automatisch.

Regrammen, rippen en terugtrekken, dit alles heeft echter niet alleen iets te maken met de productie van inhoud. Want natuurlijk maken ook particulieren gebruik van het delen van andere inhoud. Grappige video’s, informatief, grappen, memes of gewoon video’s van schattige dieren. Het internet en vooral de sociale netwerken staan vol met creatieve foto’s en video’s. Als inhoud emoties losmaakt, willen mensen het voor zichzelf houden. Daarom wordt er veel content gedeeld op iemands tijdlijn, voor zichzelf maar ook voor vrienden. Je kunt tenslotte altijd laten zien hoe trendbewust je bent. Trendbewustzijn en “zien en gezien worden”, dat is waar het bij sociale netwerken om draait.

Is het toegestaan om buitenlandse inhoud te delen?

Iedereen die zich op een socialemediaplatform registreert, treedt toe tot de algemene voorwaarden van het platform. Daarin is reeds bepaald dat inhoud vrij mag worden gedeeld binnen het sociale netwerk. Daarom kunnen media, voor zover zij het platform niet verlaten, door gebruikers op bepaalde, vooraf bepaalde manieren worden gedeeld. Afhankelijk van het sociale netwerk verschilt de vorm van de toestemming. Dit komt omdat het delen van inhoud niet op elk netwerk hetzelfde is. Sommige netwerken moedigen aan dat inhoud door anderen wordt gedeeld. Andere netwerken daarentegen proberen het moeilijker te maken om inhoud te delen. Laten we de sociale netwerken eens in detail bekijken en nagaan hoe eenvoudige of complexe inhoud kan worden gedeeld.

Berichten, links, foto’s en video’s Delen op Facebook

Naast Twitter is Facebook veruit het meest open netwerk voor het delen van inhoud. Het maakt niet uit of het gaat om links naar uw eigen blog, online shop of andere media zoals tijdschriften, foto’s van uzelf, uw vrienden of bedrijfswebsites, maar ook video’s en alle posts zelf. Facebook is dan ook het beste platform voor de verspreiding van multimedia-inhoud. Terwijl andere platforms zoals Instagram, Snapchat of Tiktok, die relatief veel beperkingen hebben, geen direct linken toestaan, kun je je op Facebook als social media manager volledig uitleven.

Binnen Facebook kun je niet alleen elke vorm van media hergebruiken, maar natuurlijk ook zelf media van derden gebruiken en deze recyclen. Op dit punt moet u echter altijd de huidige juridische situatie en, uiteraard, de huidige voorwaarden en bepalingen controleren. Want ook al zijn de gebruiksvoorwaarden up to date, ze veranderen voortdurend, ook al gaat het maar om details. Bijvoorbeeld in ons artikel over de privacy-instellingen op Facebook in de loop der tijd, van het Cambridge Analytics-dataschandaal tot de huidige Facebook Privacy 2.0.

In principe is men binnen het sociale netwerk echter vrij onafhankelijk wat het gebruik en hergebruik van buitenlandse media betreft, zolang men binnen de grenzen van de gebruiksvoorwaarden maar ook van de wetten van de nationale landen blijft.

Het voordeel van Facebook is dat de doelgroepen zeer breed zijn. Van de 20-jarige tot de 40-jarige vrouw, de 50-jarige man en ja, zelfs de 60-jarige gepensioneerde. Op Facebook kun je mensen dus heel precies bereiken via zogenaamde targeting en retargeting.

Het nadeel is dat Facebook al het grootste sociale netwerk ter wereld is, dus rankings zijn zeer begeerd. Miljarden foto’s worden elke dag geüpload, miljarden berichten worden geschreven. Wie krijgt aanwezigheid en is onmiddellijk zichtbaar in de Facebook-app en wie verschijnt niet in de nieuwsfeed van de app? Dit is precies waar Facebook zijn geld aan verdient en daarom moeten bedrijven, als ze een groot bereik willen bereiken, niet vertrouwen op organisch bereik maar op betaald bereik. Natuurlijk vindt u ook hierover veel tips in onze blog over sociale media!

Hoe deel ik Facebook-inhoud op mijn website? Als u foto’s, video’s of berichten van Facebook wilt insluiten op uw eigen website, moet u HTML-code insluiten. Dit is heel eenvoudig

 • Open https://facebook.com
 • Selecteer bericht, foto of video
 • Kies nu de “Embed post” optie
 • Nu zie je de HTML code, het iframe
 • Kopieer HTML-code
 • HTML-code in de webpagina invoegen

Berichten, links, foto’s en video’s Deel op Twitter

Zoals hierboven vermeld, is Twitter het meest open netwerk voor het delen van inhoud, naast Facebook. Een grote verscheidenheid aan media-inhoud kan hier ook worden gedeeld. In het begin was Twitter relatief beperkt tot korte berichten met een maximumlengte van 140 tekens. Vandaag zijn er veel dingen veranderd, tweets kunnen veel langer zijn, media-inhoud is niet langer beperkt tot tekst maar er kunnen ook foto’s worden geüpload, video’s maar nog beter, ook links naar artikelen of producten in de online winkel kunnen worden gedeeld.

