TikTok: Muziekgebruik in video’s + 4 tips voor social media managers

TikTok en muziekrechten – hoe verhoudt deze kwestie zich? De app TikTok wordt steeds populairder. Het is de nieuwe Instagram. Grote en internationale bedrijven worden zich er ook steeds meer van bewust en boeken extra bereik via influencer marketing en social media campagnes op TikTok. We hebben vorige maand een TikTok-kanaal gemaakt voor een van de grootste modebedrijven en werden geconfronteerd met tal van vragen. Maar het punt was bijzonder lastig: muziek.

TikTok Basis Muziek

Miljoenen liedjes van platenmaatschappijen (rechthebbenden) worden in de app beschikbaar gesteld. Deze kunnen dan over uw eigen video’s worden gelegd. Op deze manier heeft u originele muziek uit de hitlijsten over uw eigen videomateriaal, in plaats van eenvoudige stock-muziek (bijvoorbeeld). Dit roept vragen op als:

  • Maar hoe zit het met het gebruik van de muziek?
  • Mogen bedrijven en ondernemingen liedjes gebruiken op TikTok?
  • Zo ja, hoe produceer je inhoud voor TikTok?

Tips voor beginners

Bovendien hebben velen nog zeer elementaire vragen, die wij bij voorbaat snel willen beantwoorden:

Hoe werkt TikTok?

Gebruikers nemen kleine video’s op die synchroon lopen met liedjes uit de bibliotheek. Dit resulteert in kleine tips die publiekelijk worden gedeeld.

Inloggen en aanmelden op TikTok?

Inloggen is alleen mogelijk via de app, er is geen browserversie van het platform voor de pc.

De app downloaden?

De download is beschikbaar in de Google Play Store en op de iPhone. De download is 100% gratis.

Zijn er gebruikerscijfers en statistieken voor de ontwikkeling van strategieën?

Hier is een actuele evaluatie van Digiday (2018/11):

Muziekrechten op TikTok voor videoproductie

Belangrijk! Deze tekst moet niet worden gezien als juridisch advies! Wij nemen alleen de TikTok-voorwaarden door en proberen afleidingen te maken over muziekgebruik voor bedrijven, om socialemediabeheerders een diepere kijk te geven op gebruiksrechten en voorwaarden. Want wanneer komt er een nieuw netwerk uit? Het gebeurt maar om de 2 of 3 jaar. Daarom nemen we vandaag een kijkje naar de basis van TikTok, de muziek.

  • Officiële TikTok T&C’s

Iedereen is gebruiker: gelijkheid voor particulieren en bedrijven

Uit de alinea (§2 [a] 1) blijkt dat alle rekeningen op naam gelijk worden behandeld. Hieruit volgt dat het geen verschil maakt of het om een vennootschap of een particulier gaat.

De Dienst staat u toe om (i) video’s te creëren, inclusief die met lokaal opgeslagen geluidsopnamen uit uw persoonlijke muziekbibliotheek en omgevingsgeluiden (“door gebruiker gegenereerde video”, de “UGV”), (ii) de gebruikersinhoud van de UGV van een andere gebruiker te extraheren, om een UGV te creëren, met inbegrip van collaboratieve UGV’s die de Gebruikersinhoud van UGV’s van meerdere Gebruikers combineren (“Collaborative UGV”), en (iii) live streaming audiovisuele inhoud uit te zenden en te bekijken (“Broadcast Content”). Eenieder die een UGV creëert, wordt een “Schepper” genoemd en eenieder die Gebruikerscontent van de UGV van een ander gebruikt om een UGV in samenwerkingsverband te creëren, wordt een “Redacteur” genoemd. Scheppers, Redacteuren en alle andere gebruikers van de Dienst, met inbegrip van zenders en kijkers van Uitgezonden Inhoud, worden gezamenlijk aangeduid als “Gebruikers”.

Gebruik van muziek in de video’s: 30 seconden samples

In de alinea (§2 [a] 2) staat dat gebruikers gebruik mogen maken van 30-secondenfragmenten van liedjes uit de bibliotheek.

Naast de mogelijkheid om UGV’s en Collaboratieve UGV’s te creëren en de hierboven beschreven Uitzendinhoud in te dienen, stelt de Dienst u ook in staat om het volgende te doen: (A) Video’s maken met samples van geluidsopnamen van 30 seconden (en de muziekwerken die daarin zijn belichaamd) (“SR Samples”), welke SR Samples beschikbaar worden gesteld in een bibliotheek (“Company Video” en, samen met UGV’s en Collaborative UGV’s, “User Video”);

De muziek kan lokaal op je eigen apparaat worden opgeslagen, bijvoorbeeld om het te bewerken, met filters of om het later weer te gebruiken (in TikTok):

(B) De opslag van uw gebruikersvideo lokaal op uw toestel;

Delen van inhoud op andere sociale-mediaplatforms slechts in beperkte mate mogelijk

In principe zijn er, net als bij muziek, rechtstreekse overeenkomsten tussen TikTok en andere exploitanten. Alleen op deze platforms kunnen eigen video’s worden gedeeld. Je kunt ze direct in de app vinden en van daaruit delen. Op deze manier kunnen er geen fouten gemaakt worden.

(C) Het uploaden van uw Gebruikersvideo’s naar de Bruikbare App of naar geselecteerde sociale mediaplatforms van derden (bijv. Instagram, Facebook, YouTube, Twitter) in overeenstemming met de voorwaarden van deze EULA en eventuele gebruiksbeperkingen die zijn opgelegd door de licentiegevers van SR Samples (bijv. houders van de auteursrechten op de Geluidsopnamen en/of Muziekwerken).(D) Het delen van uw Gebruikersvideo’s met vrienden via verschillende berichtendiensten; en (E) U mag uw Gebruikersvideo’s en de daarin opgenomen geluidsopnamen en muziekwerken aan andere gebruikers van de Service laten zien en uitvoeren.

Als de Service u niet toestaat Gebruikersvideo’s rechtstreeks op een of meer sociale-mediaplatforms van derden te plaatsen, heeft u geen toestemming van het Bedrijf om uw Gebruikersvideo’s op dergelijke platforms te plaatsen en bent u als enige verantwoordelijk voor het verkrijgen van alle benodigde rechten, vrijwaringen, toestemmingen of vergunningen voor dergelijke plaatsing. Indien u dit niet doet, bent u aansprakelijk voor het niet nakomen van dergelijke verplichtingen. Om twijfel te voorkomen, sluit de term Gebruikersvideo, zoals hierin gebruikt, Uitzendinhoud uit.

TikTok Agentschap

Wil je zelf miljoenen jongeren bereiken op TikTok? Wij kunnen u helpen met onze adviseurs en deskundigen! Lees meer over ons TikTok agentschap.

Is TikTok de nieuwe Instagram?

Is TikTok de nieuwe Instagram? Er zijn op dit moment veel veranderingen gaande op de Instagram app. De zeer prominente functie Instagram Shopping, evenals een nieuw aspect dat ons vandaag opviel tijdens het opnemen van de Marketing Podcast. Concurrentiedruk van TikTok dwingt Instagram tot verandering. U moet hier ook rekening mee houden in uw social media marketingplan. Meer over de huidige concurrentie tussen TikTok en Instagram is hier te vinden als update in het artikel.

  • TikTok vs Instagram