Youtube en Gema bereiken overeenkomst – muziekvideo streamen in Duitsland

YouTube en GEMA bereiken een overeenkomst – wie had dat gedacht? Na jaren van rechtszaken over muziekexploitatierechten en de vergoeding van artiesten en auteurs, is vandaag eindelijk een akkoord bereikt tussen het grootste videostreamingportaal YouTube (een Google-bedrijf) en GEMA over een eerlijke vergoeding!

Wat staat er op het spel? Youtube vs. GEMA – blokkering scherm voor muziek streaming

Jarenlang hadden Duitse internetgebruikers op Youtube het probleem dat telkens wanneer een muziekvideo werd bekeken, er onmiddellijk een rood blokkeringsscherm verscheen van het netwerk zelf: Geen toegang! In dit blokkeringsscherm kreeg men te horen dat men “om auteursrechtelijke redenen” de inhoud in het betrokken land niet mocht zien. De basis hiervoor was het jarenlange juridische geschil tussen de twee industriereuzen. Terecht, want artiesten moeten een eerlijke vergoeding krijgen voor hun liedjes.

Wilt u aan de slag met Youtube marketing en uw eigen video’s? Van camera tot continu licht en geheugenkaarten, hier vind je een gids voor het opzetten van je Youtube studio. Wie zijn de populairste Duitse Youtubers? In FIV Magazine vind je de Top 100 Youtuber uit Duitsland!

Billijke vergoeding voor muzikanten op sociale netwerken: Wat staat er precies op het spel?

Het juridische geschil gaat erover dat muzikanten een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk – vooral als YouTube winst maakt met het afspelen van de muzieknummers. Terwijl YouTube als sociaal netwerk ongelooflijk veel winst maakt met reclame-inkomsten, staan de meeste artiesten met lege handen wanneer ze hun muziekvideo’s streamen. Dit was natuurlijk niet alleen een doorn in het oog van de muzikanten en auteurs op zich, maar ook van de platenmaatschappijen van de artiesten. Ze hebben allemaal hun muziekrechten vertegenwoordigd door GEMA. Daarom is het vandaag een mooie dag voor iedereen die graag muziekvideo’s bekijkt op het internet!

Nu wordt het spannend! Het perfecte moment voor advertenties? Zijn er alternatieven voor dure reclame? Lees ons vervolgartikel hier: Self-branding in plaats van dure reclame – genereer zelf succes met videomarketing

Conclusie over de oplossing tussen YouTube en GEMA

Hoewel we in de blog een beetje zijn afgedwaald van het onderwerp van de overeenkomst tussen YouTube en GEMA en ons meer hebben gericht op de advertentiemogelijkheden voor u als ondernemer in YouTube, blijkt uit de openstelling van het sociale netwerk voor videostreaming dat niet alleen particuliere gebruikers een groot voordeel halen uit de oplossing, maar ook Duitse bedrijven als het gaat om de advertentiemogelijkheden voor en tijdens muziekvideo’s.