Kosten per Lead (CPL): berekening, betekenis & toepassingsgebieden
Cost per lead (CPL), vertaald als “contactbetaling”, beschrijft een factureringsmodel in online marketing. In tegenstelling tot andere factureringsmodellen, waarbij wordt betaald per klik op een advertentie of per transactie, worden adverteerders bij dit betalingsmodel betaald op basis van het aantal leads of contacten dat zij genereren.
Berekening van de CPL
De formule voor het berekenen van de CPL is eenvoudig. U hoeft alleen maar de kosten van uw reclamecampagne te delen door het aantal gegenereerde leads.
Totale reclame-uitgaven / aantal gegenereerde leads = CPL
Waarom CPL gebruiken?
De CPL wordt meestal gebruikt in online marketing als het gaat om het schalen en vergelijken van reclamemaatregelen. Een belangrijk voordeel van de CPL is dat, in tegenstelling tot de CPC, alleen wordt betaald voor de succesvolle doorverwijzing van potentiële nieuwe klanten.
Dit heeft het voordeel dat alleen gebruikers die bereid zijn te kopen u benaderen via advertentiemaatregelen en het succes is vaak duidelijker zichtbaar. Ondanks het grote succespotentieel van CPL moet worden opgemerkt dat in vergelijking met alternatieve factureringsmodellen de leadkosten bij CPL vaak hoger zijn.
- Toepassing in online marketing
- Bij succesvolle doorverwijzing van potentiële nieuwe klanten
- “Alleen gebruikers aanspreken die bereid zijn te kopen
- Leadkosten vaak hoger voor CPL
Toepassingsgebieden
Dit factureringsmodel is duidelijk gericht op het verwerven van klantgegevens. Deze gegevens kunnen dan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het gericht werven van nieuwe klanten. Daarom wordt de CPL vooral op deze gebieden gebruikt: