Advertenties in Instagram Stories: reclame voor bedrijven

Kun je nog effectiever adverteren op Instagram? Op Instagram kun je niet alleen adverteren met een post, maar ook advertenties afspelen in Instagram Stories. Vandaag willen we de voor- en nadelen van zo’n Instagram Story advertentie bespreken. Wil je een echte campagne zien? Bekijk dan onze nieuwe Instagram reclame / ontwerp best practice. Maar eerst de vraag:

Wat is een Instagram-verhaal?

Sociale netwerken hebben meestal de mogelijkheid om speciale momenten vast te leggen in de vorm van tekst, foto of video. Deze postings worden vervolgens verzameld in een tijdlijn. Deze tijdlijn bevat alle belangrijke momenten of postings. Op Facebook is dit een stream waarin de verschillende inhouden onder elkaar worden weergegeven. Bij Instagram ligt de nadruk op foto’s en kleine video’s. Op Instagram worden deze foto’s en video’s in drie kolommen naast elkaar weergegeven. Hoe dan ook, de nieuwste inhoud staat altijd op de eerste plaats. Zo’n bericht kan voor altijd worden gezien als het niet door de gebruiker zelf wordt verwijderd. Daarom steken bloggers veel energie in het maken van dergelijke postings. Elke foto moet goed zijn, zowel de nabewerking als de pose. Met decoratie en locatie kan een kleine Instagram-fotoshoot al snel twee of drie uur duren.

Deze relatief hoge productie-inspanning maakt het moeilijk om veel inhoud te publiceren. Op een gegeven moment wilde Instagram zich onderscheiden van de andere sociale netwerken en kwam op het idee om kleine Stories mogelijk te maken. Dit idee kwam eigenlijk van Snapchat, waarvan de inhoud altijd 24 uur beschikbaar is. Na 24 uur verdwijnen de foto’s en video’s automatisch. Deze vorm van informatieoverdracht brengt geheel nieuwe ideeën, manieren en mogelijkheden met zich mee.

Verhalen begeleiden het dagelijks leven van bloggers

Velen zijn niet alleen geïnteresseerd in de individuele foto’s of video’s van de bloggers, maar willen ook het leven achter hen zien. Hoe leeft mijn blogger eigenlijk? Wat doen ze in hun privéleven? Wat zijn haar hobby’s? Wat beleeft ze vandaag en wat zal ze morgen beleven? Bloggers kunnen nu al deze vragen beantwoorden in een kort verhaal. Verhalen zijn als het ware een multimediale vorm van het dagboek. Het dagboek is 24 uur lang zichtbaar voor fans en volgers. Iedereen die dat wil, kan het dagelijkse leven van zijn favoriete blogger volgen.

Hoeveel verhalen plaatst een blogger per dag?

Onze ervaring is dat ervaren bloggers 5 tot 8 van zulke kleine verhalen per dag publiceren. Je begint je verhaal vaak ’s ochtends, bijvoorbeeld in bed om je fans te begroeten en ze een goedemorgen te wensen. Dan gaat het verder, bijvoorbeeld met het ontbijt of de styling voor de dag. Vervolgens zit je in de auto of in de taxi, en informeer je je fans over de planning voor de dag. Daarna ga je misschien naar het eerste evenement of naar een modeboetiek, meteen maak je weer een selfie-video en neem je je fans mee. Dat is wat een verhaal maakt, we zien wat onze idolen en rolmodellen de dag overdrijven.

Verhalen zijn gebaseerd op het klassieke principe van bekende mensen en de mensen die hen volgen. Voor verschillende doelgroepen rijzen verschillende vragen. Sommigen willen weten hoe het dagelijks leven eruit ziet, terwijl anderen misschien geïnteresseerd zijn in voeding. Iedereen heeft zijn eigen belangen.

Als typische Instagram-ster kun je in Stories echter veel meer achtergrondinformatie geven dan in foto’s. Aangezien met name bloggers op Instagram vooral met foto’s werken en niet alleen met videomateriaal, zijn er natuurlijk weinig boodschappen die kunnen worden overgebracht. Ook al zegt men dat een foto meer waard is dan duizend woorden, toch is het ook belangrijk om met woorden te communiceren. De meeste Instagram sterren doen dit via commentaren. Instagram Stories zijn niet meer weg te denken en kunnen nu natuurlijk, met de advertentiemogelijkheden, ook door bedrijven met ervaring worden ingezet.

