NFT ?! Crypto kunst en nieuwe hype: wat is het? Kopen, verkopen, ruilen en $69m voor 1 beeld

NFT-kunst – Als er op dit moment een maatschappelijke trend is, dan zijn het wel NFT’s. Veel mensen praten erover, maar slechts weinigen hebben ooit NFT’s op een marktplaats gekocht of verkocht. In het kader van een project mochten we ons verdiepen in het thema “digitale kunst” of “cryptokunst”. Hoe werken NFT’s? Hebben ze een toekomst op de kunstmarkt? Hoe duur is een NFT? Veel vragen, hier zijn eerste antwoorden met snelle uitleg (zonder veel technische termen). Maar u zult ook verdere links over dit onderwerp vinden. Laten we beginnen met NFT: “Non-fungible Tokens”.

NFT snel uitgelegd: Digitale kunst

Simpel uitgelegd, NFT betekent digitale kunst.

NFT is een afkorting voor “Non-fungible Token”. Vertaald, “niet-substitueerbaar token”. Dit is waar het spannend wordt, want “niet-substitueerbaar” maakt digitale kunst mogelijk.

Probleemoplosser blockchain: origineel identificeerbaar

Blockchain (meestal Ethereum) – NFT’s gebruikten voor dit doel een bestaande blockchainstructuur. Ethereum wordt op dit moment vaak gebruikt. Blockchain, op zijn beurt, betekent gewoon dat informatie over transacties wordt opgeslagen. Dit is ook de kern van de zaak. Een object (in dit geval “token”) bestaat uit een digitaal voorwerp waarvan de geschiedenis (transactie tussen eigenaars) is gedocumenteerd.

Digitale werken zijn nooit beschermbaar geweest omdat zij oneindig kopieerbaar zijn en niemand hun oorsprong, “het eerste bestand in zijn soort”, kan traceren, bij wijze van spreken.

  • Digitaal object (in token)
  • Transacties van het token gedocumenteerd tot aan de oorsprong (blockchain)
  • = NFT

Digitale objecten kunnen worden verhandeld: NFT Effectenbeurs

De blockchain lost dit probleem op, dankzij de transactiegeschiedenis. Als een kunstenaar een afbeelding of video publiceert op een NFT-uitwisseling (marktplaats), kan iedereen zien wie de maker van dit kunstwerk is en ook alle toekomstige en vroegere transacties (aan- en verkopen).

Stel dat je de allereerste gif bezat – wat zou die vandaag waard zijn?

Laten we zeggen dat ze de eerste meme bezaten – wat zou die vandaag waard zijn?

Bericht:

NFT = Uniek digitaal object met transactiehistoriek (eigenaar)

Dus het is net als de echte wereld. Natuurlijk bestaan er talrijke kopieën van meesterwerken zoals de Mona Lisa, maar er bestaat nog maar één origineel in Frankrijk, zoals blijkt uit het schilderij en de precieze geschiedenis ervan.

Als u een meer gedetailleerde uitleg wilt, met inbegrip van de achtergrond van blockchain, munten en tokens of niet-functionele tokens, klik dan hier:

Onmiddellijk rijst natuurlijk de volgende vraag, digitale kunst, heeft dat zin?

Digitale kunst is, net als fysieke kunst, een investering. Fysieke kunst heeft in theorie geen tegenwaarde, behalve misschien de materiële waarde. Het krijgt pas waarde als we de waarde ervan meten. Hier is een kleine vergelijking met cryptocurrency, bitcoin. Tien jaar geleden vroeg iedereen zich af: heeft dit wel zin? Tegenwoordig zitten bitcoins in veel portefeuilles, waaronder die van beleggers en hedgefondsen.

69 miljoen dollar voor 1 digitaal kunstwerk

De digitale kunstmarkt zal zich ontwikkelen, maar staat momenteel nog in de kinderschoenen. De laatste maanden krijgt het onderwerp echter steeds meer aandacht. Intussen worden astronomische bedragen betaald voor digitale werken. Het meest flagrante voorbeeld tot op heden is de veiling van het werk “5.000 Days” bij Christie’s.

