Diversiteit in reclame: Geef de gemeenschap wat zij wil! Voorbeeld Zalando, Buffalo + Playboy

Diversiteit in de reclame – In 1950 was reclame of bewegende film (d.w.z. video) nog iets volkomen nieuws voor de mensen. De rollen van de afzonderlijke protagonisten waren dus duidelijk en eenvoudig gestructureerd. Tot de jaren ’90 was er maar één gemeenschappelijk schoonheidsideaal. Maar sinds de jaren 2000 zijn de standpunten langzaam veranderd en nu, in 2021, speelt “diversiteit” een steeds belangrijkere rol in de media, of het nu gaat om marketing of showconcepten (zoals TV). Vandaag kijken we gericht naar het thema diversiteit in reclame, met 3 actuele voorbeelden van Zalando, Buffalo en Playboy, met het eerste curvy model op de cover.

Zalando: Urban sinds dag 1

Zalando is nu een van de grootste modebedrijven. Al heel vroeg richtte het bedrijf zich op unieke karakters in plaats van het klassieke “schoonheidsideaal” in de reclame.

Op deze manier spreekt het modebedrijf met zijn marketingcommunicatie als geheel een zeer jonge, stedelijke doelgroep aan. De reclamefilmpjes zijn niet alleen op tv of in streamingportals te zien als reclame, je kunt de campagne ook nog eens bekijken op YouTube en Instagram – crossmediaal dus.

Campagne: Uw waarden. Here to stay – Video

Hier zijn nog een paar details voor de marketing nerds:

E-Commerce netto-omzet van zalando.de

E-Commerce netto-omzet van zalando.de in de periode van 2014 tot 2021 (in miljoen euro).

Statistik: E-Commerce-Nettoumsatz von zalando.de im Zeitraum von 2014 bis 2021 (in Millionen Euro) | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Top-verkopende URL’s van Zalando SE

Welke e-commerce genereert de meeste verkoop voor Zalando, of welk domein? Deze statistiek vergelijkt de omzetcijfers van de afzonderlijke landen in 2019, in miljoenen euro’s).

Statistik: Umsatzstärkste URLs der Zalando SE im Jahr 2019 (in Millionen Euro) | Statista

Ook een technische pionier: voorbeeld van betaling in termijnen

Zalando is een pionier met zijn clips en komt tegemoet aan de behoeften van jongeren. Maar het is niet alleen de reclame die het bedrijf of zijn imago maakt, maar natuurlijk ook de intelligente processen die erachter zitten.

Zalando was bijvoorbeeld een van de eerste bedrijven die betaling in termijnen aanbood. Simpel maar ingenieus. Dit is een sterk argument, vooral voor de jonge doelgroep, omdat de kosten niet onmiddellijk hoeven te worden betaald, maar gemakkelijk over verschillende maanden kunnen worden gespreid.

Trouwens, elke e-commerce kan dat doen. Een goede tip om aantrekkelijke voordelen ten opzichte van de concurrentie te creëren. Aanbieders van betaling in termijnen in online winkels zijn bijvoorbeeld:

  • Klarna Slice
  • Betaling in termijnen via PayPal

Tweedehands op Zalando

Gloednieuw en super trendy, tweedehands kleding doorverkopen.

Buffelcampagne: 4 modellen + avatar

Mode, zoals het woord al zegt, zijn producten die op dat moment in de mode zijn. Met andere woorden, producten die “in de mode” zijn. Daarom staat niemand dichter bij de huidige trends dan de mode-industrie. Een praktisch voorbeeld van de diverse karakters van Buffalo London.

In de nieuwe “bolder than ever”-campagne neemt het schoenenmerk verschillende personages op, van de influencer op Instagram tot het curvy model in de grote stad. Er is ook een speciale functie die nog nooit eerder in Europa is vertoond, een virtuele avatar genaamd Ella.

Virtuele avatars in de reclame?

“Diversiteit gaat niet meer alleen over verschillen tussen mensen, maar ook over de digitalisering die steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven, mede dankzij de ontwikkeling van sociale netwerken.

Het fenomeen van de digitale avatars begon in 2019 in Los Angeles met Lil’ Miquela. Ze heeft nu meer dan 3 miljoen volgers op Instagram. Zij is de eerste virtuele avatar die het inmiddels tot grote campagnes heeft geschopt. Lees hier meer over haar in het modetijdschrift: Lil’ Miquela (Portret).

Als je meer wilt leren over digitale avatars, hebben we een grote lijst voor je waar je alle nieuwste digitale avatars (influencers) kunt vinden, Lil Miquela, Ella Stoller, Zoe Dvir, Shudu, Bermuda & Co:

Campagne: moediger dan ooit

De reclamecampagne zelf werd natuurlijk via alle kanalen gevoerd, met een reclamespot, foto’s op Instagram en natuurlijk een grote advertentie in de online shop.

Buffalo is vooral bekend om zijn hoge schoenen (plateau).

De eerste Playboy cover met Curvy Model

Verandering is niet alleen in de nieuwe digitale media, zelfs klassieke tijdschriften passen hun concepten aan de gedachten van de moderne tijd aan (geef de gemeenschap wat zij wil!).

Playboy beleeft momenteel een echte revival als merk, vooral bij de jongere doelgroep onder de 22 jaar. Het blad evolueert en dus is er niet langer alleen de nieuwe regel dat er geen volledig naakte mensen worden getoond – dat betekent dat de esthetiek toeneemt – deze maand stond er voor het eerst een model met rondingen op de Playboy-cover!

Hayley Hasselhoff: Playboy Cover

Het eerste rondborstige model op de Playboy cover is Hayley Hasselhoff. Dit is haar debuut in Duitsland. Ze is nu ook bij een van de beste agentschappen voor rondborstige modellen.

 

Kijk eens naar deze post op Instagram

 

Een bericht gedeeld door hayley amber hasselhoff (@hhasselhoff)

Hasselhoff? Precies! Zij is de dochter van een van de grootste iconen die er in Duitsland zijn. Haar vader, David Hasselhoff, is ook een bekend persoon in de VS. Want hij was de hoofdrolspeler in de hitserie Baywatch. Natuurlijk, hij maakte ook muziek en vele andere dingen aan de zijkant. Nu is het de beurt aan zijn dochter en met de coup voor de Playboy-cover heeft ze een absolute mijlpaal gezet.

Haar eerste interview na de covershoot: