Crossmediale marketing: strategie, voordelen en voorbeelden

Crossmediale marketing – Crossmediale marketing verspreidt een marketingboodschap via online reclame, e-mailmarketing, sms- en messenger-diensten, out-of-home advertising, evenementen, sponsoring, in-store marketing, radio, tv of zelfs gedrukte media. Afhankelijk van grootte en schaal heeft dit het grote voordeel dat rechtstreeks en op een allesomvattende manier reclame wordt gemaakt voor doelgroepen, in plaats van via één kanaal en met één bureau tegelijk. Lees hier meer over de strategie: Crossmedia Marketing.

Wat betekent Crossmedia Marketing [jaar]?

Crossmediale marketing verwijst naar het gebruik van verschillende mediakanalen om een geïntegreerde marketingcampagne op te zetten en te verspreiden. Dit kan betekenen dat een marketingboodschap wordt verspreid via printreclame, tv-commercials, social media platforms, e-mailmarketing en andere kanalen om een brede doelgroep te bereiken. Het idee achter crossmediale marketing is het volgen van een gecoördineerde marketingstrategie om de merkbekendheid te vergroten en de doelgroep op verschillende kanalen te bereiken.

Typische crossmediale marketingkanalen

Marketingkanalen die gebruikt kunnen worden in crossmediale marketing (zonder TV):

 • Online reclame (bv. op websites, sociale media)
 • E-mail marketing
 • SMS en messenger diensten (bijv. WhatsApp, Facebook Messenger)
 • Buitenreclame (bv. posters, buitenreclame)
 • Evenementen en sponsoring
 • In-store marketing (bv. in de detailhandel)
 • Gedrukte media (bv. tijdschriften, magazines)
 • Radio
 • TV

Er zijn nog veel meer kanalen die bij crossmediale marketing kunnen worden ingezet en de keuze hangt af van de doelstellingen en de doelgroep van een campagne.

Voordelen van cross-media campagnes: opportuniteitskosten

Cross-media campagnes bieden een aantal voordelen, waaronder:

 1. Verhoogde merkbekendheid
 2. Verbeterde doelgroepbenadering
 3. De klantentrouw verhogen
 4. Verhoogde doeltreffendheid van de campagne

Verhoogde merkbekendheid: Door de marketingboodschap via verschillende kanalen te verspreiden, bereikt u een grotere doelgroep en kunt u de merkbekendheid vergroten.

Betere targeting: met crossmediale campagnes kan de doelgroep op verschillende kanalen worden bereikt, waardoor de marketingboodschap beter wordt ontvangen.

Klantentrouw vergroten: Door marketingberichten over verschillende kanalen te integreren, kunnen bedrijven de klantenloyaliteit versterken en langdurige relaties opbouwen.

Verhoogde campagne effectiviteit: cross-media campagnes kunnen de effectiviteit van marketing campagnes verhogen door het doelpubliek op verschillende kanalen te bereiken en de merkbekendheid te vergroten.

Marketingbudgetten doeltreffender gebruiken

In termen van opportuniteitskosten bieden cross-media campagnes het voordeel dat bedrijven hun marketingbudgetten effectiever kunnen gebruiken door verschillende kanalen te gebruiken om hun boodschappen over te brengen. Dit kan de opportuniteitskosten helpen drukken door ervoor te zorgen dat het marketingbudget op de beste resultaten wordt gericht.

Case studies: Zo zou cross-media [jaar] eruit kunnen zien

Laten we direct kijken naar twee ideeën, twee voorbeelden van:

 1. Autohaus XYZ – Nieuwe klanten en klantenbinding
 2. Product ABC – Lancering in de supermarkt

Autohandelaar: Social Ads > E-mail Marketing > Verkoop

De methode:

Social Ads > E-mail Marketing > Sales Funnel > Verkoop

Autobedrijf XYZ wil nieuwe klanten aantrekken en gebruikt een crossmediale campagne die zowel sociale media als e-mailmarketing omvat.

De social media campagne begint met een serie posts waarin de dealer zijn nieuwste modellen presenteert en zich positioneert als betrouwbare leverancier. De posts bevatten links naar landingspagina’s waar gebruikers meer informatie over de auto’s kunnen krijgen en contact kunnen opnemen met de dealer.

Wanneer gebruikers op de landingspagina’s klikken en hun contactgegevens achterlaten, worden ze toegevoegd aan de verkooptrechter van de dealer en ontvangen ze regelmatig e-mails met aanbiedingen en informatie over nieuwe auto’s.

De dealer gebruikt ook gerichte e-mailmarketing om specifieke gebruikerssegmenten aan te spreken en hen gepersonaliseerde aanbiedingen te doen.