Hoe ziet een Instagram Story-advertentie eruit?

Wanneer gebruikers naar Stories kijken, starten ze de Stories van de dag met één klik. Of je ziet de laatste verhalen van de mensen die je volgt of de laatste verhalen van een specifiek persoon. Als je de algemene nieuwszender haalt, zie je verhalen van verschillende bloggers. Tussen de verschillende verhalen worden advertenties geplaatst. De advertenties moeten er net zo authentiek uitzien als de verhalen van de bloggers. Het grote voordeel van sociale media is de nabijheid, die je ook in je verhaal moet zoeken, en dan heb ik het vooral over menselijk contact. Zuivere advertenties met tekst werken niet, we hebben de menselijke maat nodig. Daarom mag een verhaal niet te lang duren en moet het relatief snel tot de kern van de boodschap komen.

Hoe ziet een voorbeeld van een Instagram Story-video eruit?

Als je denkt aan een typische video van een verhaal, zal die waarschijnlijk 8 tot 10 seconden lang zijn. Een mens zal iets zeggen of doen dat snel de aandacht trekt. Dit kan een gek dansje zijn, bijvoorbeeld, een actuele YouTube-trend die wordt opgenomen. Maar de persoon kan ook iets geks zeggen zodat je direct de aandacht hebt. Verpakte producten die snel worden uitgepakt, werken op dezelfde manier. In ieder geval moet je heel snel tot de kernboodschap komen. Idealiter moet het geadverteerde product ook onmiddellijk worden gebruikt.

Mogen er links in de advertenties worden geplaatst?

In Instagram Stories krijg je toegang tot meer informatie door op het scherm van de mobiele telefoon naar boven te vegen. U kunt bijvoorbeeld links plaatsen naar een website of een online winkel. Producten uit de Facebook- of Instagram-shop kunnen ook worden toegevoegd. Aangezien Instagram bij Facebook hoort, moet je eerst een online winkel op Facebook opzetten. Als je dit eenmaal hebt gedaan en zowel Facebook als Instagram hebt gelinkt, kun je ook producten direct in foto’s en video’s linken. Lange tijd bood Instagram geen directe linkfunctie, maar met de nieuwe mogelijkheden voor advertenties wordt het steeds meer de moeite waard om op Instagram te adverteren. Als social media-agentschap bevelen wij deze methode graag aan bij onze klanten in Berlijn en andere steden.

Over de prijs – hoeveel kosten Instagram-advertenties?

De kosten voor Instagram reclame zijn heel verschillend en effectiever of niet, afhankelijk van de campagne-instelling. De kosten variëren van €0,02 tot €14,00.

Waarom werkt adverteren in Instagram Stories zo goed?

Als je jonger bent dan 30, dan moet je het concept van Instagram Stories relatief snel begrepen hebben en de emotionele kracht die uitgaat van het kijken naar Stories van je favoriete bloggers of idolen. Als ze ouder zijn dan 30, dan kun je een Story zien als zoiets als een TV-reportage, kort en bondig in een celebrity magazine. Hier wordt binnen 30 of 40 seconden de hele dag beschreven en tussendoor, gedurende 5 tot 8 seconden, verschijnt uw advertentie in precies dezelfde look. Er is echter geen grote aankondiging vooraf dat het om een advertentie gaat. Het verhaal loopt gewoon tussen de andere posten door, zonder enige opvallende markering. Op die manier kan de gebruiker het op het eerste gezicht niet onderscheiden van de verhalen en wordt het dus met dezelfde emotionele kracht waargenomen als de berichten van de bloggers.

Het plaatsen van het eigen merk is daarom zo slim en biedt zich aan als een nieuwe vorm of strategie in social media marketing. Voor bedrijven en ondernemingen biedt ons social media agentschap dan ook geschikte concepten voor de strategische creatie maar ook voor de creatie en productie van content, kleine video’s, met een emotionaliserend effect. Wij zijn uw contactpersoon voor alle vragen!