Het nadeel van Twitter is dat je hier geen groot bereik bereikt, al was het maar voor heel specifieke onderwerpen. Dus als u een groter bereik wilt hebben, moet u zich richten op de andere netwerken. Vooral Facebook, Instagram en YouTube.

Hoe deel je tweets op Twitter?

 • Open https://twitter.com
 • Log in.
 • Selecteer een tweet naar keuze
 • Druk op het tweede icoon, linksonder, Retweet
 • Optioneel kunt u nu uw eigen beschrijving toevoegen
 • Stuur de tweet

Hoe kan ik een tweet embedden in WordPress of een andere website?

In principe zijn er twee manieren om tweets in websites te embedden. Standaard worden tweets ingesloten met HTML-code, een zogenaamd iframe. Speciaal voor WordPress gebruikers is er echter ook de mogelijkheid om links direct in het bericht in te voegen. Het content management systeem zet de link dan automatisch om in een Twitter embed.

Twitter insluiten op websites

 • Ga te werk als hierboven: Open Twitter, log in, selecteer tweet
 • Druk op de pijl rechtsboven
 • Selecteer “Embed Tweet
 • Nu zie je de HTML code, het iframe
 • Kopieer HTML-code
 • HTML-code in de webpagina invoegen

Twitter insluiten op WordPress

 • Ga te werk als hierboven: Open Twitter, log in, selecteer tweet
 • Druk op de pijl rechtsboven
 • Selecteer “Kopieer link
 • Link invoegen in de WordPress pagina
 • Het systeem converteert de link automatisch voor insluiten (Tip! Dit werkt ook met YouTube video’s)

Voorbeeld:

Foto’s en video’s delen op Instagram

Instagram is minder open dan de twee eerder genoemde kandidaten als het gaat om het delen van inhoud. Er is geen manier om inhoud rechtstreeks op Instagram te delen.

Tip. Gebruik een repost app. U kunt dergelijke repost-apps gratis vinden in de PlayStore van Google, maar ook in de iStore van Apple. Met deze apps kunt u gemakkelijk links van de afzonderlijke media-inhoud kopiëren, ze plakken (in de app) en u kunt de foto of video delen op uw eigen kanaal.

Kun je Instagram op je eigen website embedden?

Net zoals in de andere netwerken, neem je gewoon de post van je keuze en dan druk je op het kleine pijltje rechts bovenaan en selecteer je insluiten. Instagram zal u onmiddellijk de gepaste HTML-code voor uw website tonen. Tip! Op WordPress is het voldoende om de link naar het bericht in te voegen. Dat betekent dat je niet naar de instellingen hoeft te gaan om de code te krijgen, het is voldoende om op de post te klikken en dan de URL van de pagina te kopiëren en deze in je WordPress post te plakken.

Foto’s delen op Pinterest

Pinterest is een uitstekende bron voor linkbuilding in zoekmachine optimalisatie. Tegelijkertijd is Pinterest heel open voor het delen van media-inhoud. Elke gebruiker heeft de mogelijkheid om verschillende galerijen, zogenaamde pinboards, aan te maken. Op elk individueel prikbord kun je verschillende foto’s uploaden of delen, elke individuele post wordt dan een pin genoemd. Net zoals een bericht op Twitter een tweet wordt genoemd. Het socialemediakanaal van de gebruikers bestaat dus uit verschillende galerijen, de zogenaamde prikborden. Gebruikers hebben vrij toegang tot elkaars inhoud. Op die manier kunnen zij ook complete prikborden maken zonder zelf een foto te hebben genomen. Media-inhoud is dus ook hier waardevol door collatie. Als je je op één onderwerp concentreert en je specialiseert, bijvoorbeeld tuning van auto’s, kun je hier heel speciale boards maken. Voor de afzonderlijke automerken, zoals Mercedes, BMW, Renault, VW en vele andere. Het gaat nog dieper, wat dacht je van individuele prikborden voor de verschillende onderdelen op de auto in verband met een automerk. Je zou bijvoorbeeld Mercedes interieurs, Mercedes geluid, Mercedes velgen enzovoort kunnen maken.

Hoe meer borden je hebt aangemaakt en hoe minder concurrentie je hebt, hoe sneller je je bereik op Pinterest kunt vergroten en het verkeer daarna kunt gebruiken om een aantal producten te linken aan je eigen online winkel, de producten die je in voorraad hebt. Nu heb je een gratis link bron, gefeliciteerd!

Is het mogelijk om Pinterest op de website te embedden?

Ja, natuurlijk! Net als op Facebook en Pinterest, maar ook op Instagram, hoef je alleen maar een specifieke post te kiezen en in de instellingen te zoeken naar de optie delen of insluiten. Daar vindt u zeker de HTML code voor het iframe. Het enige wat u hoeft te doen is het te kopiëren en in uw website te plakken.