Door sociale media en e-mailmarketing te combineren kan de dealer nieuwe klanten aantrekken en hen door de verkooptrechter leiden om hen uiteindelijk over te halen een auto te kopen.

Stap voor stap naar de verkoop

Dit zijn de stappen die de dealer in mijn voorbeeld nam:

 1. Creatie van een social media campagne: De autodealer creëerde posts waarin hij zijn nieuwste modellen presenteerde en zich positioneerde als betrouwbare leverancier.
 2. Het plaatsen van links naar landingspagina’s: Links naar landingspagina’s werden gegeven in de social media posts waar gebruikers meer informatie over de auto’s konden krijgen en contact konden opnemen met de dealer.
 3. Gebruik van e-mailmarketing: zodra gebruikers hun contactgegevens op de landingspagina’s achterlieten, werden ze toegevoegd aan de verkooptrechter van de dealer en ontvingen ze regelmatig e-mails met aanbiedingen en informatie over nieuwe auto’s.
 4. Gerichte e-mailcampagnes: Het dealerschap heeft ook gerichte e-mailmarketing gebruikt om specifieke gebruikerssegmenten aan te spreken en hen gepersonaliseerde aanbiedingen te doen.

Tip! Lees hier meer over het onderwerp:

Productlancering > Content Creator > Social Leads > In-Store

Methodologie:

Product Launch > Content Creator > Social Leads / Followers > Brand Awareness In-Store

Het merk ABC wil een nieuw product lanceren dat binnenkort in veel supermarkten verkrijgbaar is. Om bekendheid te genereren voor het product geeft het merk opdracht aan content creators om creatieve content te produceren die op Instagram, TikTok en YouTube zal worden gepubliceerd.

De content creators maken korte, onderhoudende video’s die het product introduceren en laten zien hoe het gebruikt kan worden. Ze publiceren de video’s op hun sociale mediakanalen en gebruiken ook reclamebudget om de video’s te promoten en aan een groter publiek te tonen.

Door video’s te plaatsen op populaire platforms als Instagram en TikTok kan het merk zijn bekendheid vergroten en nieuwe volgers krijgen. De video’s kunnen er ook voor zorgen dat het product in de gedachten van consumenten blijft, waardoor ze eerder geneigd zijn het te kopen de volgende keer dat ze naar de supermarkt gaan.

Stap voor stap naar verkoop in de winkel

Dit zijn de stappen van het merk ABC in ons voorbeeld:

 1. Contentmakers in dienst nemen: Het merk heeft een team van contentmakers de opdracht gegeven creatieve content te produceren die het nieuwe product onder de aandacht brengt.
 2. Video’s maken en publiceren: Content creators maakten korte, onderhoudende video’s en publiceerden deze op Instagram, TikTok en YouTube.
 3. Gebruik van reclamebudget: het merk heeft reclamebudget gebruikt om de video’s te promoten en aan een breder publiek te tonen.
 4. Bekendheid vergroten en volgers winnen: Door video’s te plaatsen op populaire platforms als Instagram en TikTok kon het merk de bekendheid vergroten en nieuwe volgers krijgen.
 5. De kans vergroten dat het product in de supermarkt wordt gekocht: Door de video’s was het merk in staat om het product in de hoofden van de consumenten te laten blijven hangen, waardoor ze eerder geneigd zijn het te kopen de volgende keer dat ze naar de supermarkt gaan.

Praktijkvoorbeeld: Can Challenge

De levensmiddelenmarkt, en met name de markt voor energiedranken, is fel bevochten. Grote Europese spelers als RedBull, Amerikaanse merken als Monster en nieuwkomers als Silver Arrow. Hoe creëer je aandacht? In de Can Challenge lieten we zien hoe muziek sociale media beïnvloedt en uiteindelijk de verkoop stimuleert.

Ken je al… “Got Milk?” van de jaren 90

Cross-media werkte al briljant in de jaren 90 en met de mogelijkheden van social media marketing en de schat aan gegevens, kun je nog efficiënter werken.

Een bekende crossmediale marketingcampagne is de “Got Milk?”-campagne, die in de jaren negentig in de VS werd gelanceerd. De campagne berustte op een reeks gedrukte advertenties waarin het drinken van melk werd afgeschilderd als een gezonde gewoonte en werd een bekende slogan. De advertenties werden gepubliceerd in tijdschriften, kranten en out-of-home advertising en maakten ook deel uit van tv-commercials en radiospots.

De campagne “Got Milk?” werd later ook in andere landen gevoerd en heeft bijgedragen tot een duurzame stijging van de melkverkoop in de VS.

De campagne laat zien hoe crossmediale marketing kan helpen om de merkbekendheid te vergroten en de doelgroep op verschillende kanalen te bereiken.