Veiling bij Christies – Dit digitale kunstwerk katapulteerde de kunstenaar in een nacht in de top 3 van rijkste levende kunstenaars. Het veilinghuis Christie’s herkende de NFT-trend en ging specifiek op zoek naar kunstenaars die al digitale kunstwerken bezitten. Zo ontstond dit reusachtige werk, dat 5.000 afbeeldingen van een kunstenaar bevat (1 kunstwerk).

Het werd uiteindelijk geveild voor 69 miljoen dollar.

Dit toont de ontwikkeling aan die de digitale kunst zal doormaken.

Emoties zeggen meer dan 1.000 woorden! De kunstenaar Beeple tijdens de veiling:

Foto’s zeggen vaak meer dan duizend woorden, dus hier zijn een paar van de meest geslaagde projecten tot nu toe:

Collecties

Wie reeds vertrouwd is met de kunsthandel, maakt kennis met een kleine nieuwigheid in de wereld van de NFT’s, de collecties. Dergelijke collecties zijn meestal computergegenereerde beelden die vervolgens in duizenden variaties worden uitgegeven.

Zoals te zien is in de voorbeeld collecties:

CryptoPunks: NFT Collectie

Hier kunt u het ook op de markt zien:

Bored Ape Yacht Club: NFT Collectie

Hier kunt u het ook op de markt zien:

Maar er zijn meer collecties van dezelfde artiest, en ook:

Marktplaatsen: NFT’s kopen en verkopen

Je kunt ze kopen en verkopen op marktplaatsen. Het worden er steeds meer. Een van de populairste en grootste op dit moment is OpenSea. Maar er zijn er nog veel meer, die u kunt vinden in deze lijst van NFT-beurzen.

Portemonnee: digitale portemonnee en opslag (NFT’s) – voorbereiding

Kopen en verkopen is op het ogenblik niet echt gemakkelijk te organiseren. Als u wilt kopen, hebt u niet alleen een gebruikersaccount bij een marktplaats nodig, maar ook een portemonnee. Dit is een digitale portemonnee. Daarin ruil je je geld in voor cryptocurrency.

Vervolgens koppel je je portemonnee aan de marktplaats en kun je kunstwerken kopen en verkopen. Je kunstwerken zitten in je portefeuille.

Leer alle stappen hier:

Open Zee: Voorbeeld NFT Uitwisseling

U kunt NFT’s verhandelen op OpenSea, bijvoorbeeld. Dit platform bestaat al betrekkelijk lang en hier zijn ook grotere collecties verkocht, zoals de eerder genoemde “CryptoPunks” of de “Bored Ape Yacht Club”.

Meer beurzen en marktplaatsen vindt u hier:

Conclusie: Een beetje zoals Bitcoin, maar ook weer niet

In het kader van ons laatste project hebben we ons uitgebreid kunnen bezighouden met het onderwerp NFT (digitale kunst, cryptokunst). Er zij op gewezen dat de wereld van de digitale kunst momenteel in de startblokken staat.

Dus vanuit een gevoel, NFT is in een status als bitcoin was misschien tien jaar geleden. De eerste ideeën over dit onderwerp duiken op, maar het zijn nog pioniers. De eerste platforms ontstaan, de eerste media nemen NFT als onderwerp op. Vooral op de platforms zie je echter dat NFT tot nu toe een zeer technische component heeft, minder esthetiek, zoals de echte kunstmarkt!

Platforms worden overspoeld met miljoenen afbeeldingen. Zelfs individuele artiesten publiceren 10.000, 20.000, … beelden. De echte selectie vindt nog maar net plaats. Evenzo ontbreekt nog steeds de visuele verschijning die uiteindelijk de op gegevens gebaseerde onlinewereld weer verbindt met de echte wereld en de presentatiemogelijkheden daarvan.

Toekomst ja, massamarkt liever nee.

PS: Met het concept van blockchain kunnen veel meer aspecten in kaart worden gebracht, bijv. vooruitkijken naar de metaverse. Zelfs in de echte wereld zouden transacties er baat bij kunnen hebben, bijvoorbeeld bij de handel in onroerend goed en grond.