Interactiepercentage (engagement) – definitie en tips om het te verhogen

Interactiepercentage of gebruikersbetrokkenheid speelt vooral op twee gebieden een grote rol. In de eerste plaats bij de monitoring, d.w.z. het meten of evalueren van het succes van campagnes. Ten tweede is het interactiepercentage of engagement een doorslaggevende factor voor de prijsbepaling van influencers of hun sociale-mediakanalen. De berekening van de formule varieert, omdat natuurlijk bureaus maar ook bedrijven de individuele posities zelf wegen. Maar laten we bij het begin beginnen, met de basisdefinitie en berekening van het interactietempo.

Definitie van het interactietempo

Per definitie is het interactiepercentage het aantal reacties ten opzichte van het aantal weergaven. In vaktermen zou men zeggen de standpunten ten opzichte van de interactie. Dit resulteert in de betrokkenheid, d.w.z. het interactiepercentage.

Wat maakt het interactiepercentage zo belangrijk? In veel sociale medianetwerken zijn er naast de vele echte accounts natuurlijk ook veel nepaccounts, spookaccounts en natuurlijk ook gekochte likes en comments. Het interactiepercentage, vooral gespreid over meerdere postings, d.w.z. rekening houdend met meerdere publicaties en niet slechts één, geeft informatie over hoe actief de eigen gemeenschap is. Degenen die bijvoorbeeld abonnees hebben gekocht, hebben een lagere interactiegraad, omdat deze kanalen nooit interactie zullen hebben met hun eigen socialemediakanaal. Gekochte abonnees zijn meestal bots of mensen die een groot aantal zogenaamde spookaccounts hebben. Deze worden dan bijvoorbeeld gebruikt om pagina’s te liken waarvan de eigenaars eerder fans hadden gekocht.

Het interactiepercentage is dus een maatstaf voor de kwaliteit, maar die kan natuurlijk ook omzeild worden. Iemand die bijvoorbeeld niet alleen abonnees koopt, maar ook specifiek likes koopt, deze verspreidt over meerdere uren en dagen, en ook Engelstalige commentaren koopt, is op het eerste gezicht moeilijk te identificeren als een nepaccount. Toch is het interactiepercentage een eerste indicator van de kwaliteit van het socialemediakanaal. Omdat de gerichte aankoop van abonnees, “likes” en commentaren, die systematisch en dagelijks worden verspreid, zeer tijdrovend is en natuurlijk ook duur. Daarom is de kwaliteitscontrole van influencers door een ervaren socialemediabureau zo belangrijk voor klanten en voor campagnes.

Berekening van de interactiesnelheid

De formule voor het berekenen van het interactiepercentage is niet ingewikkeld en gemakkelijk te onthouden. De enige variabele in de formule is de weging van de commentaren. Men zou gewoon likes en commentaren bij elkaar kunnen optellen. Maar de vraag is, hoe belangrijk zijn individuele opmerkingen? Een like is snel gegeven. Maar voor een reactie moet je de tijd nemen, nadenken over wat je schrijft en je wordt natuurlijk meer in het openbaar gezien dan met een simpele Like. Veel factoren die het sturen van commentaar belangrijker maken, niet alleen voor klanten, maar natuurlijk ook voor het algoritme van sociale netwerken. Hoe meer tijd gebruikers investeren in interactie, hoe waardevoller de interactie zelf is. Bijgevolg worden de opmerkingen verschillend gewogen naar gelang van het agentschap en het bedrijf.

De basisformule voor het berekenen van het interactiepercentage is de volgende:

  • ( Likes + Comments x 5 ) / Views = Engagement

U kunt de waarde x 5 naar wens aanpassen, naar boven en naar beneden.

Voorbeelden voor het meten van succes of monitoring

Op voorwaarde dat alle kanalen tegen dezelfde prijs worden aangekocht, kunnen de interactietarieven rechtstreeks met elkaar worden vergeleken. Na een social media-campagne kunnen de verschillende deelnemers, bloggers en influencers, met elkaar worden vergeleken op basis van het interactiepercentage. Hoe hoger het interactiepercentage, hoe beter.

