Brandjacking – definitie en strategie voor meer verkeer

Het woord “brandjacking” verwijst, net als “news tracking”, naar het gericht wegkapen van volgers, geïnteresseerden en fans uit andere onderwerpen. Dit is geen nieuws voor de toekomst, maar voor andere concurrenten, fabrikanten of zelfs een geheel andere bedrijfstak. Brandjacking gaat over het gebruiken van een ander merkconcept voor zichzelf. Bijvoorbeeld door afbeeldingen onder de hashtags van een ander bedrijf te plaatsen. Wie dan de schoen van het ene exclusieve merk wil zien, ziet op elke vierde foto de schoen van het andere exclusieve merk. Hoe vaker hij of zij met het merk wordt geconfronteerd, hoe groter de kans dat hij of zij belangstelling zal hebben voor het tweede merk.

Brandjacking als strategie

Dit eenvoudige voorbeeld of best practice uit de wereld van de sociale media laat zien hoe gemakkelijk het is om je eigen merk bij de andere doelgroep te plaatsen.

Laten we eens kijken naar een ander voorbeeld van een beste praktijk! De strategie van brand jacking is niet het enige voorbeeld van hoe gemakkelijk het is om met andere merken te interageren. In de moderne socialemediamethodologie kunt u ook rechtstreeks in contact treden met fans van andere merken. In de politiek worden elke dag grote beslissingen genomen, soms kleine, met PR- en marketingbureaus. Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne tussen Donald Trump en Hilary Clinton was meer dan 70% van de tweets afkomstig van hetzelfde IP-adres. Deze tweets werden overgeschakeld op de hashtags van onder meer de politieke tegenstanders. Dus telkens wanneer een echte gebruiker een tweet verstuurde, met de hashtag van de Democratische Partij, plaatste de social media bot van de Amerikaanse Republikeinse Partij er een commentaar onder. Elke organische stem werd onmiddellijk beantwoord als hen met een geautomatiseerde stem. Dit zorgt ervoor dat de perceptie duidelijk in het voordeel van een bepaalde partij wordt verschoven.

Wat is brandjacking?

Kort uitgelegd: Brand Jacking

  • Brand jacking is het gericht wegkapen van volgers van een specifiek merk of persoon
  • Een merknaam wordt voor zichzelf gebruikt
  • Voorbeeld: een modemerk gebruikt de hashtag van een exclusief high fashion merk – als gebruikers naar de hashtag gaan en het andere merk te midden van de foto’s van het exclusieve merk zien staan, is de kans groot dat ze ook geïnteresseerd raken in dat merk.
  • Brand jacking berust op het verschuiven van de perceptie van de gebruiker