Photoshop-handleiding voor realistische schaduwen rond objecten – Leer gratis!

Het ontwerpen van realistisch ogende schaduwen is niet eenvoudig, vooral niet voor beginners. Photoshop biedt verschillende mogelijkheden om objecten van schaduw te voorzien. Allereerst hebben we altijd een enkel object nodig dat genoeg ruimte heeft aan de randen. In de tutorial: Belichten met maskers laat ik je zien hoe je objecten in Photoshop kunt belichten om schaduwen in te stellen. De instructievideo zal binnenkort beschikbaar zijn, de volledige handleiding met screenshots is verderop in het artikel te vinden!

Photoshop-handleiding: Realistische schaduwen rond objecten

Tip! Social Media Software & Online Leren: De nieuwste tools, de beste software en nieuw: online cursussen voor social media managers. Leer automatiseren van postings, nieuwsbrief marketing en nieuwe strategieën online! Nu op mijn social media bureau: Social Media Tool.

Schaduwen met effectlagen en zelfgemaakte

In het volgende zijn de meeste lagen effectlagen. U activeert deze door eenvoudig te dubbelklikken op de gewenste laag in het lagenvenster.

Er wordt dan een pop-up geopend waarin u verschillende opties hebt. Een daarvan is de slagschaduw. Hier maakt Photoshop een schaduw rond je object. Dit is voldoende voor veel eisen. Maar als je iets verder wilt gaan in het ontwerp en bijvoorbeeld realistische schaduwen op mensen wilt zetten, moet je iets meer doen. Daar komen we bij de volgende stap op terug!

Doe het zelf! Realistische schaduwen met penseel + vervaging

In het ideale geval plaats je een nieuwe laag onder het object en schilder je de overeenkomstige gebieden zwart. Afhankelijk van het feit of de schaduw volledig achter de persoon moet worden gezien of slechts gedeeltelijk, bijvoorbeeld op de grond. Je kunt heel ruw tekenen, want we gaan later vervagen.

Ga dan naar Menu > Filter > Vervagen > Grijsvervaging en stel de sterkte van het effect in.

Schuif nu je laag onder je object en voila, de schaduw is klaar!

Natuurlijk is het de moeite waard om de schaduw opnieuw te positioneren en uit te lijnen.