Freelancers: Extern personeel voor meer macht, taken, kosten & Co.

Freelancers – Niet elke opdracht kan door het eigen personeel van het bedrijf worden uitgevoerd. Bij orderpieken of orders die buiten het eigen competentiegebied liggen, wordt een beroep gedaan op freelancers.

Freelancer als instrument voor externe werknemers

Freelancers voeren dan als zelfstandige individuele projecten uit. Bedrijven boeken graag freelancers omdat zij vaak projecten kunnen afhandelen die niet door hun eigen personeel kunnen worden afgehandeld.

Natuurlijk zou men dit kunnen tegengaan door werknemers aan te werven, maar het vinden van goede werknemers (die zich ook inzetten) duurt langer dan de snelle zoektocht naar freelancers op het web.

Typische taken in sociale marketing

Het werk begint met eenvoudige inhoudelijke taken, zoals:

  • Schrijfbijdragen en -postings
  • Communicatie met de gemeenschap, maar ook met klanten en interne interfaces
  • Onderzoek naar relevante onderwerpen
  • Ideeën voor campagnes (organisch of betaald)
  • Campagne- en strategieplanning
  • Rapporten maken met analyse-instrumenten

Het kan echter ook veel dieper op de materie ingaan, zoals in het geval van het plaatsen van advertenties en performance marketing.

Kosten voor freelancers / werknemers

De kosten voor een freelancer zijn meestal altijd hoger dan het typische uur van een werknemer. Aan de andere kant bespaart u een hoop bureaucratie, want uiteindelijk betaalt u gewoon een factuur.

De regel is dan ook dat het voor kortetermijnklussen de moeite loont een freelancer in te huren, zelfs tegen een hogere kostprijs, om de klus te klaren.

Indien de overeenkomstige bekwaamheden vaker nodig zijn in de onderneming, moet men meer en meer aan eigen personeel gaan denken om de rentabiliteit weer te verhogen.

Reservering via online platform: Snelste methode

De gemakkelijkste manier om freelancers te vinden is via online platforms zoals fiverr of via persoonlijke contacten, bv. andere ondernemers of zakenvrouwen die goede freelancers op een bepaald gebied kunnen aanbevelen.

Hoe gespecialiseerder de taak, des te waarschijnlijker is het dat online platforms geschikt zijn om freelancers te vinden. Tip! Hier kunt u de filterfuncties en zoekmaskers gebruiken om heel precies te zoeken naar vakgebieden, ervaring en andere belangrijke parameters van de freelancer.

  • Reservering via online platforms
  • Tip: Gebruik filters om snel en effectief freelancers te vinden