  • Beïnvloeder AA met een interactieratio van 2,34
  • Influencer AB met interactieratio van 3.15
  • Beïnvloeder AC met een interactieratio van 2.63

Influencer B had de beste interactiewaarden in onze kleine vergelijking en zou daarom geboekt blijven voor verdere campagnes. De beïnvloeders met een neiging om een lagere click-through rate te hebben, zouden geen vervolgboeking krijgen.

Voorbeeld voor de aankoop van Gesponsorde Postings

Adverteren op Instagram, Facebook en YouTube is populairder dan ooit. Tal van merken investeren in social media-campagnes en natuurlijk in influencer marketing. De aankoopprijs voor socialemediapostings, vooral met de verschillende parameters, van beroemdheid tot inspanning in organisatie met micro-influencers, velen kennen de exacte prijzen voor influencer- en sponsorpostings niet.

Gelukkig kan iedereen die online prijzen wil berekenen, goede online prijscalculators vinden. Een van de meest populaire prijscalculators voor Instagram posts is momenteel Influencer Fee. Hier kunt u gratis de prijzen van gesponsorde berichten berekenen.

Deze Instagram prijs calculator is ook voornamelijk gebaseerd op het interactie percentage.

Prijzen op YouTube

De prijzen op YouTube zijn altijd het duurst voor gesponsorde berichten in vergelijking met de andere sociale netwerken. Waarom is dat? YouTube-video’s zijn bijvoorbeeld veel ingewikkelder om te maken, wat betekent dat er minder concurrentie is, zoals op Instagram of TikTok. Dit betekent dat speciale onderwerpen veel sterker aan bod kunnen komen. Postings op netwerken als Facebook, Instagram en TikTok hebben daarentegen meestal een halveringstijd van 24 uur tot 7 dagen. Daarna hebben de berichten hun relevantie verloren. Youtube daarentegen brengt bij heel veel zoekopdrachten video’s naar voren die vijf, zes of zelfs zeven jaar oud zijn. Dit betekent dat degene die erin slaagt een product of een onderwerp op YouTube te plaatsen, daar op de lange termijn successen mee zal boeken. Dit maakt plaatsing in YouTube-video’s navenant duurder.

Prijzen op Instagram en Facebook

Momenteel zijn de prijzen voor media-inkoop op Instagram en Facebook relatief gelijk. Gemiddeld variëren ze tussen 10% en 30% van het overeenkomstige YouTube-budget. Dus als u uw campagne plant voor Instagram of Facebook, kunt u een groter bereik boeken voor hetzelfde budget. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere subtiliteiten waarmee bij de aankoop rekening moet worden gehouden. Op Instagram is het niet mogelijk om links in de postings te plaatsen. Bijgevolg is latere rapportage of toezicht moeilijker. Als u precieze cijfers over sociale media nodig hebt, moet u Facebook gebruiken. Maar hier komt de volgende variabele, de doelgroep. Grofweg zijn 30-plussers heel goed te bereiken op Facebook, mensen onder de 30 meer op Instagram. Als je gebruikers onder de 18 wilt bereiken, moet je TikTok gebruiken.

Prijzen op TikTok

Op dit moment is TikTok de absolute insidertip voor het werken met influencers die een jonge doelgroep willen bereiken. Het grootste aantal mensen is hier tussen 6 en 16 jaar, maar intussen is de gebruikersruimte ook wat uitgebreid naar de leeftijdsgroepen 18 en 19 jaar. Door de nieuwigheid zijn de prijzen nog iets goedkoper in vergelijking met Instagram of YouTube, wat natuurlijk ook te maken heeft met het feit dat de doelgroep nog niet zo veel koopkracht heeft als een 50-jarige op Facebook, een 30-jarige op YouTube of een 25-jarige op Instagram. Daarom kunt u als bedrijf creatiever zijn en ook een paar tests doen, zodat u ervaring opdoet binnen de huidige, jongste doelgroep.

Conclusie De interactiegraad of engagement is een onmisbaar punt voor succes in social media marketing, maar ook in influencer marketing. Als u meer vragen hebt over het onderwerp, kunt u op onze blog over sociale media veel gratis artikelen en tips vinden over het onderwerp interactiesnelheid.