Gebruikersnaam – ID, toewijzing en markering (tag)

De gebruikersnaam in de sociale media speelt niet alleen een rol in sociale netwerken, maar nu ook in de politiek. Moeten alleen gewone namen worden gebruikt, of moeten pseudoniemen als gebruikersnamen gebruikt blijven worden? Vooral in tijden van shitstorms en beïnvloeding van meningen in sociale netwerken, waarover veel media berichten, van beïnvloeding van verkiezingen in de politiek tot gepersonaliseerde advertenties. Hoe preciezer en ondubbelzinniger een persoon kan worden geïdentificeerd, des te moeilijker is het om de hele zaak als vals nieuws te verspreiden. Daarom is de discussie over gebruikersnamen in de sociale media ontstaan.

Sociale media gebruikersnaam – hoe het werkt

In principe kan elke gebruiker in sociale netwerken echter zijn of haar eigen gebruikersnaam kiezen. Afhankelijk van het netwerk is er een unieke ID, soms ook een publieke naam. De ID is altijd uniek en fundamenteel voor elke sociale media-account.

De ID is daarom altijd uniek en tegelijkertijd ook de URL van het individuele kanaal, bijvoorbeeld op de meeste sociale netwerken terug te vinden via het @-teken. Iedereen die dit teken zet en er, zonder een leerling, een naam direct achter zet, verbindt zich met een bepaald kanaal. De markeringen, de zogenaamde tags, zijn zeer belangrijk in de wereld van de sociale media, omdat alleen daardoor het eigen bereik kan worden vergroot. Als er bijvoorbeeld een foto wordt genomen van vier personen, van wie er drie een Instagram-account hebben, moeten deze aan elkaar worden gekoppeld. Dit zal de aandacht van de afzonderlijke gemeenschappen op de respectieve socialemediakanalen vestigen. Vooral op het gebied van influencer marketing zijn bedrijven en merken zeer nauwgezet om ervoor te zorgen dat hun eigen social media accounts worden getagd of gelinkt. De koppeling werkt dan zoals hierboven beschreven en ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • @kanaal.naam99

Dit verbindt het kanaal en maakt het op dezelfde manier toegankelijk via notebook en computer. Hier wordt de URL van de website van het respectieve platform gebruikt in plaats van het teken. Zo ziet de link op Instagram er bijvoorbeeld uit:

  • Https://www.instagram.com/kanal.name99

Op YouTube zou het bijna hetzelfde zijn. Hier krijgt u echter pas een individuele kanaalnaam nadat u een bepaald aantal abonnementen hebt bereikt. In de regel ligt dit aantal rond de 100 abonnees. Zodra u dit hebt bereikt, kunt u uw eigen kanaalnaam aanvragen. Daarvoor, heb je een willekeurige ID:

  • Willekeurig YouTube ID:
    https://www.youtube.com/channel/6HFJ2GPME8LX84FJV
    ID: 6HFJ2GPME8LX84FJV
  • Zelfgekozen ID:
    https://www.youtube.com/user/kanal.name99
    ID: kanaal.naam99

Daarna kunt u uw eigen publieke naam kiezen in de respectieve instellingen op de sociale app, notebook, tablet of computer. Deze naam wordt dan weergegeven in de kop van uw eigen profiel. U hoeft dus niet per se een naam of een ID te gebruiken die nog vrij was, maar u kunt uw eigen naam schrijven of zelfs een pseudoniem.

De ID’s kunnen slechts eenmaal worden toegekend. Daarom is er ook de extra mogelijkheid om een publieke naam in te voeren, die dan in het profiel wordt weergegeven.