Video’s delen op YouTube

En last but not least, YouTube. YouTube-video’s zijn ideaal om in te sluiten, maar ook om te delen.

Als je YouTube video’s wilt delen op je eigen YouTube kanaal, moet je afspeellijsten maken. Binnen deze afspeellijst kunt u verschillende video’s opslaan, zodat de afspeellijst een specifiek doel dient. U kunt bijvoorbeeld afspeellijsten samenstellen op basis van de nummers van de huidige hitparade of afspeellijsten over verschillende onderwerpen, zoals video’s met uitleg over de iPhone of video’s met uitleg over het thema fietsreparatie als uw onlineshop zich bezighoudt met het thema fietsen en fietsaccessoires.

YouTube-video’s werpen echter ook hun vruchten af op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Door ze op uw eigen website, blog of online shop in te bouwen, blijven gebruikers langer op de site. De verblijftijd van een website is een zeer belangrijke indicator voor de evaluatie door Google maar ook door andere zoekmachines. Kortom, zoekmachines willen de gebruikers de best mogelijke inhoud tonen. Het best mogelijke wordt gedefinieerd door een lange verblijfstijd en frequente interactie, alsook door bezoeken aan volgende pagina’s. Hoe actiever de gebruikers zijn die op een zoekresultaat hebben geklikt, hoe hoger de pagina wordt gewaardeerd. Natuurlijk, altijd in vergelijking met de concurrentie.

Als we bij het onderwerp fietsen en fietsaccessoires blijven, zou u bijvoorbeeld in uw eigen blog over het onderwerp fietsen, fietsen en fietsaccessoires verschillende videotutorials uitvoeriger kunnen beschrijven. Maar zij kunnen ook video’s insluiten in bestaande artikelen.

Wat is het voordeel?

Laten we zeggen dat je een artikel hebt van 800 woorden. De gemiddelde leestijd is 1,12 minuten. Door een YouTube-video in te sluiten, bijvoorbeeld over het repareren van een fietsband, met een totale lengte van 10 minuten, kunt u bezoekers aanmoedigen de hele video te bekijken, tegelijkertijd de fiets te repareren en zo niet alleen de 1,12 minuten op uw pagina te blijven, maar ook de gemiddelde tijd die op uw pagina wordt doorgebracht te verhogen tot 3,5 of zelfs 4 minuten. Dit wordt bereikt door een YouTube-video in te sluiten die door een derde persoon is gemaakt. Geweldige inhoud!

Hoe voeg je YouTube-video’s toe aan je eigen blog?

Voor YouTube zijn er twee manieren van insluiten, opnieuw de standaard website en vooral voor WordPress, de eigen omzetting van de directe links door het content management systeem.

YouTube insluiten op websites

 • Open YouTube, selecteer video
 • Selecteer “Video insluiten
 • Nu zie je de HTML code, het iframe
 • Kopieer HTML-code
 • HTML-code in de webpagina invoegen

YouTube insluiten op WordPress

 • Volg de bovenstaande stappen: Open YouTube, selecteer video
 • Kopieer de URL van de pagina
 • URL invoegen in de WordPress pagina
 • Het systeem converteert automatisch de URL voor het insluiten

Hier is nog een onverslaanbaar voordeel van WordPress: WordPress converteert de respectievelijke videolink naar alle formaten op een responsieve manier om aan te sluiten bij het eindapparaat. De standaard YouTube video embedding, daarentegen, heeft een grootte van 516 x 350 pixels. Bij eindtoestellen met een hogere beeldresolutie is de video al snel helder. Daarom moet u overwegen om de videogrootte aan te passen aan de respectieve eindapparaten door CSS-aanpassingen.

Tip en uitweiding! Responsieve YouTube-video’s door CSS

Als je de YouTube formaten wilt veranderen met CSS, kun je individuele klassen toewijzen aan de individuele iframes. Zo kunt u aangeven dat er een klasse is voor smartphones, een voor tablets en een voor notebooks en computers. Afhankelijk van de grootte van het scherm van het respectieve eindtoestel van de gebruiker, past de grootte van de YouTube video embedding zich aan het scherm of de schermresolutie aan.

Om het voorbeeld eenvoudig te houden, maken we een onderscheid tussen vaste apparaten zoals notebooks en computers, en mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. Wij definiëren ons breekpunt, d.w.z. het aantal pixels van het scherm waarbij de CSS klassen veranderen, als 980 pixels voor beide. Eerst worden er twee nieuwe klassen aangemaakt in het CSS bestand.

Voorbeeld van CSS klasse scheiding:

@media only screen and (max-width : 901px) {
#no-youtube-video {
display: none;
}
}

Nadat het CSS bestand is aangepast, moet de code voor de YouTube video embedding nog worden uitgebreid met de klasse. Zo ziet de standaard YouTube-code voor insluiten eruit:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/b_VdyV_dNB4″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

De aanpassing geeft de code de klasse en het ziet er daarna zo uit:

<iframe class=”no-youtube-video” width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/b_VdyV_dNB4″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>